Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

«Στο Οσμανλίσπορ-Ολυμπιακός θα γίνει στο γήπεδο ό,τι πει ο Ερντογάν»

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Οσμανλίσπορ στους "32" του Europa League και αμέσως οι Τούρκοι άρχισαν τα ...όργανα. Άνθρωποι της ομάδας, αντί να μιλήσουν για τα αγωνιστικά, προκάλεσαν με δηλώσεις, όπως ότι δε φοβούνται τον κόσμο της ελληνικής ομάδας.

Είναι αλήθεια ότι στους γείτονες η κατάσταση είναι τεταμένη μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού. Όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη με τον Ερντογάν συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να του συμβεί, αφού γίνονται προσπάθειες επαναφοράς της θανατικής ποινής. Είναι επίσης γνωστό και φαίνεται ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα (με μεγαλύτερο το κουρδικό), τα οποία τη διχάζουν.

Πού κολλάνε όλα αυτά με ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, θα αναρωτηθείτε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσπαθεί να δυναμώσει την εικόνα της χώρας επικοινωνιακά με την πολιτική της αμφισβήτησης. Ο Ερντογάν προκαλεί προσβάλλοντας τη συνθήκη της Λωζάνης και προσπαθεί να διεκδικήσει 24 ελληνικά νησιά. Οπότε, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μία ελληνοτουρκική μάχη για το Europa League στα μάτια του Τούρκου προέδρου φαντάζει ιδανική συγκυρία προκειμένου να συνεχίσει το ...παιχνίδι του. Ο κατά φαντασίαν Σουλτάνος άπτεται των ποδοσφαιρικών θεμάτων. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί, ακόμα και στην Ελλάδα, έχουν χρησιμοποιήσει το άθλημα, για να καρπωθούν πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Αυτήν την πτυχή της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Οσμανλί θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ο SportDog φιλοξενώντας συνέντευξη ενός Τούρκου δημοσιογράφου, του οποίου την ανωνυμία θα τηρήσουμε για λόγους ασφαλείας. Ο άνθρωπος δε φοβάται να πει την άποψή του επώνυμα. Αναγκάστηκε, όμως, να εγκαταλείψει την Τουρκία, πριν συλληφθεί και του κατασχεθεί το διαβατήριο και φοβάται για τους δικούς του ανθρώπους, οικογένεια, συγγενείς και φίλους που έχουν μείνει πίσω.

Ο συνάδελφος ανέλυσε τα πάντα γύρω από τον ηγέτη του συλλόγου της Άγκυρας, τον οποίο χαρακτήρισε άκρως επικίνδυνο και ότι του θυμίζει το μοντέλο Τσαουσέσκου στη Στεάουα. Αποκάλυψε ότι έχει αμύθητη περιουσία που έχτισε χάρη στην πολιτική διαφθορά και ελέγχει μερίδα εθνικιστών, την οποία παρομοίασε με τους Χρυσαυγίτες στην Ελλάδα. Μάλιστα, εξέφρασε φόβο επεισοδίων στο ματς που θα γίνει στην Τουρκία. Αξίζει να διαβάσετε στην παρακάτω συνέντευξη τι μας είπε...

"Αν πει ο Ερντογάν να κλείσει θα έρθει το τέλος της"

Πες μας δύο λόγια για την Οσμανλίσπορ...
"Η ομάδα λεγόταν Ankara Büyükşehir Belediyespor (Άνκαρα Πιγικσεχίρ Πελετίεσπορ), ιδρύθηκε το 1978 από τον Δήμο Άγκυρας. Αργότερα μετονομάστηκε σε Άνκαρασπορ από τον Μελίχ Κιουκτσέκ, ο οποίος είναι δήμαρχος της πόλης, από το 1994!".

Ο Κιουκτσέκ είναι λοιπόν ο πρόεδρος ή ο ιδιοκτήτης της ομάδας;
"Ο πρόεδρος είναι ένας τύπος που λέγεται Σαντίκ Τικ, ο οποίος εργάζεται για την οικογένεια Κιουκτσέκ. Είναι ένα τίποτα, απλά μία βοήθεια στον γιο του Κιουκτσέκ. Δεν είναι ο ιδιοκτήτης (ο Κιουκτσέκ). Δεν υπάρχει ιδιοκτησία στις τούρκικες ομάδες. Νομικά δεν είναι τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα η ομάδα του ανήκει".

Έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην ομάδα;
"Δημιούργησε την ομάδα από την αρχή και την έκανε να παίζει στην Ευρώπη. Οπότε σίγουρα έχει ξοδέψει χρήματα. Να ξέρετε, όμως, ότι η Άνκαρα δεν είναι ένα αθλητικό πρότζεκτ. Αν ο Ερντογάν τον πάρει σήμερα τηλέφωνο και του ζητήσει να την κλείσει, η Οσμανλίσπορ αύριο δε θα υπάρχει".

"Η περιουσία του ανέρχεται στα 20 δις δολάρια"

Πολιτικά πού ανήκει; Είναι κεμαλιστής ή ισλαμιστής;
"Είναι με τη μεριά του Ερντογάν, αλλά όχι Ισλαμιστής. Πιο πολύ είναι λαϊκιστής εθνικιστής. Από το κόμμα του Ερντογάν δεν τον συμπαθεί πολύς κόσμος, αλλά με κάποιο τρόπο κερδίζει έδαφος. Υπάρχει βέβαια εξήγηση γι' αυτό. Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι γνωρίζει βρώμικα μυστικά για τον καθένα".

Γιατί άλλαξε το όνομα της ομάδας από Άνκαρασπορ σε Οσμανλίσπορ;
"Αυτός ο τύπος, τα τελευταία 10 χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει πολιτική δύναμη μέσω του ποδοσφαίρου. Αρχικά, επένδυσε στην Άνκαρασπορ, μετά ανέλαβε την Ανκαρακιουτσού, την ιστορική ομάδα της Άγκυρας, από την οποία αφαίμαξε όλους τους πόρους και ο σύλλογος έπεσε σε ερασιτεχνικές κατηγορίες. Αργότερα, πήρε πίσω την Άνκαρασπορ και τη μετονόμασε σε Οσμανλίσπορ που κυριολεκτικά σημαίνει Ομάδα των Οθωμανών. Αυτό το όνομα είναι μια προφανής αναφορά στη νεο-οθωμανισμή πολιτική του Ερντογάν".

Επιχειρηματικά που δραστηριοποιείται;
ρέχει την Άνκαρα τα τελευταία 20 χρόνια και κανείς δε γνωρίζει πόσα λεφτά έχει. Εκτιμάται, ότι η περιουσία του ανέρχεται το λιγότερα στα 20 δις δολάρια! Φυσικά το ποσό των χρημάτων που έχει δημιουργήσει από τη διαφθορά είναι πέρα από κάθε φαντασία. Είναι ξεκάθαρα ένας από τους πιο επικίνδυνους, πιο αδίστακτους ανθρώπους που έχουν υπάρξει στην Τουρκία".

Ισχύει ότι ανήρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χάρτη με τούρκικες διεκδικήσεις από την Ελλάδα;
"Είναι αλήθεια! Η λαϊκιστική πολιτική του διαθέτει σε μεγάλο βαθμό ανθελληνικά, αντιευρωπαϊκά και αντιδυτικά στοιχεία. Αυτό το άτομο είναι λαϊκιστής πολιτικός που ξοδεύει 15 ώρες στο Τουίτερ προσπαθώντας να προπαγανδίσει τους ακολούθους του, να επιτεθούν σε αντίπαλο κόσμο".

"Οπαδοί... υπάλληλοι και εθνικιστές"

Τη Δευτέρα έκαναν αίσθηση οι δηλώσεις ενός διοικητικού στελέχους της Οσμανλί, ότι δεν φοβούνται στην ομάδα τους, τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Η ομάδα έχει λαϊκό έρεισμα και τι είδους οπαδούς διαθέτει;
"Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο θα είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα ματς ελληνικών ομάδων που έπαιξαν στην Τουρκία. Αυτή η ομάδα δεν έχει κανένα οπαδό. Ο κόσμος που πηγαίνει στα παιχνίδια είναι εργάτες του Κιουκτσέκ, τους οποίους υποχρεώνει να έρχονται στους αγώνες. Επίσης, έρχονται και κάποιοι εθνικιστές, κακοποιά στοιχεία, που τα ελέγχει. Είναι ένα είδος ισοδύναμο με τους δικούς σας τους Χρυσαυγίτες".

Υπάρχει κίνδυνος για προβοκάτσια;
"Για να ξέρετε, ό,τι τους διατάξει ο Μελίχ, να κάνουν, θα το κάνουν! Οπότε εξαρτάται από αυτόν τι ατμόσφαιρα θα δημιουργηθεί στο γήπεδο. Αυτός είναι ικανός να το κάνει. Ελπίζω να μη γίνει τίποτα κακό. Το κοντινότερο παράδειγμα σε αυτή την ομάδα είναι η Στεάουα Βουκουρεστίου, την οποία τη δεκαετία του 80' διηύθυνε ο γιος του Τσαουσέσκου".

O προπονητής, ο Ακτσάι, τι ρόλο έχει σε όλα αυτά;
"Είναι ένας σκληρά εργαζόμενος τύπος που ανελίχθη από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Είναι ενδιαφέρον τύπος, αλλά κρατά την ίδια πολιτική γραμμή με την ομάδα. Ελπίζω να έχει κοινή αίσθηση και να μη φανατίσει τους παίκτες του. Το πρόβλημα στο ματς δεν είναι οι παίκτες, ούτε καν ο προπονητής. Ο σύλλογος είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, ένα πολιτικό πείραμα και οι παίκτες είναι οι πληρωμένοι εργάτες-πειραματόζωα".

sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου