Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Γιατί όλα με ενοχλούν και με πειράζουν; Η επιστημονική απάντηση….


Η πραγματική επιστημονική απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις της ψυχολογίας είναι το «εξαρτάται». 

Όσες ομοιότητες και αν έχουμε, δεν παύει να διαφέρουμε: στην προσωπικότητά μας, στις προδιαθέσεις μας, στην ιστορία μας, στις καταστάσεις που βιώνουμε. Θα εστιάσω σε μια απάντηση που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που απορούν γιατί με το παραμικρό εκνευρίζονται. Η καρτερικότητα μιας γεμάτης ζωής Όλα μας πειράζουν και όλα μας ενοχλούν όταν δεν είμαστε χαρούμενοι, όταν επί μακρόν μας δυσαρεστεί και μας πιέζει η ζωή που κάνουμε. Σκεφτείτε μια περίοδο του παρελθόντος στη διάρκεια της οποίας ήσασταν πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή σας. 

Ελπίζω να μην χρειαστεί να πάτε πολύ πίσω στον χρόνο. Αν ναι, τότε έχετε ήδη πάρει την απάντησή σας! Θα παρατηρήσετε ότι τότε που νιώθατε πιο «γεμάτοι» είχατε μεγαλύτερη υπομονήκαι καρτερικότητα αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω σας με περισσότερη ψυχραιμία. 

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνετε τη διαφορετικότητα με την οποία προσεγγίζατε τις καθημερινές πιέσεις και προκλήσεις. Λίγο πριν το μπαμ Όταν δεν είμαστε καλά με τις επιλογές μας, όταν έχουμε παραμελήσει για πολύ καιρό τις ανάγκες μας, όταν βαδίζουμε προς μια κατεύθυνση που δεν μας εκφράζει και όταν συνεχώς απομακρυνόμαστε από τον εαυτό μας, τότε πιεζόμαστε πολύ. Είμαστε σχεδιασμένοι με αντοχές και μπορούμε υπομείνουμε πολλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι, όμως, η αντοχή απεριόριστη. Όσο η κατάσταση διαιωνίζεται και στην ήδη υπάρχουσα πίεση προστίθενται όλες οι άλλες που εμφανίζονται καθημερινά, τότε «το μπαλόνι φουσκώνει επικίνδυνα». Από εκεί και πέρα, δεν θέλει και πολύ να κάνει το μπαμ. Μια καρφιτσούλα αρκεί. Επαναξιολόγηση της ζωής με πράξεις. Αν, εδώ και καιρό, νιώθετε ότι όλα σας ενοχλούν και όλα σας πειράζουν, είναι μια καλή στιγμή να επαναξιολογήσετε τις αποφάσεις και τις επιλογές σας. 

Να κοιτάξετε τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σας και να αξιολογήσετε πόσο ικανοποιημένοι είστε με κάθε ένα ξεχωριστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλίμακα 0-10, με 0 το χειρότερο και 10 το καλύτερο. Σε τι έχετε επενδύσει και τι έχετε αμελήσει; Ώρα να γεμίσετε το «κενό» που υπάρχει μεταξύ πραγματικότητας και επιθυμίας. Και μην ξεχνάτε να συνεχίζετε να απολαμβάνετε τους καρπούς των τομέων στους οποίους έχετε επενδύσει και από τους οποίους είστε ικανοποιημένοι. Η αξιολόγηση, όμως, δεν αρκεί. 

Συχνά κάνουμε θεωρητικές αξιολογήσεις αλλά μένουμε εκεί, στη θεωρία. Χρειάζεται πράξη. Η πράξη οδηγεί σε πρακτικές αλλαγές. Ξεκινήστε με την πιο μικρή δράση. Οι μικρές νίκες οδηγούν στις πιο μεγάλες. 

Θα μου πείτε, βέβαια, ότι δεν είναι εύκολο, ειδικά στην εποχή μας. Έχετε δίκιο. Αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπομένετε μια κατάσταση που σας δυσαρεστεί και ίσως να μην έχετε καταλάβει πόση ενέργεια σπαταλάτε για να το καταφέρετε. Δεν είναι τυχαία η κόπωση. Επενδύστε την σε κάτι που τουλάχιστον θα σας ικανοποιήσει. 

Η έμπρακτη προσπάθειά σας και οι πρώτες «νίκες», όσες μικρές και αν είναι αρχικά, θα οδηγήσουν σε ένα επιπλέον όφελος. Θα αλλάξει η εικόνα που θα έχετε για τον εαυτό σας, η οποία με τη σειρά της θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό θεμέλιο για να χτίσετε περαιτέρω αλλαγές.Και αυτό από μόνο του αξίζει πολλά. 

newsone.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου