Είναι εύκολες, φτιάχνονται από υλικά με θεραπευτικές και
αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν την υπογραφή του γιατρού. Πάμε να
μαγειρέψουμε;
1) Ντοματόσουπα για την καρδιά
Οι Ισπανοί απολαμβάνουν το γευστικότατο γκασπάτσο τους, τη δική τους εκδοχή της ντοματόσουπας, χειμώνα καλοκαίρι. Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης σε 4.000 ανθρώπους έδειξε ότι με 1 φλιτζ. την εβδομάδα έχουμε 27% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε υπέρταση. Το σκόρδο θεωρείται φάρμακο για την καρδιά και τα αγγεία, γιατί κατεβάζει την πίεση του αίματος. Από την άλλη, το λυκοπένιο της ντομάτας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το χειμώνα η συγκεκριμένη σούπα σερβίρεται κάποιες φορές ζεστή, άλλοτε λίγο πικάντικη (π.χ. με προσθήκη τσίλι). Υπάρχουν άπειρες εκδοχές. Προσωπικά την προτιμώ κρύα.
Υλικά
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 1 αγγούρι, 1 πράσινη πιπεριά, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξίδι
Εκτέλεση
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγο τσίλι και απολαμβάνετε ένα υπέροχο και άκρως υγιεινό πιάτο!
2) Σούπα Miso για αποτοξίνωση
Αρκετές μελέτες, όπως εκείνη του Ιάπωνα καθηγητή Χιρομίτσου Γουτανάμπε, έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο γεύμα, ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα του, βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνη ακτινοβολία ή ραδιενέργεια.
Τo συστατικό-κλειδί είναι το Miso, ένας είδος πάστας (παρασκευάζεται από φασολάκια σόγιας, ρυζιού, κριθαριού συνδυαστικά με αλάτι, που έχουν όλα υποστεί ζύμωση με ειδικά ένζυμα). Από την άλλη η σούπα περιέχει τα περίφημα για το ανοσοποιητικό μανιτάρια σιιτάκε, καθώς και φύκη κελπ, που βοηθούν στην καλή πέψη. Η διατροφική της αξία; Ένα μπολάκι έχει μηδέν χοληστερόλη, 8 γραμμ. πρωτεΐνης, 4 γραμμ. λιπαρά και μόλις 98 θερμίδες.
Υλικά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 μακρόστενες ντομάτες (πομοντόρια) κομμένες χωρίς σπόρια, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ, 4 φλιτζ. ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. λευκό Miso, 130 γραμμ. τόφου κομμένο σε κυβάκια, 85 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια σιιτάκε κομμένα σε φέτες, 1 φλιτζ. φύλλα νεροκάρδαμο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία.
2. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι και το αφήνετε για 4΄ μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Στη συνέχεια βάζετε ντομάτες, τζίντζερ, σκόρδο και τα σοτάρετε για 5΄. Ρίχνετε και το ζωμό και περιμένετε να βράσουν.
4. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Βάζετε μέσα το Miso και μαγειρεύετε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτετε το τόφου, τα μανιτάρια και το νεροκάρδαμο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 1΄.
5. Μοιράζετε το μείγμα σε μπολάκια και γαρνίρετε με το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σερβίρετε αμέσως.
Πηγή: The New Mayo Clinic Cookbook, βραβευμένη έκδοση της αμερικανικής κλινικής Mayo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου