Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Παγκόσμιο σοκ από το μακελειό στη Νίκαια



Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά. Η κοσμοπολίτικη πόλη θρηνεί και μαζί της και ο υπόλοιπος πλανήτης… 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν επιβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής τον δραματικό απολογισμό, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. 

Από τους 202 ανθρώπους που νοσηλεύονται τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της πόλης, 52 είναι σε σοβαρή κατάσταση και 25 είναι σε κώμα. Ανάμεσα στα θύματα είναι τρεις Γάλλοι, Αμερικανοί, Τυνήσιοι, δύο Αρμένιοι, ένας Ουκρανός ενώ αναζητούνται τα ίχνη και μιας Ρωσίδας. 

 

Ο 31χρονος μακελάρης Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ –ένας άνθρωπος που περιγράφτηκε ως  μοναχικός και αλλόκοτος- νοίκιασε ένα φορτηγό 19 τόνων στις 11 Ιουλίου. Χτες το βράδυ, φόρτωσε δύο καλάσνικοφ, σφαίρες και χειροβομβίδες στην καμπίνα του φορτηγού και ξεκίνησε για τη λεωφόρο Προμενάντ ντε Αγνκλέ, ένα τουριστικό σημείο της πόλης όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι που γιόρταζαν την Εθνική Γιορτή της Γαλλίας. 



Μετά και την επίσημη ταυτοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας που βρέθηκε μέσα στο φορτηγό, ο οδηγός και δράστης του μακελειού είναι ένας 31χρονος Γαλλοτυνήσιος, κάτοικος Νίκαιας, γνωστός στη γαλλική αστυνομία για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, χωρίς ωστόσο, να έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο δράστης εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, ενώ πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Παρόλα αυτά, το βράδυ της Πέμπτης λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης που έχουν συνδεθεί με τζιχαντιστές είχαν πάρει φωτιά, με τους αιμοδιψείς μαχητές να πανηγυρίζουν για το νέο αυτό χτύπημα.



Πλέον οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση τυχόν συνεργού ή συνεργών. Γι' αυτό το λόγο οι αρχές «σκανάρουν» τις περίπου 1.200 κάμερες ασφαλείας της περιοχής προκειμένου να δουν ποια ακριβώς ήταν η διαδρομή του φορτηγού πριν την έναρξη της επίθεσης. Ο εισαγγελέας του Παρισιού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιος συνεργός.

Πιέσεις δέχεται ο Ολάντ 

Μετά και από το τελευταίο χτύπημα, ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται σοβαρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ζήτησε το πρωί να κηρυχθεί «πόλεμος στον ισλαμικό φονταμενταλισμό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι όλα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι «πόλεμος μόνο στα λόγια».

Συμβολικό χτύπημα 

Η νέα αυτή επίθεση σε γαλλικό έδαφος είναι ιδιαίτερα συμβολική καθώς αφ’ ενός πραγματοποιήθηκε ανήμερα της γαλλικής εθνικής επετείου και αφετέρου14 μόλις ημέρες πριν λήξει η κατάσταση συναγερμού στη χώρα –που είχε επιβληθεί μετά από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.


Είναι η πλέον σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου