Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Γιατί ο παππούς του Ντόναλντ Τραμπ απελάθηκε από τη Γερμανία;


Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποσχεθεί να απομακρύνει τα εκατομμύρια των μεταναστών από τη χώρα του. Ένα έγγραφο που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, παρουσιάζει την εμπειρία της αναγκαστικής απέλασης της δικής του οικογένειας. Ο λόγος; 

Κρίθηκε ανυπότακτος.

Η ιστορία του παππού του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια κλασική από-τα κουρέλια-στα-πλούτη ιστορία.

Αφού μετανάστευσε από την περιοχή του δυτικού Παλατινάτου της Γερμανίας το 1885 στην ηλικία των 16, ο Φρίντριχ Τραμπ έπιασε δουλειά ως κουρέας στη Νέα Υόρκη. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει σε όλη του τη ζωή και να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Σιάτλ, όπως γράφει η βιογράφος της δυναστείας Τραμπ Gwenda Blair στο Politico.

Από το 1892, είχε γίνει πολίτης των ΗΠΑ και ετοιμαζόταν να γίνει πλούσιος προσφέροντας έναν συνδυασμό από φαγητό και γυναίκες στους γλεντζέδες στην περιοχή με τα κόκκινα φώτα της πόλης. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλα projects όπως η πώληση νυχτερινής απόλαυσης στους ανθρακωρύχους χρυσού στην άγρια δυτική Ακτή των Πολιτειών.

Ο Τραμπ επέστρεψε στη Γερμανία το 1901 στην ηλικία των 32 ετών και ήταν ήδη πλούσιος. Αφού παντρεύτηκε την Ελισάβετ, την κόρη του γείτονά του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Αλλά η νεαρή γυναίκα του νοσταλγούσε τόσο πολύ την πατρίδα της, που το ζευγάρι αναγκάστηκε να μετακομίσει και πάλι στη Γερμανία το 1904.

«Ανυπότακτος»
 
Επιστρέφοντας στην Κάλσταντ, ο Τραμπ έκανε αίτηση για να γίνει και πάλι Γερμανός πολίτης, σύμφωνα με τον Ρόλαντ Πολ, τον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ιστορίας του Παλατινάτου.

Ο Πολ ανακάλυψε στα Κρατικά Αρχεία πως οι γερμανικές αρχές είχαν γράψει μία επιστολή προς τον δήμαρχο της πόλης Κάλσταντ, με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 1905.

Η επιστολή, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Δευτέρα από την Bild, γράφει πως «ο πολίτης των ΗΠΑ και συνταξιούχος Φρίντριχ Τραμπ, που βρίσκεται σήμερα στο Κάλσταντ, θα πρέπει να ενημερωθεί πως έχει διορία μέχρι την 1η Μαΐου να εγκαταλείψει το βαυαρικό κράτος, αλλιώς να περιμένει να απελαθεί».

Το Κάλσταντ την εποχή εκείνη, ήταν μέρος της Βαυαρίας, που είχε γίνει μέρος της ενωμένης Γερμανίας το 1871.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε πως δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα για την αναχώρησή του, όταν είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και πως είχε αποφύγει την υποχρεωτική υπηρεσία στο βαυαρικό στρατό.

Ο νεαρός επιχειρηματίας προσέφυγε στη βασιλική οικογένεια της Βαυαρίας σε μια προσπάθεια να γίνει αναίρεση της διαταγής απέλασής του, αλλά εις μάτην.

Την 1η Ιουλίου 1905, η Ελισάβετ και ο Φρίντριχ επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Πενσυλβάνια» στο λιμάνι του Αμβούργου με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Η Ελισάβετ ήταν ήδη έγκυος όταν διέσχιζαν τον Ατλαντικό. Τρεις μήνες αργότερα, στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε ο Φρίντριχ Τραμπ τζούνιορ – ο πατέρας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: The Local
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου