Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Θύελλα για το «περούκα - gate» στη Νέα Υόρκη

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ


Σε επεισόδιο παρακολούθησης εναντίον του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και σε πλαστογραφία της υπογραφής του συνεργάτη του, Γιώργου Χριστοφορίδη, αναμείχθηκαν δύο Ελληνες ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τους Θάνο Δημάδη (Alpha) και Δημήτρη Σουλτογιάννη (Star).

Το περιστατικό, το οποίο ερευνά η Αστυνομία της Νέας Υόρκης, συνέβη έξω από το ξενοδοχείο Westin, στην 42η οδό του Μανχάταν, όπου παραμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να φτάσει αργά το βράδυ της Κυριακής για να ηγηθεί της ελληνικής αποστολής. Αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε espresso bar, απέναντι από το ξενοδοχείο, και αφού προηγουμένως χρέωσαν στο δωμάτιο του κ. Χριστοφορίδη καφέδες υπογράφοντας με το όνομά του.

Σημειώνουμε ότι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου οι αστυνομικοί της φρουράς του πρωθυπουργού, που έφτασαν στη Νέα Υόρκη, ως είθισται, για να αναλάβουν την ασφάλειά του στη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ, εντόπισαν δύο άτομα που φορούσαν περούκες, μαύρα γυαλιά και καπέλα να τους παρακολουθούν και να τους φωτογραφίζουν.

Καταγγέλθηκε η περίεργη συμπεριφορά των δύο ατόμων στην αμερικανική Αστυνομία, που άρχισε να τους παρακολουθεί. Από ένα σημείο και μετά η συμπεριφορά τους, λόγω και της «τρομοκρατικής υστερίας» στη Νέα Υόρκη, θεωρήθηκε ύποπτη και επικίνδυνη.

To καφέ του ξενοδοχείου Westin στο οποίο είχαν καθίσει οι δύο ανταποκριτές. Απέναντι διακρίνεται το καφέ Aroma Espresso, στο οποίο κατέφυγαν και οι δύο λίγο πριν συλληφθούν από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης
To καφέ του ξενοδοχείου Westin στο οποίο είχαν καθίσει οι δύο ανταποκριτές. Απέναντι διακρίνεται το καφέ Aroma Espresso, στο οποίο κατέφυγαν και οι δύο λίγο πριν συλληφθούν από αστυνομικούς της Νέας Υ

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Περίπου στις 2.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο Westin, όπου διαμένει η ελληνική αποστολή για τη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ, ο ανταποκριτής Θάνος Δημάδης ήταν μεταμφιεσμένος (με γυαλιά ηλίου, μαύρη περούκα, μπλε καπέλο) και είχε καθίσει σε όρθιο τραπεζάκι στο καφέ του ξενοδοχείου έχοντας τη φωτογραφική του κάμερα με κατεύθυνση την είσοδο του Westin.

Ενα δεύτερο άτομο, ο ανταποκριτής Δημήτρης Σουλτογιάννης, επίσης μεταμφιεσμένο (με καφέ περούκα, πράσινο καπέλο, γυαλιά ηλίου) καθόταν σε καναπέ της ρεσεψιόν του ξενοδοχείου κοιτάζοντας την είσοδο.

Επειτα από λίγα λεπτά το δεύτερο άτομο συναντήθηκε με τον πρώτο ανταποκριτή στο καφέ του ξενοδοχείου. Αμέσως ζήτησαν λογαριασμό. Η χρέωση έγινε στο όνομα του μέλους της ελληνικής αποστολής Γιώργου Χριστοφορίδη και υπέγραψαν αντ' αυτού.

Αμέσως μετά έφυγαν γρήγορα και κατευθύνθηκαν στο καφέ Aroma Espresso, που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο. Στη συνέχεια βγήκαν έξω από το καφέ. Ο ένας καθόταν έξω από το καφέ και ο άλλος σε κοντινή απόσταση, κοιτάζοντας την είσοδο του ξενοδοχείου.

Η απόδειξη την οποία οι δύο Ελληνες ανταποκριτές χρέωσαν στον Γ. Χριστοφορίδη, συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας
Η απόδειξη την οποία οι δύο Ελληνες ανταποκριτές χρέωσαν στον Γ. Χριστοφορίδη, συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας

Υστερα από συνεννόηση του υπευθύνου ασφάλειας του υπουργού Εξωτερικών με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αρμόδιες για την ασφάλεια του υπουργού, έγινε προσέγγιση των δύο ατόμων για εξακρίβωση στοιχείων.

Από την εξακρίβωση επιβεβαιώθηκαν όλα τα παραπάνω και οι κ. Δημάδης και Σουλτογιάννης είπαν ότι ο σκοπός τους ήταν να φωτογραφίσουν τον κ. Παππά που ήταν στο ξενοδοχείο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο κ. Δημάδης παραδέχθηκε, ενώπιον εκπροσώπου των αμερικανικών Αρχών, ότι υπέγραψε για την απόδειξη αντί του κ. Χριστοφορίδη, χωρίς όμως ο κ. Χριστοφορίδης να το γνωρίζει αυτό.

Μετά τη γνωστοποίηση των συμβάντων έγινε αντιληπτό από τους άνδρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού ότι τα ίδια άτομα με την ίδια μεταμφίεση παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους και κατέγραφαν με τη φωτογραφική μηχανή τους τις κινήσεις αυτών.

Οι αστυνομικοί πήραν τα στοιχεία τους, φωτογράφισαν τις ταυτότητές τους, επιβεβαίωσαν τη διεύθυνση διαμονής τους και στη συνέχεια αποφάσισαν να τους αφήσουν ελεύθερους, μέχρις ότου αποφασίσει η ελληνική αποστολή εάν θα υποβάλει μήνυση ή όχι. Εάν υποβληθεί μήνυση και εάν η ανάκριση αποδείξει ότι όντως οι δημοσιογράφοι χρέωσαν σε δωμάτιο της ελληνικής αποστολής τους καφέδες τους και πλαστογράφησαν την υπογραφή του κ. Χριστοφορίδη, τότε θα διωχθούν.

Οι δύο δημοσιογράφοι Δ. Σουλτογιάννης και Θ. Δημάδης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε παλαιότερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Αριστερά, το ξενοδοχείο στο οποίο διέμειναν ο Ν. Παππάς και τα μέλη της ελληνικής αποστολής
Οι δύο δημοσιογράφοι Δ. Σουλτογιάννης και Θ. Δημάδης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε παλαιότερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Αριστερά, το ξενοδοχείο στο οποίο διέμειναν ο Ν. Παππάς και τα μέλη της ελληνική

Το ΑΠΕ μετέδωσε ότι και οι δύο αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και, σύμφωνα με πληροφορίες, εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία.

Διαψεύσεις και στήριξη
 
Οι πρώτες πληροφορίες από στελέχη των δύο τηλεοπτικών σταθμών κάνουν λόγο για στήριξη των δύο δημοσιογράφων, στη γραμμή ότι «έκαναν τη δουλειά τους».
Μάλιστα, σε δήλωσή του -που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα του Star- o Δημ. Σουλτογιάννης χαρακτηρίζει «αστεία» τα δημοσιεύματα περί σύλληψής του, σημειώνοντας ότι έκανε «αυτοβούλως» το δημοσιογραφικό του καθήκον.

«Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη από τον Alpha στο ξενοδοχείο όπου διαμένει (ο Νίκος Παππάς), για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά, η οποία και κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Εκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν υπήρξε καμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν». Μάλιστα διαψεύδει τα περί μεταμφίεσης και υποστηρίζει ότι φορούσε καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου.

Ωστόσο, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας το Star Channel, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας του με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Σουλτογιάννη. Όπως αναφέρει το κανάλι της Κηφισιάς, «τo STAR διακόπτει τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή στις ΗΠΑ Δημήτρη Σουλτογιάννη  και αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης».

ΝIΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Μεγάλες οι ευθύνες αυτών που τους έβαλαν»

Με σφοδρή επίθεση στους δύο δημοσιογράφους και την έμμεση πλην σαφέστατη αναφορά σε πιθανούς «υποβολείς» απάντησε αργά χθες το βράδυ για την υπόθεση «μεταμφίεσης» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, τονίζοντας επίσης ότι: «Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Η είδηση της σύλληψης των δύο δημοσιογράφων από τις αμερικανικές Αρχές προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση, ωστόσο στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου απέφυγαν αρχικά να προβούν σε εκτιμήσεις ή δηλώσεις. πλήρης εικόνα

Σύμφωνα πάντως με στενούς συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, οι οποίοι ρωτήθηκαν για το συμβάν, το θέμα, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται και αφορά σ' αυτήν τη φάση τις αμερικανικές Αρχές. Είναι βέβαια αυτονόητο -τόνιζαν οι συνεργάτες του κ. Παππά- ότι εμείς από την πλευρά μας επιφυλασσόμεθα για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αφού υπάρξει πλήρης εικόνα των όσων έχουν συμβεί. «Οι δύο δημοσιογράφοι, εκτός από το ότι βέβαια οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υπόθεση αυτή, πρέπει και να αποκαλύψουν ποιοι τους ζήτησαν να προβούν σε αυτήν την κίνηση και γιατί», πρόσθεταν χαρακτηριστικά συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη από το Σάββατο.

Κάποια στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το όλο σκηνικό δεν μπορεί να μη συνδέεται με τις εξελίξεις που αφορούν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες. «Ποιος ξέρει; Ισως να ακούγαμε στη συνέχεια ότι η ελληνική κυβερνητική αποστολή κόστισε χ ποσό και έκανε ψ καταναλώσεις», υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη, με την επισήμανση ότι «αυτήν την ώρα δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια». Κυβερνητικές πληροφορίες λένε δε ότι μισή ώρα πριν από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων ανταποκριτών υπήρξε τηλεφώνημα στο προσωπικό τηλέφωνο του Νίκου Παππά - απάντησε συνεργάτης του ο οποίος άκουσε ότι υπάρχει φάκελος για τον κ. Παππά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, όπου διέμενε... Ομως κανένας φάκελος -επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες- δεν υπήρχε εκεί.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου