Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Panama Papers: Οι Έλληνες της λίστας του σκανδάλου του αιώνα - Σείεται το παγκόσμιο σύστημα - Αρχηγοί κρατών και βασιλιάδες


- Σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης - Θα ζητηθούν τα έγγραφα - 11,5 εκατομμύρια έγγραφα "καίνε" μεταξύ άλλων: Πούτιν, Κάμερον, Μέσι, Πλατινί και πολλούς άλλους - Τουλάχιστον τρείς Έλληνες εμφανίζονται στο διοικητικό συμβούλιο μιας offshore - Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου το πιο τρανταχτό όνομα μέχρι στιγμής από την Ελλάδα

Η υπόθεση ονομάστηκε The Panama Papers και είδε αργά το βράδυ της Κυριακής το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για τη διαρροή εγγράφων της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, που αποκαλύπτει πως οι εμπλεκόμενοι κατέφυγαν σε offshore εταιρίες για να κρύψουν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του International Consortium of Investigative Journalists, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου εντοπίζεται στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios.

Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, ήταν μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation και της Diman Foundation από το 2005 έως το 2014 και το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας Aisios Foundation, στην οποία συμμετέχουν και οι Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

 
 
 
 
 
Τα Panama Papers είναι η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας και αποκαλύπτουν πλήθος αρχηγών κρατών, πολιτικών, εκατομμυριούχων, αστέρων του αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων που έχουν χρησιμοποίησαν εταιρείες offshore για να κρύψουν τις περιουσίες τους.

Μεταξύ των χιλιάδων ονομάτων και ομάδων συμφερόντων περιλαμβάνονται πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον, μέλη της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο πατέρας του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και αστέρες του αθλητισμού όπως ο Λιονέλ Μέσι και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες όπως ο Μισέλ Πλατινί.

Τα έγγραφα αφορούν σε offshore εταιρίες που ανήκουν σε 140 πολιτικούς κι άλλα δημόσια πρόσωπα απ’ όλο τον κόσμο. Από τις αποκαλύψεις προκύπτει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκρυψε μέχρι και 2 δισ. δολάρια μέσω τραπεζών και εταιριών «φαντασμάτων». Αποκαλύπτονται επίσης συμφωνίες offshore εταιριών με τον αποθανόντα πατέρα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον. Εμπλέκεται και ο πρόεδρος της Αργεντινής...

Στην ιστοσελίδα της International Consortium of Investigative Journalists αναφέρεται ότι μετά την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, ο Σταύρος Παπασταύρου «δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ αρχικά η δουλειά του φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου τοποθετήθηκε επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στην ανάρτηση της ιστοσελίδας του International Consortium of Investigative Journalists φιλοξενείται η απάντηση του κυρίου Παπασταύρου, ο οποίος «αρχικά είπε ότι δεν θυμάται τις εταιρείες, αλλά αργότερα είπε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του έχει υπηρετήσει ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, Diman και Aisios. Στην συνέχεια είπε ότι το έκανε για δύο οικογενειακούς φίλους με τους οποίους τον συνδέει μακρόχρονη φιλία και ότι δεν έλαβε καμία αποζημίωση. Είπε ότι «δεν είχε δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αυτές τις εταιρείες» και έτσι δεν ήταν υποχρεωμένος να τα δηλώσει στις φορολογικές αρχές».

 
 
 

 
 

Στην αποκάλυψη έδωσε... χείρα βοηθείας και το WikiLeaks: πάνω από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων, της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης του υλικού. Ήδη, πολλοί μιλούν για το «σκάνδαλο του αιώνα».

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς... Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρώσος προεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Νταβίντ Γκουνλαουγκσον, ο πρόεδρος του Πακιστάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πορόσενκο, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15.600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε το WikiLeaks.
 
Ενδεικτικά είναι όσα αποκαλύπτονται για τους «αυλικούς» του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποίησαν το δίκτυο των offshore που τους παρείχε ο Φονσέκα, για να μεταφέρουν κρυφά χρηματικά ποσά έως και 200 εκατ. δολαρίων κάθε φορά, μέσα από πλασματικά έγγραφα, μεταχρονολογημένες διαταγές, μη εγγυημένων δανείων (μάλιστα από την Russian Commercial Bank με έδρα την Κύπρο) προκειμένου επίσης να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της χώρας.

Ένας από αυτούς, ο Σεργκέι Ρολντίγκιν, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει γνωρίσει στον Πούτιν την πρώην σύζυγό του, Λουντμίλα, θεωρείται ότι λειτούργησε ως «βιτρίνα» για να αποκτηθούν μέσω του λογαριασμού του μεγάλα ποσοστά στη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, Video International, στην κρατική βιομηχανία παραγωγής φορτηγών Kamaz, το 3,2% της Bank Rossiya και το 15% της εταιρείας Raytar με έδρα την Κύπρο.

Ακόμη κι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αρχίζει άλλη μία φορά να κλωνίζεται, λόγω των αποκαλύψεων ότι ο Μισέλ Πλατινί και ο τέως υπ. αριθ. 2 στην ιεραρχία της FIFA Ζερόμ Βαλκ εμπλέκονται σε παράνομες φορολογικές απάτες μέσω της εταιρείας, δραστηριότητες από τις οποίες δεν απείχαν και μεγάλα ονόματα του αθλήματος, όπως ο Λιονέλ Μέσι.

Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τη δημιουργία ενός δαιδαλώδους δικτύου από εταιρείες και τις γνωστές μεταχρονολογήσεις εγγράφων μπορούσε κι ο Μέσι να καλύπτει τις απολαβές κι επενδύσεις του και να μην πληρώνει το παραμικρό στην εφορία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αστέρα της Μπαρτσελόνα και αρχηγός της εθνικής Αργεντινής εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής με «συνεργό» τον πατέρα του.

Στη Βραζιλία μάλιστα το θέμα αποκαλύπτεται πως έχει μεγαλύτερο βάθος, καθώς οι υπηρεσίες της Φονσέκα χρησιμοποιήθηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος, που οδηγούν στις εγκληματικού χαρακτήρα δραστηριότητες του τέως προέδρου Λουΐζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και απειλούν (ακόμη περισσότερο) τη νυν πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.

Στα πλαίσια της δικαστικής έρευνας, πέντε μέλη του γραφείου της εταιρείας του Φονσέκα στη Βραζιλία συνελήφθησαν κι αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, panamapapers.icij.org
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου