Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Οκτώ οι νεκροί από την γρίπη στην Ελλάδα


Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι 2 ήταν εμβολιασμένοι. 

Πρόκειται για 7 άνδρες και 1 γυναίκα, από 58 έως 86 ετών. Και τα 8 κρούσματα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Από τα 8 κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α. Τα 7 στελέχη γρίπης τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). 

Συνολικά έχουν καταγραφεί 39 σοβαρά κρούσματα γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ.  Πρόκειται για 28 άνδρες και 11 γυναίκες, από 3 έως 89 ετών. 

Το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 29 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα, βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Τα 36 (92,3%) από τα 39 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 6 (16,7%) εξ αυτών.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου