Τέλος στα διατροφικά σκάνδαλα και τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων
θέλει να βάλει επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ποια
είναι η μέθοδός τους.
Την ίδια ώρα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται μέθοδος, η οποία επιτρέπει σε βιομηχανίες και παραγωγούς, να καταστρέφουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων από οπωροκηπευτικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς στον "Ελεύθερο Τύπο", η ερευνητική ομάδα, ασχολείται με τρία υποπεδία, στο γενικό πλαίσιο έρευνας με μη θερμικές μεθόδους διατήρησης τροφίμων.
"Το πρώτο υποπεδίο είναι η συσκευασία και το δεύτερο ο οζονισμός. Το τελευταίο, η χρήση διαφορετικών επιλεγμένων αντιμικροβιακών μορίων. Όταν λέμε αντιμικροβιακά μόρια, εννοούμε μοριακές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ουσιαστικά στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μόρια, προκειμένου να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής των τροφίμων", δήλωσε ο κ. Κοντομηνάς.
Η τεχνολογία του οζονισμού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ από το 2001 έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο οζονισμός απευθύνεται περισσότερο στα φυτικά τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μία τεχνολογία, που είναι ασφαλής και αρκετά οικονομική.
"Το πρωτότυπο της δουλειάς μας είναι πολύ περισσότερο στην αποικοδόμηση των τοξικών και λιγότερο στην εφαρμογή της τεχνολογίας ως μέθοδο συντήρησης", πρόσθεσε.
Σημειώνεται, ότι η τεχνολογία του οζονισμού έχει περάσει στην παραγωγή και ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στην Πελοπόννησο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είχαν παρουσιάσει πρόσφατα το πρώτο παριζάκι... θαλασσινών, για το οποίο βραβεύτηκαν στην Ελλάδακαι το εξωτερικό.
news247
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου