Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 3 το μεσημέρι.
Το κτίριο της Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 8:30 έως τις 13:00 και πλήθος κόσμου αναμένεται να καταθέσει στεφάνια και ένα λουλούδι. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πολυτεχνείου.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους ενώ από νωρίς το μεσημέρι το κέντρο θα είναι κλειστό. Σε κλοιό ασφαλείας θα είναι τα υπουργεία, η Βουλή και οι πρεσβείες ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ θα βρίσκονται έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 14:30 στην Κλαυθμώνος πρόκειται να συγκεντρωθούν διάφορες συλλογικότητες, στις 15:00 στην Κοραή θα συγκεντρωθούν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 17:00 είναι προγραμματισμένες οι προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ (Σταδίου και Β.Γεωργίου, Σταδίου και Σανταρόζα και στα Χαυτεία) και στις 17:30 καλεί σε συγκέντρωση στην Αθηνάς στην πλ. Ομονοίας.
Σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί. Συγκεκριμένα, στις 15:00 κλείνει ο σταθμός του Μεγάρου Μουσικής και στις 17:00 οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.
Μηνύματα του Προέδου και των κομμάτων
«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων. Ημέρα μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των Θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας. Και ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον Άνθρωπο και τα Δικαιώματά του καιρούς, που δεν αφορούν μόνο την Χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 43η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχει ως εξής:
«Σαράντα τρία χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα. Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο.
Θυμόμαστε τον Νοέμβρη, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα, και θα είναι πάντα επίκαιρα. Ο αγώνας για Δημοκρατία, η δίψα για Ελευθερία, η μάχη για τα κοινωνικά δικαιώματα, για μια διαφορετική, αξιοπρεπή ζωή, δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια.
Θυμόμαστε την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τη Νομική, αλλά και τους τόπους εξορίας και μαρτυρίου ανδρών και γυναικών, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, κάθε μέρος, όπου άνθρωποι ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, υπερασπιζόμενοι ιδέες, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Τιμούμε κάθε πράξη αντίστασης, κάθε προσπάθεια ρηγμάτωσης του φόβου και του επτάχρονου σκότους, κάθε αναλαμπή ελπίδας στο ζόφο της τυραννίας.
Θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου από το στρατιωτικό καθεστώς και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Δεν θυμόμαστε, απλά, τους περασμένους αγώνες, αλλά και συνεχίζουμε στους ίδιους δρόμους τον αγώνα. Ειδικά σήμερα, όπου οι νοσταλγοί της χούντας και του φασισμού εμφανίζονται ξανά, για να σκορπίσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, ενώ άλλοι προσπαθούν να μας πείσουν για τα θετικά της αναθεώρησης του παρελθόντος και για τη λήθη, είναι υποχρέωσή μας να μας βρουν απέναντί τους. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, των νεκρών, των εξόριστων, των φυλακισμένων και βασανισμένων, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, για Ελευθερία, Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη».
Ανάρτηση στο Facebook για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρει ότι «διαρκής αγώνας για ελευθερία και δημοκρατική νομιμότητα είναι το νόημα του Πολυτεχνείου».
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς. Για πολλά χρόνια η επέτειος είχε χάσει το νόημά της, καθώς μετατράπηκε σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και διαβατήριο κομματικής ανέλιξης.
Μέχρι και συμμορίες δολοφόνων χρησιμοποίησαν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου ως περιτύλιγμα για τα στυγνά τους εγκλήματα. Το νόημα του Πολυτεχνείου στη συνείδηση του καθενός από εμάς, είναι ο διαρκής αγώνας για ελευθερία. Για δημοκρατική νομιμότητα. Για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι ο αγώνας για τη δια βίου διεκδίκηση της γνώσης για να μπορεί ο καθένας να φτάσει όπου θέλει και μπορεί.
Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας στην πολυσύνθετη εποχή που ζούμε. Και πρέπει να τον κερδίσουμε για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.
Στο χώρο του Πολυτεχνείου μετέβη το πρωί της Τετάρτης για να καταθέσει στεφάνι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του πολιτικού γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Λουίζα Ράζου. «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου το έδωσαν οι χιλιάδες εργάτες και νεολαίοι που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην Ομόνοια και υποδέχθηκαν αγωνιστικά τον ηγέτη της ιμπεριαλιστικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στους χιλιάδες αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης» ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης εξέδωσε ανακοινωση για την επέτειο, στην οποία σημειώνει: «Όσο τα χρόνια περνούν, το σύνθημα των νέων του 73, για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία, αποκτά νέο περιεχόμενο. Τίποτα από όσα ζήσαμε την περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν είναι δεδομένο σήμερα. Και γι’ αυτό, η τιμή προς όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, αποτελεί και μια παρακαταθήκη για το αύριο. Μια παρακαταθήκη ελπίδας, δύναμης, αγώνα».
Και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανήρτησε μήνυμα για το Πολυτεχνείο στο Facebook, με το οποίο κάνει λόγο για εξέγερση των «άλλων», δηλαδή των «Ανεξάρτητων Νέων».
Η ανακοίνωση αναφέρει: «"Πράγματι στο Πολυτεχνείο είχε συμβεί απροσδόκητα το ποθούμενο, το μακρινό όραμα κάθε κοινωνικού επαναστάτη: η εξέγερση! Με μια όμως διαφορά. Αυτή η εξέγερση δεν ήταν το αποτέλεσμα της οργανωμένης δράσης των αντιδικτατορικών, πλειοψηφικών ή μειοψηφικών, επιτελείων, είχε προκληθεί και καθοδηγηθεί από "άλλους" - τους νέους!". Βασίλης Παναγιωτόπουλος ιστορικός ("Ελευθεροτυπία" το 1993, στην 20η επέτειο του Πολυτεχνείου).
»Να πάψουν λοιπόν να πανηγυρίζουν και να καπηλεύονται την επέτειο της 17 Νοέμβρη κάθε είδους κομματικοί μηχανισμοί, καθοδηγητές, σέχτες και παρατάξεις. Το Πολυτεχνείο δεν είναι δικό τους δημιούργημα. Είναι η μεγάλη στιγμή των "άλλων". Δηλαδή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΝΕΩΝ!»
Το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στη δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Το κυρίαρχο σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» παραμένει διαχρονικά επίκαιρο. Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του '73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές Ελλήνων. Στις μέρες μας ο καθημερινός αγώνας να βγάλουμε τον ελληνικό λαό από τα μνημόνια και η μετωπική σύγκρουση με το σάπιο κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, το οποίο λεηλατούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, αποτελούν την πραγματική απόδοση τιμής στο Πολυτεχνείο και την έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής του στην ιστορία της χώρας μας» αναφέρει σε μήνυμά της για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τιμούμε την ιστορία μας, αλλά και να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας όλα εκείνα που οι κατεστημένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις επιχείρησαν να μας τα στερήσουν. Η ιστορία του Πολυτεχνείου κατέδειξε ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την Εθνική Αξιοπρέπεια» προσθέτει στο μήνυμά της.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου φωνάζοντας ένα βροντερό «όχι» στο διχασμό των Ελλήνων, που τα διαπλεκόμενα συμφέροντα επιχειρούν να επιβάλλουν με μεθόδους παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού, έχοντας ως στόχο την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης και τη διατήρηση του καθεστώτος ασυδοσίας που εξέθρεψαν» καταλήγει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
«Η Ένωση Κεντρώων με αφορμή την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, θυμάται και δεν ξεχνά τον ανεπανάληπτο αγώνα των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της χούντας, για μια ελεύθερη και ισχυρή Ελλάδα.
»Σαράντα τρία χρόνια μετά τα μηνύματα του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Το ότι φοιτητές και εργάτες όρθωσαν τα στήθη τους κατά της χούντας το 1973, δεσμεύει όλους μας σήμερα να αγωνιστούμε για δημοκρατία, ισοπολιτεία, δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα χωρίς φτωχούς, χωρίς ανέργους, χωρίς έλληνες που αναχωρούν στο εξωτερικό αναζητούντες την τύχη τους. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να μην τρώγονται τα κόμματα μεταξύ τους και να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.
Τα θύματα του πολυτεχνείου αξιώνουν ενότητα εθνική και συναίνεση και ο πολιτικός κόσμος εγκληματεί κωφεύοντας σε αυτό το αίτημα.»
Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά με την φετινή επέτειο: «Όπως πάντα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και η επέτειος της 17 Νοέμβρη μας θυμίζει πόσο κοντά στο παρελθόν μας είχαμε δικτατορία, αλλά και πόσο εύκολο είναι να χάσεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένουμε σε εγρήγορση ενάντια σε εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις. Φέτος η επέτειος αυτή συνέπεσε, ατυχώς, με επίσκεψη Αμερικανού προέδρου. Οι αντιδράσεις είναι λογικές, όμως οι συγκυρίες και κυβερνήσεις είναι διαφορετικές. H ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, εστιασμένη στην Δημοκρατία, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα κατά των ιστορικών πολιτικών επιλογών των ΗΠΑ στην Ελλάδα».
In.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου