Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Αφορολόγητο: Πώς να το "χτίσετε" με... πλαστικό (χρήμα)! Αναλυτικός οδηγός


Aλλάζουν όλα από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.  

Το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Το ύψος των δαπανών αυτών θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

Η "ακτινογραφία" του Νόμου
 
Ετσι, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, οι δαπάνες που θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος για να «χτίζεται» το αφορολόγητο θα ανέρχονται:

- Στο 10% του δηλωθέντος εισοδήματος για ύψος εισοδήματος έως 10.000 ευρώ,
- Στο 15% για το κλιμάκιο του εισοδήματος από 10.001 ευρώ ευρώ 30.000 ευρώ,
- Στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα και μέχρι ποσού 30.000 ευρώ συνολικά.

Παραδείγματα
 
Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό θα πρέπει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος δαπάνες 1.000 ευρώ.
- Για εισόδημα 15.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 1.750 ευρώ.
- Για εισόδημα 20.000 ευρώ το ύφος των απαιτούμενων δαπανών μέσω καρτών ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.
- Για εισόδημα 30.000 ευρώ θα απαιτούνται ανάλογες δαπάνες 4.000 ευρώ
- Για εισόδημα 50.000 ευρώ δαπάνες 8.000 ευρώ
- Για εισόδημα 80.000 ευρώ δαπάνες 14.000 ευρώ.

Αν δεν καλύπτεται;
 
Στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%.

Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επι της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Δηλαδή 220 ευρώ.

Ποιοί εξαιρούνται
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι δαπάνες που δεν θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

Σε πρώτη φάση, το νομοσχέδιο ορίζει ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών μόνο οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ε.Ε καθώς και όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ιατρικές δαπάνες η προβλεπόμενη μείωση του φόρου θα ισχύει εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση καρτών ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

Στην ενίσχυση των πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος, άρα και στην συγκέντρωση του απαιτούμενου ύψους δαπανών μέσω της χρήσης του, αναμένεται να συμβάλει και η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο δαπανών άνω των 500 ευρώ. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου, δεν θα επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά για συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 500 ευρώ. Σήμερα το όριο αυτό είναι 1.500 ευρώ. Κίνητρο για αγορές με πλαστικό χρήμα θα είναι οι κληρώσεις που θα διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών με βάση τους αριθμούς των αποδείξεων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου