Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εγιναν δισεκατομμυριούχοι ξεκινώντας από το μηδέν


Εγιναν δισεκατομμυριούχοι ξεκινώντας από το μηδέν

Θεωρούνται από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ωστόσο ξεκίνησαν την καριέρα τους από το μηδέν. Δούλεψαν ως σερβιτόροι, εργάτες και λαντζέρηδες αλλά αποφάσισαν να ρισκάρουν και η τύχη αλλά και οι ικανότητές τους, εντέλει τους αντάμειψαν.

Γνωρίστε 10 ανθρώπους που κατέκτησαν τα πλούτη ξεκινώντας από το μηδέν.

Σάρα Μπλέικλι
Πρόκειται για μία από τις νεότερες αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Αλλά ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν ρόδινος.

Στα πρώτα της χρόνια στον εργασιακό τομέα, έκανε αίτηση για να εργαστεί στο Walt Disney World προκειμένου να εργαστεί ως Goofy αλλά το ύψος της ήταν αυτό που την έκοψε.

Στη συνέχεια πούλησε μηχανήματα φαξ για επτά χρόνια και τελικά χρησιμοποίησε τα τελευταία 5.000 δολάρια που είχε στον τραπεζικό της λογαριασμό για να επενδύσει στην εταιρεία εσωρούχων Spanx και πλέον η Σάρα Μπλέικλι βρίσκεται στο τιμόνι μιας εταιρείας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τζαν Κουμ
Ο Τζαν Κουμ ήταν 16 ετών όταν μετανάστευσε στην Αμερική από την Ουκρανία με τη μητέρα του. Οι δυο τους αγωνίστηκαν στη νέα χώρα, επικαλούμενοι μάλιστα την κυβερνητική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Έγινε συνιδρυτής του WhatsApp που φέτος αγόρασε το Facebook έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, υπέγραψε τα συμβόλαια για τη συμφωνία στην πόρτα του γραφείου κοινωνικής πρόνοιας που κάποτε πήγαινε για να πάρει κουπόνια τροφίμων.

Τσαν Λάιβα
Αν και ήταν απόγονος της δυναστείας Μαντσού, η οικογένεια της Τσαν Λάιβα ήταν τόσο φτωχή στη δεκαετία του '40 που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο και να εργαστεί, ξεκινώντας τη δική της εταιρεία επισκευής επίπλων.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η επιχείρηση της μεγάλωσε ενώ στην ηλικία των 40 μετακόμισε το Χονγκ Κονγκ για να επενδύσει σε ακίνητα. Ξεκίνησε με μόλις 12 ακίνητα, και πλέον είναι ο μεγιστάνας των ακινήτων και επικεφαλής του Fu Wah International, μιας εταιρείας που έχει επιχειρήσεις στην αγορά ακινήτων, τον τουρισμό, τα ηλεκτρονικά και άλλες βιομηχανίες. Είχε δηλώσει κάποτε πως η φτώχεια ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσε να λάβει ποτέ.

Σέλντον Άντερσον
Ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα θέρετρα του Λας Βέγκας, μοιράστηκε ένα υπνοδωμάτιο με τους γονείς και τα αδέρφια του στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί και η μητέρα του είχε κατάστημα πλεκτών.

Ο Άντελσον ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση σε ηλικία 12 ετών, όταν αγόρασε άδεια για να πουλά εφημερίδες στη Βοστόνη. Τώρα πλέον είναι μεγιστάνας των επιχειρήσεων και επενδυτής και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ζανγκ Σιν
Θεωρείται μία από τις πλουσιότερες Κινέζες του κόσμου με τεράστια ακίνητη περιουσία. Η Ζανγκ ζούσε σε συνθήκες φτώχειας ως έφηβη ενώ αναγκάστηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο κατασκευής παιχνιδιών και ηλεκτρονικών ειδών στο Χονγκ Κονγκ. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα ώστε να βγάλει ένα αεροπορικό εισιτήριο για το Λονδίνο και να κάνει ένα μάθημα αγγλικών. Μόλις έφτασε στο Λονδίνο, σπούδασε στο Κέμπριτζ και στη συνέχεια εργάστηκε στην Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Χάουαρντ Σουλτζ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks μεγάλωσε στις εργατικές κατοικίες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με τους γονείς και τα αδέρφια του. Η μητέρα του, που δεν τελείωσε καν το γυμνάσιο, ώθησε τα παιδιά της να πιστέψουν στην ικανότητά τους να πετύχουν.

Ο πατέρας του, οδηγός φορτηγού, ενθάρρυνε την αγάπη του γιου του για τον αθλητισμό, ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν ήταν καλός ποδοσφαιριστής. Για να πληρώσει τα δίδακτρα του σχολείου του εργάστηκε ως μπάρμαν ενώ περιστασιακά πωλούσε και το αίμα του.

Τελικά έγινε ο ιδιοκτήτης των Starbucks με πάνω από 5.500 καταστήματα σε 50 χώρες.

Τζορτζ Σόρος
Επέζησε της ναζιστικής κατοχής στη γενέτειρά του την Ουγγαρία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μετανάστευσε στην Αγγλία το 1947. Σπούδασε στο London School of Economics, κάνοντας διάφορες δουλειές, πλένοντας πιάτα, ως σερβιτόρος, ενώ καθάριζε και το σπίτι ενός ζωγράφου.

Ωστόσο δεν συνέχισε να εργάζεται για πολύ ως σερβιτόρος. Έγινε χρηματιστής και το 1992 έβγαλε ένα δισεκατομμύριο με τη μία, καθώς στοιχημάτισε έναντι της Βρετανικής λίρας σε μια μέρα, γνωστή ως Μαύρη Τετάρτη. Τώρα, είναι πλέον Αμερικανός πολίτης, αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια και χαρίζει απλόχερα τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες.

Όπρα Γουίνφρεϊ
Η μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και σούπερ σταρ δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι εύκολο όμως να ξεχνάει κανείς ότι ξεκίνησε από πολύ χαμηλά.

Η Γουίνφρεϊ γεννήθηκε το 1954 από μια ανύπαντρη έφηβη γυναίκα στην αγροτική περιοχή του Μισισιπή. Σε ηλικία 14 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και έμεινε έγκυος. Το παιδί της, που ήταν πρόωρο, δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Οι επικοινωνιακές της δεξιότητες την οδήγησαν στη δική της τηλεοπτική εκπομπή «The Oprah Winfrey Show» σε ηλικία μόλις 32 ετών. Αργότερα έγινε διευθύνων σύμβουλος του δικτύου που πήρε το όνομά της και έγινε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Αμερικής.

Λάρι Έλισον
Παράτησε το κολλέγιο, έγινε ιδρυτής της Oracle και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Η μητέρα του, ανύπαντρη έφηβη, δεν ήταν σε θέση να τον μεγαλώσει κι έτσι ο Έλισον υιοθετήθηκε από συγγενείς του. Ο θετός του πατέρας ήταν ένας φτωχός Ρώσος μετανάστης που του είχε πει πως δε θα πετύχαινε ποτέ στη ζωή του. Όταν πέθαναν οι θετοί γονείς του, έφυγε για την Καλιφόρνια αλλάζοντας τη μία δουλειά μετά την άλλη. Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία Oracle. Είναι θαυμαστής της ιαπωνικής κουλτούρας και το αγαπημένο του ρητό είναι από τον Τζένγκις Χαν, που είπε: «Δε φτάνει να πετύχω. Πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να αποτύχουν».

Τζεφ Μπέζος
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, έδειξε μια κλίση προς τη μηχανική από μωρό, όταν προσπάθησε να διαλύσει την κούνια του. Έκτοτε χτίζει συνεχώς και σήμερα η διαδικτυακή εταιρεία πώλησής του, αξίζει δισεκατομμύρια.

Δούλεψε ως σερβιτόρος στα McDonald's ως έφηβος και στη συνέχεια ίδρυσε μια κατασκήνωση για παιδιά που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τις επιστήμες και μάλιστα χρέωσε 600 δολάρια σε καθένα από τα έξι γειτονόπουλα που δέχτηκαν να πάνε στην κατασκήνωσή του.

Πηγή: CNN
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου