Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ζάκυνθος: Οι φλόγες στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Κάηκαν σπίτια

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 52 αγροτοδασικές φωτιές. Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα, που εκδηλώθηκαν σε Ζάκυνθο, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Σαλαμίνα, Αχαΐα και Μεγαλόπολη. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο


Στην άμεση εκκένωση του χωριού Αναφωνήτρια προχωρούν οι αρχές της Ζακύνθου καθώς η μεγάλη φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του χωριού. Στο σημείο βρίσκονται 10 πυροσβεστικά οχήματα με 25 άνδρες.
AdTech Ad


Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φλόγες έχουν προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα. Αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι άκουσαν εκρήξεις από μπουκάλες υγραερίων που βρίσκονται σε εστιατόρια της περιοχής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η φωτιά έχει περικυκλώσει το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Υπάρχουν αναφορές ότι ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου.

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στην Αναφωνήτρια από ύψος 6.000 πόδια:
 

Την ίδια ώρα, δύο νέες εστίες ξέσπασαν πριν λίγο στην περιοχή των Άνω Βολιμών, περίπου 5 χιλιόμετρα από την μεγάλη φωτιά της Αναφωνήτριας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου έχουν χωριστεί στα τρία μέτωπα, ενώ έχουν σταματήσει οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή απαγορεύουν στα εναέρια μέσα να σηκωθούν.
 

Ακόμη, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το πρωί της Παρασκευής, στους Ταξιάρχες Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 23 άτομα πεζοπόρο, από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, τα οποία θα ενισχυθούν, εάν χρειαστεί.

 

Ιωάννινα: Μεγάλη πυρκαγιά κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 11.00 το πρωί στις παρυφές του Δήμου Ιωαννιτών, κοντά στον οικισμό του Ασβεστοχωρίου.

Η φωτιά καίει δασική έκταση και στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με 26 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο καναντέρ.

Η πυρκαγιά κινείται σε διαφορετικά μέτωπα προς τα χωριά των Δήμων Δωδώνης και Ζίτσας.
Αργά το μεσημέρι πλησίασε τα πρώτα σπίτια στο Ασβεστοχώρι, όμως πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής απότρεψαν την επέκτασή της στον οικισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, αναμένεται σε λίγο στο έργο της πυρόσβεσης να επιχειρήσουν από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη πετζετέλ.

Σε εξέλιξη, χωρίς αυτή την ώρα να απειλεί κατοικημένες περιοχές, είναι πυρκαγιά σε δασική περιοχή στην θέση Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Καρύταινα Αρκαδίας. Στην μάχη για την κατάσβεση, μετέχουν 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, ενώ στις προσπάθειες συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

H φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Κακή Βίγλα Σαλαμίνας. Είναι οριοθετημένη πλέον, ενώ για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 7 άτομα πεζοπόρο και 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Οριοθετημένες είναι, επίσης, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 2 υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο Αχαΐας, για την κατάσβεσή της οποίας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ιδιωτικά βυτιοφόρα και 1 ειδικό μηχάνημα.

Όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σήμερα στη 01:00, στην περιοχή Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολης, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, ενώ από πλευράς εναέριων μέσων συνδράμουν 7 αεροσκάφη.

Ακόμη, χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι δύο φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Αγαλάς και Αργάσι.
 

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

 

Παραμένει πολύ υψηλός και για αύριο ο κίνδυνος φωτιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Κυριακή 27 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αχαΐα), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες).
 
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Επίσης, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό «199».

(Με πληροφορίες από imerazante)
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου