Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ξήλωμα δικαστών και χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα


Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν. 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι κεφαλές του στρατεύματος και της δικαιοσύνης: ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της Β' Στρατιάς, που εδρεύει στην Μαλάτια -υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, και ο Αλπαρσλάμ Αλτάν μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

Επιπλον, «για προδοσία, καθώς συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος», συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ.

Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί, καθώς και δεκάδες δικαστικοί, μέλη των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. 

Συνολικά, σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, με την αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά να διαψευδέται από τις εξελίξεις.

Επίσης, 2.745 δικαστικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τουλάχιστον 10 δικαστικοί, μέλη των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας έχουν συλληφθεί και έχουν εκδοθεί περίπου 200 εντάλματα σύλληψης για άλλους ανώτατους δικαστικούς.

Οι συλλήψεις και οι καθαιρέσεις πραγματοποιούνται βάσει του επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι είχε στηθεί μια «παράλληλη δομή» πιστή στον Γκιουλέν.

Οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες, είναι τρομοκράτες και η Τουρκία θα επανεξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για εκείνους που κηλίδωσαν τη δημοκρατία στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών έφθασε τους 161 -εκ των οποίων περίπου 100 πραξικοπηματίες- και οι τραυματίες τους 1.440. 

Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες η Προεδρία, «δείχνοντας» τον Γκιουλέν. Διαδηλωτές στην Αγκυρα πανηγυρίζουν την αποτροπή του πραξικοπήματος, ενώ κοινό ψήφισμα κατά της απόπειρας πραξικοπήματος εξέδωσαν τα τέσσερα πολιτικά κόμματα μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο.
  • Ο υπουργός Αμυνας Φικρι Ισίκ δήλωσε ότι οι κρατικές αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, καθώς είναι πολύ νωρίς για να διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος πέρασε και ενδεχομένως «να υπάρξουν νέα τεστ, νέες απόπειρες».
  • Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση κατά των πραξικοπηματιών στη βάση του Ιντσιρλίκ ολοκληρώθηκε και πως σύντομα θα αρχίσουν εκ νέου οι αεροπορικές επιχειρήσεις από τη βάση κατά του ISIS. Στη βάση του Ιντσιρλίκ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις στρατιωτών που εμπλέκονταν στην απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου.
  • Διαδηλωτές υπέρ του Ερντογάν κατευθύνθηκαν στην συνοικία Γκαζί, προπύργιο Αλεβιτών και της Αριστεράς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της συνοικίας να αντιδράσουν και να προκληθούν επεισόδια.
  • «Για προδοσία, καθώς συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος», συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ.
  • Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χαρακτήρισε εχθρό της Τουρκίας όποια χώρα συντάσσεται με τον Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν βρίσκεται στις ΗΠΑ, αλλά ο Τζον Κέρι δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί αίτημα για έκδοση του στην Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδευτεί από στοιχεία για την εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνείται ανάμιξή του στην απόπειρα πραξικοπήματος.
  • Μεταξύ των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που συνελήφθησαν είναι και ο διοικητής της Β' Στρατιάς, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
  • Στο κοινό ψήφισμα των τεσσάρων κομμάτων υπογραμμίζεται ότι η στάση του κοινοβουλίου κατά της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ανεκτίμητη για τη δημοκρατία στην Τουρκία.
  • Με ανάρτηση στο twitter, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι οκτώ στρατιώτες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα επαναπατριστούν στην Τουρκία το συντομότερο.
  • Ο ηγέτης του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη έφερε τα πολιτικά κόμματα πιο κοντά στο να βρουν κοινό έδαφος για να βελτιώσουν τη δημοκρατία στη χώρα.
  • Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση χθες το βράδυ. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι σήμερα όλα τα κόμματα απέρριψαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο. 
 


Επιστροφή στην ομαλότητα

Στην ομαλότητα επιστρέφει από το πρωί του Σαβάτου η Τουρκία, καθώς τερματίζεται το κίνημα λίγων ωρών με στόχο την ανατροπή του Ερντογάν.

Οι εικόνες των στρατιωτών που παραδίδονται στις Αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κυριαρχούν στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε μια περίπτωση, πάντως, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο: σε γέφυρα του Βοσπόρου το πλήθος επιτέθηκε μέχρι θανάτου σε στρατιωτικό. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί, αλλά και απλοί πολίτες μπήκαν στη μέση για να προστατέψουν στρατιώτες από το οργισμένο πλήθος που προσπαθούσε να τους λιντσάρει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, συνολικά οι νεκροί είναι 265 εκ των οποίων οι 104 είναι από την πλευρά των πραξικοπηματιών. Οι υπόλοιποι 161 είναι άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες.

Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί. Σε επαγρύπνηση καλεί τους πολίτες η Προεδρία, «δείχνοντας» τον Γκιουλέν.

Όπως γράφει η κυβερνητική Sabah, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει την τύχη δικαστών και εισαγγελέων που σχετίζονται με το «παράλληλο κράτος» (δηλαδή το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με τις πρώτε πληροφορίες, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων απέλυσε 2.745 δικαστές.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μαζικά μήνυμα κειμένου σε τουρκικά κινητά τηλέφωνα σήμερα καλώντας τους Τούρκους να "υπερασπιστούν" τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Το μήνυμα με προέλευση "RT ERDOGAN" το οποίο υπογράφει με το πλήρες όνομά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί επίσης τον λαό να κατέβει στους δρόμους εναντίον μιας "μικρής ομάδας στρατιωτικών".

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, προκειμένου να τοποθετηθεί απέναντι στις εξελίξεις, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ο ίδιος ο Ερντογάν θα δώσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξε «όντως μια εξέγερση», η οποία δεν απηχούσε τη βούληση του λαού. «Ήταν μια τρομοκρατική εξέγερση κατά του έθνους μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» την «παράλληλη δομή» του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απλούς πολίτες που αντιστάθηκαν. Το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη, κατέληξε. O Tύπος γράφει ότι το θέμα θα χειριστούν 40 εισαγγελείς.

Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί.

Ο εκτελών χρέη επιτελάρχη στρατηγός Ντουντάρ, δήλωσε ότι το πραξικόπημα «απέτυχε χάρη στην πλήρη αλλεγγύη ανάμεσα στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τις ένοπλες δυνάμεις». Ο Ντουντάρ ξεκαθάρισε ότι οι ΕΔ είναι αποφασισμένες να εξαλείψουν από τις τάξεις τους τα μέλη της «παράλληλης δομής», δηλαδή τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Eλεύθερος αφέθηκε ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατήθηκε όμηρος στις ώρες του πραξικοπήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απόπειρα πραξικοπήματος συμμετείχε και ο διοικητής της «Στρατιάς του Αιγαίου».

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία σε εγκάρδιο κλίμα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάζει κάθε απόπειρα πραξικοπήματος και στηρίζει την πάλη του τουρκικού λαού για δημοκρατία και προάσπιση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία.

Καλά στην υγεία τους είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι για πληροφορίες που αφορούν στην αρωγή Ελλήνων πολιτών στην Τουρκία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα 210-3681730/1259, καθώς και με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας στην 'Άγκυρα, (0090312) 448 0647, 448 0387, το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης, (0090212) 3938290-1-2, 3938294, το Γενικό Προξενείο Σμύρνης, (0090232) 4643160 και το Προξενείο Αδριανούπολης, (0090284) 2355804.

Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν προκάλεσε στην ελληνική αποστολή που συμμετέχει στην 16η Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην Τραπεζούντα, η απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής. Το άκουσμα της δυσάρεστης είδησης δημιούργησε στην Ελλάδα εύλογη ανησυχία για την τύχη των νεαρών αθλητών και των συνοδών τους, αλλά η αρχηγός της 92μελούς ελληνικής αποστολής, Μαρία Παπαδοπούλου, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Εν τω μεταξύ, και ενώ η τάξη αποκαθίσταται σταδιακά στη χώρα, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, νέες πληροφορίες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της νύχτας της 16ης Ιουλίου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα στη διάρκεια της απόπειρας toy πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία και ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Η Υπηρεσία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τις ΕΔ, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η τάξη σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αλλά φαίνεται ότι το παιχνίδι κερδίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» της Πόλης, απ' όπου κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση. Στο μεταξύ ανακτήθηκε ο έλεγχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίο είχαν καταλάβει οι πραξικοπηματίες και είχαν συλλάβει τον αρχηγό. 1563 στρατιωτικοί διάφορων βαθμών (πληροφορίες μιλούν για πέντε στρατηγούς και 29 συνταγματάρχες) οι οποίοι συμμετείχαν στο πραξικόπημα, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, το οποίο άρχισε και πάλι να εκπέμπει μετά την εισβολή στρατιωτικών στο κτίριο και το στούντιο του καναλιού και τη διακοπή του προγράμματός του για αρκετή ώρα.

Ο Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι νεκρός ένας από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, με βαθμό ανώτατου αξιωματικού.

Αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το πρώτο που αφίχθη σε αυτό το αεροδρόμιο μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

«(Η πτήση) #TK1984 προσγειώθηκε στο IST από το Λονδίνο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικευμένος ιστότοπος Flightradar24, χρησιμοποιώντας τον διεθνή κωδικό του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Το αεροσκάφος της Turkish Airlines ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά ώρες μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτράπηκε καθώς ο τουρκικός λαός βγήκε στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας μετά από προτροπή του Ερντογάν και κατάφερε να σταματήσει το τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που προαπάθησε να καταλάβει την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η κατάσταση το ξημέρωμα του Σαββάτου δεν ελεγχόταν πλήρως από τις δυνάμεις που είναι πιστές σε αυτόν.

Τελικά οιδυνάμεις των πραξικοπηματιών άρχισαν να παραδίδονται λίγο πριν τις 7 το πρωί. Πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση εικονίζουν περίπου πενήντα στρατιωτικούς στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία, να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά.

Ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα

Υποκινητής του πραξικοπήματος στην Τουρκία φέρεται να είναι, σύμφωνα με διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, ένας απόστρατος συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ, ο οποίος είχε απομακρυνθεί προ μηνών από το στράτευμα για επειδή προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία για μία άλλη απόπειρα πραξικοπήματος.

O συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ αποστρατεύτηκε και απομακρύνθηκε από τη θέση του νομικού προϊστάμενου του Γενικού Επιτελείου τον περασμένο Μάρτιο με απόφαση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χουλουσί Ακάρ, κατηγορούμενος για παρατυπίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της δίκης σε σχέση με τις καταγγελίες για απόπειρα δολοφονίας το 2009 του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Ο συνταγματάρχης Κιοσέ ανέλαβε καθήκοντα στο ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι και το λεγόμενο «κοσμικό δωμάτιο» (kozmik oda στα τουρκικά), η αίθουσα όπου φυλάγονται τα άκρως απόρρητα σχέδια και στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων. Ο προκάτοχός του είχε συλληφθεί για ανάμειξή του στο παρακρατικό δίκτυο Ergenekon, ενώ οι χειρισμοί του συνταγματάρχη Κιοσέ κατέληξαν σε δικαστική εντολή για έρευνα στο υπ’ αριθμ. 16 «κοσμικό δωμάτιο» και αποστολή των ψηφιακών στοιχείων που βρέθηκαν εκεί προς περαιτέρω διερεύνηση στο Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK), για το οποίο όμως υπήρχαν υπόνοιες ότι πρόσκειται στο τάγμα το Φετχουλάχ Γκιουλέν, το αποκαλούμενο από την κυβέρνηση Ερντογάν και «παράλληλο κράτος». Με αυτόν τον τρόπο η πλευρά του Γκιουλέν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα στοιχεία.

Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά στην Τουρκία που μη στρατιωτικά πρόσωπα αποκτούσαν πρόσβαση στον εν λόγω χώρο και τα απόρρητα στοιχεία που φυλάσσονταν εκεί και υπεύθυνος για αυτό θεωρήθηκε ο Κιοσέ, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως συνεργάτης του τάγματος του ιεροκήρυκα Γκιουλέν. Ακριβώς στο γεγονός αυτό στηρίχθηκε και η καταγγελία της τουρκικής κυβέρνησης ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκεται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί δικού του δακτύλου στο πραξικόπημα.

Στην ομάδα πραξικοπηματιών του Κιοσέ φέρονται να συμμετέχουν 37 αξιωματικοί, εκ των οποίων οι 6 είναι συνταγματάρχες, οι 5 αντισυνταγματάρχες, οι 3 ταγματάχες, οι 2 λοχαγοί, οι 14 υπολοχαγοί και οι 7 ανθυπολοχαγοί.

Οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί ετοίμασαν σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λίστα με 400 ονόματα για μεταθέσεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περισσότερες αφορούν μονάδες της Χωροφυλακής, της Αεορπορίας και θέσεις στρατιωτικών ακολούθων στο εξωτερικό. 

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου