Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Εταιρεία που εργάστηκε για την καμπάνια του Τραμπ κατέγραψε 50 εκατομμύρια προφίλ του Facebook




Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων έχει χρησιμοποιήσει τα προφίλ του Facebook πάνω από 50 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την άδεια τους με σκοπό να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump.


Οι New York Times και ο παρατηρητής του Λονδίνου αναφέρουν ,ότι το 2014 η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα από μέλη του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για τη δημιουργία ενός προγράμματος που θα μπορούσε να προβλέψει και να επηρεάσει τις αποφάσεις των ψηφοφορων στις εκλογές. Τα προφίλ χρηστών που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα θα επέτρεπαν στους χρήστες να λαμβάνουν εξατομικευμένες παραπομπές.

Μια από τις μεγαλύτερες διαρροές δεδομένων στην ιστορία του Facebook επέτρεψε στην Cambridge Analytica να αναπτύξει τεχνικές που η εταιρεία θα μπορούσε αργότερα να χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την ομάδα καμπάνιας του Trump. Η Cambridge Analytica είχε επίσης σχέσεις με τον στρατηγό στρατηγικής καμπάνιας του Trump Steve Bannon.

Το Facebook δήλωσε ότι έχει αναστείλει τη σχέση του με την Cambridge Analytica. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία κράτησε τα παρανόμως ληφθέντα δεδομένα και δεν διαγράφηκαν όπως ισχυρίζεται.

Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται ,ότι παράγει ψυχολογικά προφίλ βάσει προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων Αμερικανών που μπορούν να κατηγοριοποιήσουν μεμονωμένους ψηφοφόρους. Η εταιρεία έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε σχέση με την έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ.

Η γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης ανακοίνωσε την έναρξη ερευνών, για ενδεχόμενη αθέμιτη συγκέντρωση στοιχείων του Facebook στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.



TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου