Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Οι φαβέλες της Αθήνας



Σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό απόγνωσης και δυστυχίας έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες το Πεδίον του Αρεως. Απελπισμένοι παράτυποι μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, ακόμα και βρέφη έχουν βρει καταφύγιο στο πάρκο. 

Κάποιοι από αυτούς μετακινήθηκαν από την Πλατεία Βικτωρίας και άλλες πλατείες του Κέντρου όπου ήταν τα πρώτα τους καταφύγια. Αλλες οικογένειες κατέφυγαν στο πάρκο τις τελευταίες ημέρες και καθημερινά προστίθενται και άλλοι, προερχόμενοι από τα νησιά - κυρίως από τη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

Η ώρα είναι λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Ενας σκελετωμένος χρήστης ναρκωτικών μαζεύει πεταμένες σύριγγες κοντά στο άγαλμα. Είναι η πρώτη σκληρή εικόνα, πριν περάσει κανείς την πύλη της απελπισίας και μπει σε μια από τις φαβέλες που αναπτύσσονται πλέον στην καρδιά της Αθήνας, μακριά από κάθε πρόνοια και πρόβλεψη μεταναστευτικής πολιτικής ή τυπική έστω παρουσία της Πολιτείας.

Σε γκέτο της θλίψης μετατρέπεται το Πεδίον του Αρεως με αυτοσχέδιους καταυλισμούς (1) να στεγάζουν το δράμα των μεταναστών. Οι νεοφερμένοι από τα νησιά του Αιγαίου συρρέουν καθημερινά στο πάρκο (2) ψάχνοντας καταφύγιο. Την ίδια στιγμή στην Πλατεία Βικτωρίας (2) οι μετανάστες καταφεύγουν στα παγκάκια και κάτω από τα δέντρα της πλατείας

ΣΤΑ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΑ. Οικογένειες ολόκληρες παίρνουν τον δρόμο προς τη φαβέλα. Οι νεοφερμένοι όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενοι, αναζητούν και αυτοί στο γρασίδι - κατά προτίμηση σε σημεία κοντά σε βρύσες με νερό - να  βρουν μια θέση για να απλώσουν χαρτόκουτα και να φτιάξουν το καταφύγιό τους για τη νύχτα.

Σκηνές εξαθλίωσης, εικόνες συγκλονιστικές που παραπέμπουν σε άλλη ήπειρο πολύ μακρινή από την Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Μέρα μεσημέρι και στο πάρκο οι μόνοι που λείπουν είναι οι κάτοικοι της περιοχής, που δεν τολμούν να πλησιάσουν ούτε το πρωί.

Στις φυλλωσιές, στους πυκνούς θάμνους κρύβονται όλες οι πληγές και τα αδιέξοδα. Παρέες από χρήστες παίρνουν τη δόση τους ή κάθονται αποκαμωμένοι στα γρασίδια. Δίπλα αναπτύσσεται μια αυτοσχέδια κοινότητα από οικογένειες παράτυπων μεταναστών με τα παιδιά τους. Μια κοινότητα που σηματοδοτεί την κορύφωση της ανθρωπιστικής κρίσης έχει στηθεί στο πουθενά χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για φαγητό ούτε υγειονομική περίθαλψη. Ανάμεσα στα σκουπίδια, στα χαρτόκουτα, στα υπολείμματα φαγητού που άφησαν οι προηγούμενοι, στήνονται οι νέοι καταυλισμοί από τους δεκάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά. Και η δυστυχία  απλώνεται.

Στη φαβέλα που αναπτύσσεται στο Πεδίον του Αρεως οι πιο τυχεροί έχουν βρει χώρο και έχουν στήσει σκηνές για να «στεγάσουν» τις οικογένειές τους. Αλλοι - γυναίκες και μωρά παιδιά - κάθονται πάνω σε χαρτόκουτα και βρώμικα στρώματα. Μοναδική προστασία από τον καυτό ήλιο τα δένδρα του πάρκου. Με χειρονομίες μια οικογένεια Αφγανών με μωρά παιδιά προσπάθησε να μας πει ότι έφτασε εκεί από τη Μυτιλήνη. Οπως και οι άλλοι, δεν γνώριζαν ούτε πού βρίσκονταν ούτε πώς θα επιβιώσουν ούτε πού θα καταλήξουν.

Το μόνο που δίνει ζωή στο γκέτο της θλίψης είναι τα παιδιά. Κάποια παίζουν κυνηγητό, ενώ άλλα πλατσούριζαν γελώντας. Σε ένα σημείο στο γρασίδι παραμένει πεταμένο ένα παιχνίδι, ένα αρκουδάκι. Εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες έμενε ακόμα μία οικογένεια.

Και αυτά συμβαίνουν από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου. Από εκεί και μετά το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σκληρό, πεδίο για κάθε είδους συναλλαγή. Απορημένοι παρακολουθούν τα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες ιδιοκτήτες περιπτέρων στη γύρω περιοχή. Οπως μας λένε, παρά την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες είναι φιλήσυχοι και κάποιοι από αυτούς φαίνεται ότι έχουν μαζί τους λίγα χρήματα ώστε να αγοράζουν τα απαραίτητα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.



«ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». Στην Πλατεία Βικτωρίας πριν από λίγες ημέρες είχαν στηθεί ακόμη και σκηνές, αλλά ύστερα από καταγγελίες αστυνομικοί τις απομάκρυναν. Χθες το μεσημέρι είχαν παραμείνει ελάχιστοι μετανάστες που είχαν καταφύγει για σκιά κάτω από τα δένδρα.


Αμήχανοι, προσπαθώντας να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, παρακολουθούν όσα συμβαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

«Αν ήμασταν εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων τι θα κάναμε; Πώς θα μας αντιμετώπιζαν; Είναι ένα δράμα ανθρώπων. Το Μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο ζήτημα. Δεν μπορεί κανείς έτσι εύκολα να κάνει αφορισμούς» λέει ένας περαστικός.

Ενας άλλος κάτοικος της περιοχής προσθέτει: «Καθημερινά έρχονται μετανάστες στη χώρα και οι περισσότεροι καταλήγουν στην Πλατεία Βικτωρίας και σε άλλες περιοχές του Κέντρου. Στο Πεδίον του Αρεως είναι ανοιχτά, είναι πάρκο. Εδώ στην πλατεία τι θα απογίνουν, πώς θα εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους; Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Και παλιά υπήρχαν μετανάστες, αλλά δεν διανυκτέρευαν τόσο πολλοί στην πλατεία. Κάθε ημέρα έρχονται και άλλοι».

30.000 μετανάστες μόνο τον Ιούνιο

Το πρόβλημα της εισροής μεταναστών στη χώρα και των αφίξεων στη συνέχεια στον Πειραιά είναι τεράστιο. Οπως αναφέρεται από όσους ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, μόνο τον περασμένο Ιούνιο οι αφίξεις στον Πειραιά άγγιξαν τις 30.000, με την πρόβλεψη για όλο το 2015 να μιλάνε για είσοδο περίπου 100.000 μεταναστών.

tanea.gr    Λία Νεσφυγέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου