Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Κόλαφος η έκθεση του ΔΝΤ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η μείωση του χρέους - Πέφτουν οι μάσκες



Σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χρειάζεται «μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση», ενώ παράλληλα η χώρα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο 50 δις για την επόμενη τριετία. 

Στην πραγματικότητα, δε, το πακέτο αυτό φθάνει τουλάχιστον στα 60 δις, καθώς στην έκθεση υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Οκτώβριο του 2015 έως το 2018 και δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι πρόσθετες ανάγκες της Ελλάδας, περίπου 10 δις, από σήμερα έως το φθινόπωρο.

Η έκθεση, που έρχεται τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, με τις τράπεζες κλειστές και με όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί τη μάχη επιβίωσης της Ελλάδας, έρχεται να γίνει το μεγάλο «mea culpa» του ΔΝΤ για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα ηχηρότατο μήνυμα προς τη Γερμανία η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ελληνική κρίση αρνείτο κατηγορηματικά τη μείωση του χρέους.

Στην έκθεση του Ταμείου το χρέος χαρακτηρίζεται «μη βιώσιμο», ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εάν αυτή δεν περιλαμβάνει παράλληλες δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα 20ετής περίοδος χάριτος πριν αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη της, ενώ οι τελικές αποπληρωμές, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να γίνουν πριν από το 2055. Σε περίπτωση, δε, που δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, θεωρεί ότι πέραν της μείωσης - ελάφρυσνης του χρέους μέσω της παράτασης αποπληρωμών θα απαιτηθεί και απ'ευθείας «κουρεμα» της τάξης του 30%.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, γεγονός που σημαίνει - όπως αναφέρεται στην έκθεση - ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να κάνει ακόμη και αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμη κι εάν υπάρξει διαγραφή χρέους.

«Ακόμη και με πρόσθετη χρηματοδότηση έως το 2018, το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτοο σε σοκ», αναφέρεται στην έκθεση και προστίθεται: «Με δεδομένη την ευάλωτη δυναμική του χρέους, χρειάζονται περαιτέρω παραχωρήσεις για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Μια εκδοχή είναι η παράταση της περιόδου χάριτος στα 20 χρόνια και της περιόδου εξομάλυνσης στα 40 χρόνια σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα δάνεια της ΕΕ. Παράλληλα απαιτείται νέα δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα, με αντίστοιχους όρους, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2018».

Στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάζοντας την έκθεση επεσήμαναν πως η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα μετά την εισαγωγή των κεφαλαιακών περιορισμών και την μη πληρωμή του Ταμείου (κάτι που χαρακτήρισαν ως χρεοκοπία) αυξάνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Τα ίδια στελέχη προειδοποίησαν ότι εάν τα capital controls διατηρηθούν για αρκετό διάστημα οι ζημιές στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι εκτεταμένες.

Η έκθεση του Ταμείου, η οποία σύμφωνα με χθεσινοβραδυνές πληροφορίες, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τη γερμανική πλευρά, συντάσσεται ουσιαστικά με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής επέμενε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς μείωση του χρέους.

tvxs.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου