Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διεκόπη στις 7 το πρωί της Δευτέρας, χωρίς συμφωνία, ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου

Θα συνεχιστεί στις 4 το απόγευμα - «Παρέλαση» Υπουργών τα ξημερώματα. - Κλείδωσαν τα φορολογικά - Διαφωνία στο Ασφαλιστικό - Προσλήψεις σε Παιδεία-Υγεία - τον Σεπτέμβριο τα Ειδικά Μισθολόγια

«Κάναμε πρόοδο αλλά δεν κλείσαμε. Άλλη μία νύχτα...» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στις 06.50 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χίλτον και μετά από εννά ώρες διαπραγματεύσεων.  

Νέο ραντεβού κυβέρνησης κουαρτέτου αναμένεται στις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας. 

Εκλήθη ο Στουρνάρας

Λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα εκλήθη από την κυβέρνηση και εισήλθε στην διαπραγμάτευση ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Έχουμε φτάσει κοντά» δήλωσε λίγο μετά τις 6:00 τα ξημερώματα αποχωρώντας από το Χίλτον και ενώ είχε μόλις ολοκληρωθεί  το ραντεβού για τα κόκκινα δάνεια. 

«Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας των φορολογικών μέτρων. Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες. Το αφορολόγητο των 9.100 ευρώ δεν το συζητάμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών 

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ολόκληρη τη νύχτα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας διήρκεσαν οι διαδοχικές συναντήσεις Υπουργών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο στο ξενοδοχείο Χίλτον χωρίς ακόμη αποτέλεσμα για μια μεταβατική συμφωνία. Το ραντεβού άρχισε στις 10.00 το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στις 06.45 το πρωί της Δευτέρας.
Νωρίτερα η νύχτα είχε κυλήσει ως εξής:

Απόσταση ΕΕ-ΔΝΤ στις 00.30

Συνοψίζοντας το ραντεβού για τα δημοσιονομικά κορυφαίος παράγοντας της διαπραγμάτευσης σημείωσε τα εξής:
- Τα μέτρα θα είναι τα ίδια αλλά  υπάρχουν διαφορές στο πως ΕΕ και ΔΝΤ  αποτιμούν την απόδοσή τους.
- Το ΔΝΤ δεν έχει προδιάθεση συμφωνίας. Λένε ότι η απόδοση των μέτρων θα είναι μικρότερη.
- Δεν το συζητάμε γιατί μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 9.100 ευρώ.
-Αναμενόμενη η δήλωση  Σόιμπλε.

Διαφωνία στο Ασφαλιστικό στις 02.30

Μετά το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο (στις 02.30 τα χαράματα) έγινε γνωστό ότι παραμένει το ζήτημα με τις επικουρικές συντάξεις. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι δεν έκλεισε το Ασφαλιστικό. Εξήγησε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στις επικουρικές συντάξεις. Ανέφερε ότι ενδεχομένως να γίνουν νέες προσπάθειες τις πρωινές ώρες, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου επαφών. «Η νύχτα είναι ακόμα νέα» ανέφερε και δεν απέκλεισε νέο ραντεβού του Υπουργού με το κουαρτέτο την Δευτέρα.

Προσλήψεις στις 03.30

Αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με το κουαρτέτο, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε:
- Συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε  πέντε αποχωρήσεις.
-Υπάρχει δυνατότητα για περίπου 6.500  από προηγούμενα έτη οι οποίες δεν έγιναν.
- Του χρόνου θα ισχύει ο κανόνας 1 προς 4 και θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο.
- Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (το 2015, 1500 οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικά δεν θεωρούνται προσλήψεις).
-Στην Υγεία, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις προσφέρουν δυνατότητες για προσλήψεις. Παραδείγματος χάριν οι ώρες εργασίας αντί για 75 που δουλεύουν οι γιατροί πρέπει να είναι 45. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες προσλήψεις, ανέφερε η ίδια πηγή.
- Επιπλέον, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για Υγεία και Παιδεια.
- Τα ειδικά Μισθολόγια πάνε στη  δεύτερη αξιολόγηση. «Είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών» σημείωσε η ίδια πηγή.

tovima.gr     Παπαστάθης Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου