Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

«Η Ελλάδα δεν μοιάζει πια με αποτυχημένο κράτος»: Θετικά σχόλια για Ελλάδα και Τσίπρα από ξένα ΜΜΕ



Θετικά σχόλια για τη χώρα μας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνουν δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung, του Bloomberg και άλλων ΜΜΕ, μία ημέρα μετά τα νέα του «κλειδώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους- χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι «αστερίσκοι». 

«Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά το ότι ο αριστερός πολιτικός συνεισφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όταν πρόσφατα έκανε ανασχηματισμό τo έκανε ακριβώς για να δείξει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες. Όποιος ήταν αντίθετος με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων απομακρύνθηκε από την πρώτη γραμμή της κυβέρνησής του. Είναι η ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος», γράφει σε σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ενώ επικρίνει την γερμανική κυβέρνηση ότι αρνούμενη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκαλεί την πιθανή πτώση του Τσίπρα, και «σε αυτήν την περίπτωση η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ότ,ι θα ανέμεναν όλοι».

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι, αλλά το τρίτο πακέτο στερεί το οξυγόνο για να αναπνεύσουν οι Έλληνες, σημειώνει η εφημερίδα στο ίδιο δημοσίευμα και προσθέτει: «Οποίος επενδυτής κοιτά προς την μεριά αυτής της χώρας μπορεί μόνο να τρομοκρατηθεί με το πόσο μικρό περιθώριο δίνεται στην Ελλάδα για να ανακάμψει οικονομικά. Το καλοκαίρι της κρίσης, το 2015, επρόκειτο λιγότερο για τη μακροπρόθεσμη σωτηρία της χώρας και περισσότερο για τη συμφωνία να εξασφαλιστούν τα δισεκατομμύρια της βοήθειας από τις χώρες-δανειστές. Επρόκειτο εμφανώς περί του αφηγήματος ότι η Ελλάδα πρέπει να ματώσει. Και αυτό γίνεται μέχρι σήμερα.Από την Αθήνα απαιτούνται περισσότερα από ό,τι μπορεί να δώσει. Η επιβληθείσα πολιτική περικοπών οδηγεί τους πολίτες στην φοροααποφυγή και τη μαύρη οικονομία. Δεν υπάρχει πλέον κανένα κίνητρο να κάνει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα, διότι οι επιβαρύνσεις είναι παράλογα υψηλές. Τα καλά μυαλά φεύγουν επίσης από την χώρα. Έτσι δεν μπορεί όμως να ανακάμψει η οικονομία . Όποιος θέλει να βοηθήσει τη χώρα δεν πρέπει να αφήνει να πλανάται το θέμα της αξιόλογης ελάφρυνσης του χρέους της» συμπληρώνεται.

Όπως σημειώνεται στη συνέχεια, «δυστυχώς, όμως, η γερμανική κυβέρνηση πράττει το ακριβώς αντίθετο και προκαλεί με αυτόν τον τρόπο την πιθανή πτώση του Τσίπρα. Όλες αυτές τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις o Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να τις εφαρμόσει υποσχόμενος στους πολίτες ότι στο τέλος το χρέος θα μειωθεί και η χώρα θα αποκτήσει μια προοπτική χωρίς προγράμματα βοήθειας. Αν οι δανειστές αρνηθούν τότε αποδέχονται τις συνέπειες της αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό, δεδομένου ότι ήδη γίνεται λόγος για νέες εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ότι θα ανέμεναν όλοι. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί κανείς να το αντέξει», καταλήγει το σχόλιο της εφημερίδας του Μονάχου. 

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν μοιάζει με αποτυχημένο κράτος

Η Ελλάδα δεν μοιάζει πλέον με ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) που πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ, τονίζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τζίλμπερτ. 

Στο άρθρο του (Bloomberg View), που γράφτηκε πριν το χθεσινό Eurogroup και δημοσιεύεται σήμερα (Τρίτη), o Τζίλμπερτ τονίζει ότι η Ελλάδα αξίζει την αναγνώριση για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δείχνει απρόσμενο ρεαλισμό στις προσπάθειές της να βελτιώσει την οικονομία. «Και ενώ τα εμπόδια για την ανάκαμψη παραμένουν πολύ μεγάλα και οι πιθανές παγίδες βαθιές, η Ελλάδα δεν φαίνεται πλέον ως ένα "αποτυχημένο κράτος" που αξίζει να εκδιωχθεί από το ευρώ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Αναφέρει ακόμη ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας αυτόν της Γερμανίας και της Ευρωζώνης ως σύνολο, καθώς και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες του τελευταίους μήνες. «Τα κρατικά έσοδα βελτιώνονται, επίσης. Τα αναμενόμενα για φέτος συνολικά έσοδα ύψους 50,5 δισ. ευρώ θα είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το χαμηλό τους επίπεδο του 2013, ενώ η φορολογική διοίκηση προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους το επόμενο έτος», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι αν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι θέσεις τους δεν πλησίασαν αρκετά για να συμφωνήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να χρηματοδοτήσει και πάλι την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. «Περισσότερες συζητήσεις χρειάζονται, αλλά είμαστε σαφώς αρκετά μακριά από μία συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Το Ταμείο πρέπει να γνωρίζει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ διακόπηκαν χθες, με λίγη πρόοδο να έχει γίνει αναφορικά με την επίλυση των διαφορών που υπήρχαν για το πρόγραμμα, παρά την έγκριση μίας σειράς βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκόνταψαν λόγω των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και του Ταμείου σχετικά με το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς πολιτικής, που απαιτούνται με βάση το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, θα επέτρεπαν στη χώρα να διατηρήσει το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που πρόκειται να επιτύχει το 2018. Το ΔΝΤ επέμεινε ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε ότι το Ταμείο «χρειάζεται σαφήνεια» για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, για να αξιολογήσει αν το πρόγραμμα βγαίνει. Σε μία ένδειξη διαφωνιών για την εξέλιξη της διαδικασίας, σημειώνει η εφημερίδα, απαλείφθηκε μία πρόταση από το σχέδιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup, που έλεγε ότι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Ευρωζώνης θα μελετήσουν τις μορφές της φορολογικής και συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στις οποίες έχει αναφερθεί το ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως, όσον αφορά την απόφαση για τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων οι περισσότεροι Γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για «ελάφρυνση του χρέους» για την Ελλάδα ή για «βελτιώσεις στο πεδίο της διαχείρισης του χρέους», εξηγώντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για μια σειρά τεχνικών μέτρων που οδηγούν σε αδιευκρίνιστη μείωση του ύψους του χρέους το 2060. Εμμέσως δηλαδή εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων σε βάθος χρόνου.

Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, το οποίο αναπαράγεται στο μεταξύ από πολλά ηλεκτρονικά μέσα και το οποίο υπό τον τίτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα» σημειώνει μεταξύ άλλων: «(…) Σύμφωνα με υπολογισμούς του ESM όλα τα δρομολογηθέντα μέτρα μπορούν να μειώσουν το χρέος (…) μέχρι το 2060 κατά 20 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Τέτοιοι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί ωστόσο συνοδεύονται από αβεβαιότητες».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, μια φαινομενικά απαράβατη κόκκινη γραμμή του Βερολίνου καθώς ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει το καλοκαίρι του 2015 οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο μνημόνιο.

huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου