Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Να γιατί η μαριχουάνα προκαλεί απώλεια μνήμης

Ένα μυστήριο που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την επιστήμη έλυσαν Αμερικανοί επιστήμονες





Η μαριχουάνα έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων πάρα πολλών παθήσεων ενώ πολλοί χρήστες δηλώνουν ότι καπνίζουν μαριχουάνα γιατί τους χαλαρώνει.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η μαριχουάνα περιέχει μια ουσία που ονομάζεται τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η ουσία αυτή προσλαμβάνεται από υποδοχείς του εγκεφάλου που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών. Οι υποδοχείς αυτοί δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή αλλά είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον εγκέφαλο μας. Αυτή η διασπορά είναι και καλή και κακή. Είναι καλή γιατί αν οι υποδοχείς δεσμεύσουν την THC, μπορούν να απαλύνουν πολλά συμπτώματα όπως πόνους, άγχος, αίσθημα ναυτίας, συμπτώματα της επιληψίας, παρενέργειες της χημειοθεραπείας και πολλά άλλα.

Αρκετοί υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη, τον ιππόκαμπο. Η τετραϋδροκανναβινόλη αλλοιώνει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι αναμνήσεις.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μαριχουάνα αυξάνει ένα ένζυμο που λέγεται κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) . Όσο το COX-2 αυξάνεται τόσο ο εγκέφαλος σταματά να κάνει συνάψεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι συνάψεις των νευρώνων του εγκεφάλου είναι που σχηματίζουν τις αναμνήσεις. Έτσι, λιγότερες συνάψεις σημαίνει λιγότερες αναμνήσεις.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell. 
 
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου