Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΙΧΝΗ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ.

Φωτογραφία ΒΒC.

Ίχνη νευροτοξίνης ανακαλύφθηκαν σε εστιατόριο σε εμπορικό κέντρο στο Salisbury της Αγγλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, βρετανοί ερευνητές έχουν βρει ίχνη νευροτοξίνης σε εστιατόριο μετά τη δηλητηρίαση του ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του.

Στρατιώτες με αναπνευστήρες στάλθηκαν  στο εστιατοριο στο Salisbury.Το εστιατόριο στην αγγλική πόλη Salisbury βρίσκεται υπό έρευνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Amber Rudd, οι έρευνες προχωρούν γρήγορα.


Ο 66χρονος Σκρίπαλ και η 33χρονη κόρη του Τζούλια λέγεται ότι έτρωγαν στο εστιατόριο το περασμένο Σαββατοκύριακο.Λίγες μόνο ώρες αργότερα κατέρρευσαν σε ένα παγκάκι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν θύματα μιας νευροτοξικής επίθεσης. Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη, ότι άλλοι επισκέπτες του εστιατορίου να είχαν ένδειξη νευροτοξίνης, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση εναντίον του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ (66) και της κόρης του Τζούλια (33);

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αγγλίας, Rudd, ο πρώην κατάσκοπος και η κόρη του βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Ο τραυματισμένος αστυνομικός βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση..


Περισσότεροι από 250 αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μονάδας συμμετέχουν στην έρευνα, σύμφωνα με τον Rudd. Προσδιόρισαν περίπου 200 μάρτυρες και συγκέντρωσαν 240 αποδεικτικά στοιχεία. Ερωτηθείς για πιθανές αντιδράσεις από το Λονδίνο, εάν αποδειχθεί ότι η Ρωσία έχει τα δάχτυλά της στο παιχνίδι, ο υπουργός δεν ήθελε να εμπλακεί. Το θέμα τώρα είναι να εξασφαλίσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία ,ώστε να μπορεί να γίνει σαφής η ανάθεση της πράξης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ben Wallace είχε προηγουμένως ανακοινώσει ,ότι η Βρετανία θα ήταν έτοιμη να απαντήσει με "πλήρη ισχύ" μόλις εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Η αστυνομία είχε ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη την Παρασκευή και παρέτεινε την έρευνα. Το Σάββατο οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν πώς οι ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων μεταφέρουν διάφορα ασθενοφόρα για απολύμανση. Εκτός από την τοποθεσία των τραυματιών και του σπιτιού Σκρίπαλ επίσης ένα κοντινό νεκροταφείο είχε ως στόχο τους ερευνητές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει η σύζυγος και ο γιος του Σκρίπαλ. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ήρθαν τα θύματα σε επαφή με τη νευροτοξίνη. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενοι τους ανακριτές, ότι η πηγή του δηλητηρίου ήταν στο σπίτι του Σκρίπαλ.

Η υπόθεση θυμίζει πολύ τη δολοφονία του πρώην αντιπρόσωπου και κριτικού του Κρεμλίνου και πρώην πράκτορα της FSB. Αλεξάντρ Litvinenko, ο οποίος είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό polonium στο Λονδίνο το 2006. Τα ίχνη των δραστών στη συνέχεια οδήγησαν στη Μόσχα. Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ,ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε πάλι να έχει στα χέρια του το παιχνίδι. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία και διαμαρτύρεται για την αντιρωσική προπαγάνδα.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου