Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Με 196 «ναι» ψηφίστηκε στη Βουλή η ενίσχυση στους συνταξιούχους - Η ΝΔ επέλεξε το «παρών»


Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 257 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ της ρύθμισης τάχθηκαν 196 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ) και 61 είπαν «παρών» (ΝΔ). Απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που αποχώρησε.

Η ΝΔ έπειτα από πολλές συζητήσεις επέλεξε το «παρών» δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει συνενόχους στην τυφλή πορεία που έχει επιλέξει.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις αποφάσισε ότι θα ψηφίσει τη ρύθμιση.

Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την ρύθμιση, αν και σημείωσε ότι έχει καταθέσει τροπολογία για να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη.

Το Ποτάμι αποφάσισε ομόφωνα να απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία.

Σε πολωμένο κλίμα διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, μετά τις κινήσεις του Βερολίνου, του Eurogroup και το ESM να αναστείλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έριξε το γάντι στη ΝΔ ζητώντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει θέση στο παραπάνω δίλημμα: υπέρ των αδυνάτων ή υπέρ των θέσεων Σόιμπλε. Η ΝΔ προσανατολίζεται να δηλώσει «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία, «ναι» αναμένεται να ψηφίσουν Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και ΧΑ. Αποχή από την ψηφοφορία αποφάσισε η ΚΟ του Ποταμιού, αδιευκρίνιστη προς το παρόν η στάση της Ένωσης Κεντρώων.

Με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να τονίζει ότι «οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών», τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Θραψανιώτη να επισημαίνει ότι «πρέπει να δώσουμε ως Κοινοβούλιο το μήνυμα ότι εμείς αποφασίζουμε πώς θα διαθέσουμε τα πλεονάσματα» και τον εισηγητή της ΝΔ, Μάριο Σαλμά να επισημαίνει τακτικισμό της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, δεδομένου ότι από χθες όλα τα κόμματα δήλωσαν πως δεν είχαν αντίρρηση στην παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση.

 «H ονομαστική ψηφοφορία δεν ζητήθηκε για να υπάρξει πλαστή συναίνεση, όπως ειπώθηκε στη Βουλή, αλλά προέκυψε, επειδή από πλευράς "της μόνιμης πηγής και πληγής" εναντίον της χώρας, μπήκε μια ακόμη τρικλοποδιά» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Είπαν εκείνοι που δημιουργούν και πάλι ένα άσχημο περιβάλλον για την χώρα και χωρίς καμία απόδειξη, ότι το ποσό -το οποίο αυτονοήτως η κυβέρνηση μπορεί να το διαθέσει- να μην διατεθεί, είναι εκτός συμφωνίας, ή είναι μονομερής ενέργεια» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ταυτόχρονα επέκρινε τη ΝΔ για το «παρών», το Ποτάμι που επέλεξε την αποχή και την Ένωση Κεντρώων που αποχωρεί από την ψηφοφορία.

«Μια στάση αποχής από την ευθύνη» χαρακτήρισε την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Βούτσης και προσέθεσε ότι λυπάται πάρα πολύ, να υπενθυμίσει κάτι που ήταν αυτονόητο, σε όσες διαφωνίες κι αν έχουν οι πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους: «Αυτόν, τουλάχιστον, τον ενάμιση χρόνο, όλοι συμφωνούμε ότι η συμφωνία για το πρόγραμμα έγινε διαφανώς.

Λυπάμαι γιατί στις τοποθετήσεις για πράγματα που είναι σκληρά για την χώρα, δεν βρέθηκε ένα λεπτό για να τα καταθέσουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Επειδή προέκυψε αυτή η αμφισβήτηση προς την χώρα, την Βουλή, την κυβέρνηση, γίνεται η σημερινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και όχι γιατί είναι κάποιο άλλο κόλπο», υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε προς την αντιπολίτευση: «Επ’ αυτού χρειάζεται τοποθέτηση. Δεν είπαμε να αποθεώσετε την κυβέρνηση, αλλά να πείτε ένα καλό λόγο υπέρ της χώρας ή να πείτε έναν κακό λόγο για αυτούς που το επιβάλλουν».

Την ξεκάθαρη στήριξη του ΚΚΕ στη ρύθμιση ανήγγειλε από την Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Χρήστος Κατσώτης.

Επίσης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενημέρωσε ότι πρόκειται επίσης να τοποθετηθεί θετικά στην ψηφοφορία επί της τροπολογίας,

Ο εισηγητής της ΧΑ, Δ. Κουκούτσης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι επιδιώκει με την κίνηση αυτή, αλλά και για τις συνέπειες που θα έχει ως προς την γενικότερη πορεία της χώρας. Στη συνεδρίασή της η ΚΟ του Ποταμιού αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ανέφερε ότι η στάση του πρωθυπουργού να εκμεταλλεύεται τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη είναι επικίνδυνη για την χώρα και προσέθεσε πως υπάρχει ανάγκη σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων. Η ίδια παρέπεμψε ωστόσο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να τοποθετηθεί επί της τροπολογίας.

Κόντρα Σκουρλέτη - Σαλμά

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια για να εισηγηθεί τις τροπολογίες της αρμοδιότητάς του, αναφέρθηκε και στην τροπολογία με την οποία νομοθετείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η ψηφοφορία επί της οποίας θα διεξαχθεί το απόγευμα.

«Σφραγίζει τη διαδικασία το αίτημα για ονομαστική. Δεν πρόκειται για τυχαία στιγμή, αλλά για μία στιγμή που η Βουλή θα πρέπει να επιβεβαιώσει το δικαίωμα της κυβέρνησης, της χώρας να κάνει τα αυτονόητα», τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως είναι και ατομική και συλλογική αυτή η ευθύνη, «είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε Δημοκρατίας».

«Όλα αυτά τα προβλέπει η συμφωνία και τα νούμερα το αποδεικνύουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τον Μάρτιο. Οι ανάγκες των πολιτών, οι ανάγκες των συνταξιούχων έχουν προτεραιότητα απέναντι στις ανάγκες των Βρυξελλών», επισήμανε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να δώσουν μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας».

«Όλα τα κόμματα σας είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση» στην τροπολογία, ανέφερε με την σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς και αμφισβητώντας τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης, ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Γιατί κάνετε ονομαστική ψηφοφορία;»

«Θέλετε να μεταφέρετε εδώ το πρόβλημά σας και να πείτε έξω ότι και τα άλλα κόμματα θέλουν», είπε και αντιπαρέβαλλε την πολιτική της ΝΔ, λέγοντας πως «Και εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά τα λύναμε τα θέματα με αποτελεσματικότητα». «Έλεος με το λαϊκισμό. Ονομαστική για να πείτε τι; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλμάς και υπογράμμισε: «Πρέπει μετά να πείτε ότι αυτό το επίδομα ανήκει σε όλα τα κόμματα».

«Δεν κατάλαβα τι αμφισβητείτε. Αμφισβητείτε τους στόχους και την επίτευξή τους; Δεν υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι; Τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχουν πισώπλατες μαχαιριές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους, και αναφέρομαι στον Β. Σόιμπλε, και αισθάνονται την ανάγκη ο Μοσκοβισί και ο Πιτέλα να του απαντήσουν, τι θέση παίρνετε; Μία αμήχανη στάση άκουσα, που μπορώ να την εξηγήσω από την ιδεολογική και πολιτική σας συγγένεια με τον Σόιμπλε. Αν υπαγορεύεται η πολιτική σας στάση από τέτοιες απόψεις, όπως του αντιπροέδρου της ΝΔ που είπε ότι θα κάνει ότι πει ο Σόιμπλε, πείτε το για να το γνωρίζουν οι πολίτες, να το γνωρίζουν οι συνταξιούχοι. Αλλιώς θα θυμίζετε τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος για δεύτερη φορά. Έχετε την ευκαιρία να ξεπλύνετε ένα μέρος των ευθυνών σας και να συμπαραταχθείτε με το εθνικά αυτονόητο. Πείτε μας τι θα κάνετε», επανήλθε κ. Σκουρλέτης.

«Μέρισμα στους φτωχούς δίνεις όταν έχεις πραγματικό πλεόνασμα από παραγωγή πλούτου, αλλά εσείς πήρατε από τις συντάξεις περισσότερα από αυτά που επιστρέφετε σήμερα. Για παράδειγμα πήρατε εισφορές υπέρ υγείας για ΕΟΠΥΥ και δεν τα δώσατε στον ΕΟΠΥΥ. Πού τα πήγατε; Αυτό λέγεται πολιτικό τρικ και έχετε 1,4 δισ. ληξιπρόθεσμα στον ΕΟΠΥΥ που χρωστάτε στην αγορά. Που είναι το πλεόνασμα; Δεν γίνεται με τρικ και τερτίπια να μοιράζετε λεφτά. Σοβαρευτείτε» ανταπάντησε ο Μάριος Σαλμάς.

Για «τεχνητή σύγκρουση» έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της ΔΗ.ΣΥ. Εύη Χριστοφιλοπούλου χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό τυχοδιώκτη: «Είναι κοινός τυχοδιώκτης και αυτός και η κυβέρνησή του και πρέπει να φύγει το συντομότερο». Επίσης μίλησε για «αδιανόητους τακτικισμούς» και κατέληξε: «Κάντε την ονομαστική σας. Κάντε ό,τι θέλετε. Δώστε και το βοήθημα γιατί το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί, αλλά σηκωθείτε και φύγετε γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε τη χώρα».

 Βορίδης: Ο πρωθυπουργός ψευδόμενος ενώπιον της Βουλής

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης κατηγορώντας ότι «λέει ψέματα πως είναι η 13η σύνταξη, νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους», ενώ διερωτήθηκε τι επιδιώκει με την ονομαστική ψηφοφορία όταν καμία πτέρυγα δεν έθεσε ουσιαστική αντίρρηση για την χορήγηση της οικονομική ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ποιο είναι αυτό που τίθεται; Να δώσουμε τα ποσά στους χαμηλοσυνταξιούχους; Και γιατί μόνο αυτά;», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ διερωτήθηκε: «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι αυτό είναι υπεραπόδοση των εσόδων. Εκφράστηκε μια πρώτη επιφύλαξη: το πλεόνασμα έχει οριστικοποιηθεί; Γιατί θα το βρούμε μπροστά μας αν δεν κουμπώσουν οι αριθμοί».

«Ναι ή όχι στα ποσά αυτά, αλλά απώλεια της ρύθμισης του χρέους, αλλά ισοδύναμα με νέα μέτρα, με κίνδυνο να μην ολοκληρώνεται η αξιολόγηση; Ναι ή όχι με συνέπειες ή ναι ή όχι χωρίς συνέπειες; Μας διαβεβαίωσε ότι είναι χωρίς συνέπειες, ότι δεν θα το βρούμε μπροστά μας και αμέσως δημιουργήθηκαν οι αντιδράσεις. Τι κάνει; Λέει ψέματα και αρχίζει το γνωστό ποιος είναι με τους δανειστές και ποιος δεν είναι. Την συμφωνία με τους δανειστές ποιος την έχει κάνει; Ο πρωθυπουργός δεν την κάνει; Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές; Αυτή δεν συμφώνησε το 3,5% πλεόνασμα για την επόμενη δεκαετία; Τι ζητάει από το κοινοβούλιο; Θα μας φέρετε σε δέκα μέρες να το ξεψηφίσουμε; Θα μας φέρετε σε 15 μέρες ισοδύναμα μέτρα; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις;», συνέχισε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν θα βγει από το πρόβλημα με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα». «Ο πρωθυπουργός ψευδόμενος ενώπιον του Κοινοβουλίου. Στα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα δεν συμμετέχουμε. Δεν θα μεταθέσετε τις αποτυχίες σας και τις ανικανότητές σας στην αξιωματική αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Χατζηδάκης: Να αποσυρθεί προσωρινά η τροπολογία για τις συντάξεις

Την προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και την επαναφορά της κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας ότι τότε η ΝΔ θα την υπερψηφίσει.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης επέκρινε την κυβέρνηση για την σπουδή να καταθέσει τώρα την τροπολογία για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατηγορώντας την, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι οι εκλογές και ο περιορισμός της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι συνταξιούχοι.

«Γι αυτό και δεν περίμεναν να συνεννοηθούν με τους εταίρους, μέχρι τον Μάρτιο και προχώρησαν σε αυτή την κίνηση που έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, όπως φάνηκε από τις επίσημες θέσεις του Eurogroup και του ISM» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου