Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Handelsblatt: Ναι από Σόιμπλε στην πρόταση του ESM για ελάφρυνση χρέους


Σύμφωνος με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το ελληνικό χρέος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως


αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συναινεί στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος», τονίζοντας ωστόσο πως «το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

H Handelsblatt γράφει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει το Σαββατοκύριακο τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Οσον αφορά το περιεχόμενο του σχεδίου του ESM για τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα:
Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον  διαγράφονται κάποια τέλη, ώστε η Ελλάδα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ESM θα εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή θα αξιοποιήσει τα swaps επιτοκίων, ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. 

Οπως επισημαίνει, η υιοθέτηση του σχεδίου «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

sofokleousin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου