Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο φοιτητής που είχε επιστρέψει σε κώμα μετά από κράτηση 17 μηνών στη Βόρεια Κορέα


Πέθανε ο 22χρονος αμερικανός φοιτητής Οτο Γουόρμπιερ που κρατούνταν επί 17 μήνες στη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η οικογένειά του.

Απελευθερώθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις αξιωματούχων των δύο χωρών και επαναπατρίστηκε στις 13 Ιουνίου σε κωματώδη κατάσταση.

«Δυστυχώς, η φρικτή και βασανιστική μεταχείριση που είχε ο γιος μας στα χέρια των Βορειοκορεατών βεβαίωσε ότι καμία άλλη έκβαση δεν ήταν πιθανή εκτός από τη θλιβερή που βιώσαμε σήμερα», ανέφερε χθες η οικογένεια του 22χρονου.

Σε δήλωσή του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, αλλά και της σύζυγού του Μελάνια στην οικογένεια του νεαρού φοιτητή. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό για έναν γονιό από την απώλεια ενός παιδιού στο άνθος της ηλικίας του» αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και συνεχίζει «Η απώλεια του Ότο κάνει πιο ισχυρή την αποφασιστικότητά μου να εμποδίσω τέτοιες τραγωδίες, με θύματα αθώους ανθρώπους στα χέρια καθεστώτων που δεν σέβονται το νόμο ή τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, καθώς θρηνούμε το τελευταίο θύμα του».

Ο Γουόρμπιερ βρισκόταν σε κώμα περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία».

Αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη του ήταν ένα θολό βίντεο που δείχνει έναν άντρα, να κατεβάζει από τον τοίχο ένα πόστερ, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως είναι όντως αυτός, αν και ο φοιτητής είχε παραδεχθεί το «έγκλημά» του.

Σύμφωνα με την Washington Post ο φοιτητής προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βαριάς δηλητηρίασης (βοτουλίασης) λίγο μετά τη δίκη του και του δόθηκε υπνωτικό, το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα.

Παρά την επίσημη εκδοχή των αρχών ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στους New York Times πως υπήρχαν αναφορές των μυστικών υπηρεσιών, ότι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ο 22χρονος είχε ξυλοκοπηθεί επανειλημμένως από τους βορειοκορεάτες δεσμοφύλακες.
 
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου