Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

LIVE: Αλλαγή «σκυτάλης» στις ΗΠΑ - Ξεκινά η τελετή της ορκωμοσίας


LIVE: Αλλαγή «σκυτάλης» στις ΗΠΑ - Ξεκινά η τελετή της ορκωμοσίας [photos&vids]

Λίγα λεπτά έμειναν πριν την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, μια τελετή που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της «εποχής Τραμπ».

Η ιστορική αυτή μεταφορά της εξουσίας από τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε μια ταραχώδη περίοδο στις ΗΠΑ και βρίσκει τους πολίτες βαθύτατα διχασμένους. 

Ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος θα ορκιστεί -ακριβώς στις 12:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος)- να τηρήσει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα.
 
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις (η σελίδα αυτή ανανεώνεται αυτόματα κάθε τρια λεπτά) 

18:32 Παρουσιάστηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ 
18:30 Ο νέος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παρουσιάστηκε και ανέβηκε στην πλατφόρμα της ορκωμοσίας.
18:24 Σύμφωνα με το CNN, όπως ακριβώς και ο Μπαράκ Ομπάμα πριν από οκτώ χρόνια, έτσι και ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει «προπόνηση» στους χαιρετισμούς εδώ και μέρες. 
18:11 Έφτασαν στο Καπιτώλιο Τραμπ και Ομπάμα 
18:05 To tweet της Χίλαρι Κλίντον: «Είμαι εδώ σήμερα για να τιμήσω τη δημοκρατία και τις διαχρονικές αξίες της. Δεν θα σταματήσω ποτέ να πιστεύω στη χώρα μας και το μέλλον της». Η Χίλαρι έφτασε στην ορκωμοσία συνοδευόμενη από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

 

17:50 Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Ουάσιγκτον  

Ένταση επικρατεί στους δρόμους της Ουάσιγκτον, με αμερικανικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς. 
Οι διαδηλωτές, που φωνάζουν συνθήματα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκαν να μετακινηθούν από το σημείο που βρίσκονταν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

17:15 H άφιξη των Τραμπ στον Λευκό Οίκο [vid] - Το δώρο που προκάλεσε αμηχανία 

Το δώρο της Μελάνια Τραμπ προς το ζεύγος Ομπάμα, στον ίδιο χρωματισμό με το παλτό της, «μπέρδεψε» την Μισέλ Ομπάμα. Η ανταλλαγή δώρων δεν συνάδει με το πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αμηχανία στην Μισέλ Ομπάμα που παρέλαβε το δώρο αλλά δεν ήξερε τι να το κάνει! Το «πρόβλημα» έλυσε ο Μπαράκ Ομπάμα που πήρε το πακέτο και το πήγε μέσα στον Λευκό Οίκο. 

17:05 Φωτογραφία από την υποδοχή του ζεύγους Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τα δύο ζευγάρια θα πιούν τσάι πριν ξεκινήσουν για το Καπιτώλιο.  


16:58 Ο Μπαράκ Ομπάμα φιλάει την Μισέλ Ομπάμα λίγα λεπτά πριν φτάσει στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Τραμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ευχαριστήσει πολλές φορές τη σύζυγό του τις τελευταίες ημέρες. 



16:54 Ζωντανή εικόνα από την τελετή



16:51 Το ζεύγος Ομπάμα περιμένει να υποδεχτεί τους νέους ενοίκους του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ. 




16:50 Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρετά τους Αμερικανούς. «Ηταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να σας υπηρετώ. Με κάνατε καλύτερο ηγέτη και καλύτερο άνθρωπο»  

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου