Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το «πειρατικό» σάλπαρε για Βραζιλία - H εθνική Ελλάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου




- Παλληκάρια οι διεθνείς δεν λύγισαν από την καυτή ατμόσφαιρα στο Βουκουρέστι - Ο Μήτρογλου το χρυσό γκολ που «σφράγισε» την πρόκριση στο Μουντιάλ - Το μόνο που κατάφεραν οι Ρουμάνοι ήταν να ισοφαρίσουν με αυτογκόλ του Τοροσίδη 

Ραντεβού στα γήπεδα της Βραζιλίας και την τελική φάση του Μουντιάλ δίνουν από το βράδυ της Τρίτης οι παίχτες του Φερνάντο Σάντος μετά την «χρυσή» ισοπαλία με 1-1 κόντρα στη Ρουμανία στο «καυτό» Βουκουρέστι.

Οι διεθνείς αποδείχθηκαν παλληκάρια καθώς δεν έχασαν ούτε λεπτό τη συγκέντρωσή τους παρά την καυτή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περισσότεροι από 50.000 Ρουμάνοι οπαδοί.

Το χρυσό γκολ για την εθνική πέτυχε στο 22ο λεπτό ο συνήθης ύποπτος, Κώστας Μήτρογλου, με ψύχραιμο πλασέ. Προηγήθηκε η άψογη πάσα του Γιώργου Καραγκούνη που έσπασε το τεχνητό οφσάιντ με αποτέλεσμα ο «πιστολέρο» να βρεθεί τετ-α-τετ με τον Ταταρουσάνου, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα.

Η εθνική μας ξεκίνησε υποτονικά το παιχνίδι με τους Ρουμάνους στο πρώτο 15λεπτο να παίρνουν ορμή από τον κόσμο που γέμισε το γήπεδο του Βουκουρεστίου. Γρήγορα, όμως, οι παίχτες του Σάντος εξισορρόπησαν την κατάσταση, και έστειλαν το πρώτο προειδοποιητικό «σήμα» με το σουτ του Χολέμπας στο 18ο λεπτό. Ακολούθησε στο 22΄ η εκτέλεση από τον Μήτρογλου που «πάγωσε» τους Ρουμάνους.

Και εκεί που όλα πήγαιναν πρίμα για την Εθνική ήρθε μια ασυνεννοησία στο κέντρο της άμυνας στο 54ο λεπτό με Τοροσίδη και Χολέμπας να μπερδεύονται καθώς ο αμυντικός της Ρόμα προσπάθησε να διώξει τη μπάλα, αυτή να βρίσκει το πόδι του αμυντικού του Ολυμπιακού και να καταλήγει στο «γάμα» της εστίας του Καρνέζη.
  
Μετά το 1-1 οι Ρουμάνοι αναθάρρησαν, πίεσαν για λίγα λεπτά την Εθνική με τους διεθνείς, όμως, να ανταποκρίνονται και σε αυτή την πίεση με αποτέλεσμα για τα υπόλοιπα 36 λεπτά να μην δημιουργηθεί κάποια κλασσική ευκαιρία μπροστά στην εστία του Καρνέζη με την εξαίρεση κάποιων σουτ.

Αμέσως μετά το σφύριγμα της λήξης οι Έλληνες παίχτες και ο Φερνάντο Σάντος κατευθύνθηκαν στην εξέδρα που βρίσκονταν οι Έλληνες οπαδοί για να πανηγυρίσουν την πρόκριση για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ.

Σκηνές χαράς και πανηγυρισμών εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια και στα αποδυτήρια της Ελλάδας με τους παίχτες να γίνονται ένα κουβάρι μετά τη μεγάλη τους επιτυχία.

Έτσι κατέβηκαν οι δύο ομάδες στο γήπεδο

Ο Φερνάντο Σάντος έκανε μόνο μια αλλαγή στην 11αδα του Φαλήρου, με τον Γιώργο Καραγκούνη να αντικαθιστά τον τιμωρημένο Κώστα Κατσουράνη. 

Πιο συγκεκριμένα η ενδεκάδα είναι η εξής: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Σιόβας, Παπασταθόπουλος, Καραγκούνης, Τζιόλης, Μανιάτης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου.

Διάταξη 4-3-3 και ο Καρνέζης κάτω από τα δοκάρια. Ο Τοροσίδης δεξιά στην άμυνα, ο Χολέμπας αριστερά και οι Παπασταθόπουλος και Σιόβας στο κέντρο της. 

Οι Τζιόλης («καθαρό» αμυντικό χαφ) Καραγκούνης και Μανιάτης θα είναι στη μεσαία γραμμή, ενώ οι Σαλπιγγίδης (δεξιά), Σαμαράς (αριστερά) και Μήτρογλου στην επίθεση.

Με τη σειρά του, ένα άκρως επιθετικό σχήμα επέλεξε ο Βίκτορ Πιτσούρκα. Ο Ρουμάνος ομοσπονδιακός τεχνικός, επέλεξε τελικά 4-1-4-1.

Κάτω από τα γκολκπόστ είναι ο Ταταρουσάνου, δεξιά ο Ματέλ και αριστερά ο Ρατς, ο οποίος αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Στο κέντρο της άμυνας ο Κίρικες με μάσκα και δίπλα του ο Γκοϊάν. Αμυντικό χαφ ο Χομπάν, Τόρζε στα δεξιά, Τανάσε στα αριστερά, Μαξίμ ως επιτελικός μέσος. ο Στάνκου σε ρόλο δεύτερου επιθετικού και ο Μαρικά στην κορυφή.

Με μήνυμα νίκης οι Έλληνες οπαδοί στο Βουκουρέστι

Πόσο απέχει η χωρά της σάμπας από το μικρο Παρίσι των Βαλκανίων; Για τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας υπολογισμένα 90 λεπτά χωρίς τις καθυστερήσεις. 

Για τους Έλληνες οπαδούς απείχε 90 λεπτά συν άλλα 120, όσο δηλαδή χρειάζεται να φτάσεις από το αεροδρόμιο στο Εθνικό Στάδιο της πόλης σε ώρα αιχμής. Ας όψεται η μεγάλη δίψα για το χρυσό αποτέλεσμα που θα έστελνε την Ελλάδα στα τελικά της Βραζιλίας και όλα τα άλλα έμεναν απλά στο παρελθόν. Το τελευταίο ελληνικό καραβάνι προσγειώθηκε στο ρουμάνικο έδαφος στις 5 το απόγευμα με το ειδικό τσάρτερ της Αegean,  και με τον Στέλιο Γιανακόπουλο που προέβλεψε και το σκορ,  «2-1, θα κερδίσουμε!» Φώναξε ο παλαίμαχος διεθνής ξεσηκώνοντας τους 300 ηρωικούς επιβάτες. 

Ηρωικοί γιατί εκτός από την οδική ταλαιπωρία κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν και στις καιρικές συνθήκες: χαμηλή θερμοκρασία και φρικτή υγρασία! Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 2000 Έλληνες, ταξιδιώτες και φοιτητές ενίσχυσαν την προσπάθεια της Ελληνικής ομάδας.

«Χρυσάφι» για την πρόκριση

Διαστάσεις εθνικού ζητήματος είχε λάβει στη Ρουμανία η υπόθεση της πρόκρισης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στον Τύπο της χώρας, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα έδινε το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ εάν κατάφερναν να «γυρίσουν» το 3-1 και περάσουν στο Μουντιάλ.

Ουσιαστικά δηλαδή, η ομοσπονδία θα επέστρεφε τους παίκτες τα μισά χρήματα από όσα δίνει η FIFA για την πρόκριση.

Οι Ρουμάνοι άφησαν πίσω τους τις αμφισβητήσεις και τις μουρμούρες των περασμένων ημερών αντιμετωπίζοντας σαν ιστορική ευκαιρία τον αγώνα. Ο Τύπος της χώρας προσπάθησε να «πωρώσει» τον κόσμο, αλλά δεν έλειψαν και οι προκλήσεις. Όπως το πρωτοσέλιδο της Prosport που έμπλεξε το ποδόσφαιρο με… πολιτιστικά στοιχεία των δύο χωρών.

«Μας αρέσει η Τσιουλεάντρα (σ.σ. ρουμανικό λογοτεχνικό έργο) περισσότερο από τον Ζορμπά. Μας αρέσει το σαρμαλε (σ.σ. (ρουμανικό παραδοσιακό φαγητό που θυμίζει λαχανοντολμάδες) περισσότερο από το τζατζίκι. Πάμε Ρουμανία στο Μουντιάλ!», ανέφερε η εφημερίδα.

Και δεν σταμάτησαν εκεί οι Ρουμάνοι.

«Ζήτω Ρουμανία! Μαζί ως το τέλος», έγραψε στο Twitter ο Τσίπριαν Μάρικα, ενώ ο βασικός φορ της ομάδας συνόδευσε την ανάρτησή του με ένα βίντεο από παλαιότερο αγώνα στο γήπεδο του Βουκουρεστίου και το κλίμα που επικρατεί στις κερκίδες. 

protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου