Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

H νίκη Τραμπ «φρικάρει» τις αγορές



Κάθε άλλο παρά με ενθουσιασμό αντιδρούν τα χρηματιστήρια μετά τη νίκη - ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Με πτώση ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη «βύθιση» των ασιατικών. 

Μετά και την ανακοίνωση της οριστικής εκλογής του Τραμπ, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης άνοιξε με πτώση 2,87%.

Ο δείκτης STOXX Europe 600 σημείωνε πριν από λίγο πτώση κατά 1,1%, περιορίζοντας, ωστόσο, τις απώλειες που κατέγραψε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια νίκη της Δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την πολιτική του Τραμπ καθώς και επιφυλακτικότητα στην αγορά για τις θέσεις του σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο. Λίγο πριν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο Τραμπ απευθύνθηκε στους Αμερικανούς, λέγοντας στην επινίκια ομιλία του ότι θα επιδιώξει συναινέσεις και όχι εχθρότητα.

Άνοδο κατέγραφαν τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια», που συνήθως υπεραποδίδουν σε περιόδους αβεβαιότητας. Οι ελβετικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των εταιριών υγείας, που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σκληρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο σε περίπτωση νίκης της Χίλαρι Κλίντον, σημείωσαν άνοδο κατά 2,6%.
Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού αναμένεται να καταγράψουν καλές επιδόσεις, σήμερα καθώς η τιμή του χρυσού καταγράφει την καλύτερη ημέρα του από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

Με πτώση 2,83% άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού.

Στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημείωσε πτώση 5,36% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η αγορά εκφράζει φόβους για την πιθανολογούμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

H νίκη Τραμπ «φρικάρει» τις αγορέςΟι αμερικανικές αγορές υποχωρούν κατά 5% και πλέον. Στις προθεσμιακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί κατά 5,01%, ενώ ο δείκτης των προθεσμιακών συναλλαγών του Nasdaq υποχωρεί κατά 5,08%.
Εξάλλου το μεξικανικό πέσο σημειώνει πτώση άνω του 11,5%.

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Έτσι, η τιμή του χρυσού, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη μεριά. 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση του Τόκιο

H νίκη Τραμπ «φρικάρει» τις αγορέςΤο ενδεχόμενο παρέμβασης της κυβέρνησης στο Τόκιο, για τη στήριξη του ιαπωνικού νομίσματος (γιεν), άφησε ανοιχτό ο Μασατσούγκου Ασακάουα, αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τα διεθνή θέματα. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επείγουσα σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για να εξετασθεί η κατάσταση των αγορών ενόψει της επερχόμενης νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου