Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Η Black Friday νίκησε τα Μνημόνια


Εντυπωσιακή ήταν για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων η χθεσινή πρώτη Black Friday στην Ελλάδα: ομαδικές κοπάνες από τα σχολεία μαθητών που πλημμύρισαν καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, άδεια ΑΤΜ στις περιοχές όπου βρίσκονται μεγάλα εμπορικά κέντρα, ουρές εκατοντάδων μέτρων από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα γύρω από το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα, προσφορές που έφταναν μέχρι και το 80% της αρχικής τιμής.

Δεν ήταν λίγα τα καταστήματα που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους νωρίτερα από το προγραμματισμένο λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από τις κλειστές πόρτες τους από νωρίς το πρωί.  Καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές, αθλητικά και είδη ρουχισμού βρέθηκαν πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ενώ πολλοί επέλεξαν να επωφεληθούν της Black Friday με διαδικτυακές αγορές.


Παρότι η χθεσινή ημέρα διέφερε από το πρότυπο της αμερικανικής Black Friday, αρκετά καταστήματα είδαν τον τζίρο τους να αγγίζει εντυπωσιακά ύψη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πωλήσεις στα Public κινήθηκαν στα επίπεδα της παραμονής των Χριστουγέννων, που είναι η ημέρα με την υψηλότερη κατανάλωση του έτους, ενώ το Πλαίσιο υποδέχθηκε την Black Friday με ένα μοναδικό ρεκόρ παραγγελιών: μέχρι τις 2 το μεσημέρι είχε δεχτεί περισσότερες από 4.100 online παραγγελίες, σημειώνοντας αύξηση διαδικτυακών πωλήσεων μεγαλύτερη του 550%. Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας δέχτηκε περισσότερες από 7.000 κλήσεις σε χρονικό διάστημα πέντε ωρών.

Παρά τις εικόνες καταναλωτικής φρενίτιδας, δεν έλειψαν οι φωνές διαμαρτυρίας για την Black Friday. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Generation 400, που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα καταγγέλλοντας τον «εργασιακό μεσαίωνα που συνεπάγονται οι Black Fridays προς όφελος των επιχειρηματιών», ενώ προβληματισμό εξέφραζαν μικροί καταστηματάρχες που προσπαθούν μετά βίας να επιβιώσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης... 

ΣΠΑΤΑ
Περίμεναν το άνοιγμα από τις 6 το πρωί

Οι ουρές των αυτοκινήτων άρχισαν να σχηματίζονται από νωρίς το πρωί σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων γύρω από το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα. Εδιναν μια σαφή γεύση των σκηνών που επρόκειτο να διαδραματιστούν στα καταστήματά του. Από τις 6 το πρωί εκατοντάδες καταναλωτές είχαν στηθεί έξω από τις κλειστές πόρτες του εμπορικού κέντρου και όταν αυτές άνοιξαν σημειώθηκε το αδιαχώρητο: τα καταστήματα ήταν ασφυκτικά γεμάτα, ταμπέλες ανακοίνωναν εκπτώσεις έως και 80%, η αναμονή στα ταμεία ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις τα 70 άτομα... Οσο η ώρα περνούσε η προσέλευση του κοινού αυξανόταν και η πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο γινόταν όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να προσεγγίσουν...

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μαθητική «κοπάνα» για ψώνια

Από τις 7 το πρωί είχε σχηματιστεί ήδη ουρά στο γνωστό πολυκατάστημα Public της πλατείας Συντάγματος, ενώ μέχρι τις 8 περίμεναν υπομονετικά για να κάνουν τις αγορές τους περισσότερα από 500 άτομα. Τελικά οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να ανοίξουν το μαγαζί στις 8 και οι καταναλωτές, στην πλειονότητά τους άνδρες, μπήκαν για να επωφεληθούν των εκπτώσεων. Τα προϊόντα που κινήθηκαν περισσότερο ήταν τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών και φωτογραφικές μηχανές. Εντονη ήταν η παρουσία των μαθητών που έκαναν τουλάχιστον μία ώρα... σκασιαρχείο προκειμένου να πάρουν σε χαμηλότερες τιμές κυρίως κονσόλες και παιχνίδια. Ορισμένα προϊόντα που είχαν μεγαλύτερη έκπτωση, όπως κάποια κινητά τηλέφωνα, εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγη ώρα, ενώ οι καταναλωτές ευχήθηκαν να αυξηθούν οι ημέρες των εκπτώσεων και των προσφορών ώστε να μπορούν να ψωνίζουν περισσότερο.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καταγγελίες για προσφορές -«μαϊμού»

Ουρές σχηματίστηκαν έξω από το Public της Αγ. Παρασκευής. Στις 8 το πρωί, οπότε άνοιξε, περισσότεροι από 200 άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά για να κάνουν τις αγορές τους. Παιχνίδια, κονσόλες, κινητά και τηλεοράσεις είχαν την τιμητική τους. Λίγο πιο μακριά, στο Πλαίσιο, από το άνοιγμα υπήρχε αυξημένη κίνηση. Μάλιστα καθόλη την εβδομάδα πολλοί ρωτούσαν για τις προσφορές που θα γίνονταν. Πάντως οι περισσότεροι έκαναν συγκεκριμένες αγορές, όπως ο κ. Δημήτρης, ο οποίος αγόρασε μια τηλεόραση και ένα κινητό. «Εμαθα για την προσφορά από την τηλεόραση και ήρθα νωρίς το πρωί για να προλάβω». Ωστόσο δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από αγανακτισμένους πολίτες. «Ακούσαμε για μεγάλες εκπτώσεις και σε κάποια είδη είναι ανύπαρκτες, ενώ σε άλλα είναι της τάξεως του 10% ή του 20%», έλεγαν.

GENERATION 400
Πανό κατά της... Μαύρης Παρασκευής


Λίγο μετά τις 10 το πρωί μια ομάδα από ανέργους, φοιτητές και ημιαπασχολούμενους εμφανίστηκε στην πλατεία Συντάγματος. Σήκωσαν πανό στο οποίο έγραφαν «Μη χαρίσουμε τις Παρασκευές μας στον εργασιακό μεσαίωνα» και είχαν την υπογραφή Generation 400. Η συλλογικότητα που έδωσε το «παρών» εξέφρασε την αντίθεσή της στην έλευση της Black Friday και στη χώρα μας, αναφέροντας ότι οι μόνοι που κερδίζουν πραγματικά είναι οι επιχειρηματίες, ενώ προσέθεσαν ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. «Μας προτείνεται ένας τρόπος κατανάλωσης που δημιουργεί μόνο ανταγωνιστικά αντανακλαστικά και επί της ουσίας μας εξαχρειώνει», τόνισε ο Αλέξανδρος Κάνζιας, αδιόριστος φιλόλογος. Νωρίτερα, μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής είχαν πετάξει φυλλάδια εναντίον της «Μαύρης Παρασκευής».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
Φωτογραφίες ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου