Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Wall Street Journal: Την αποτυχημένη συνταγή Βαρουφάκη ακολουθεί η Βρετανία

Αποτέλεσμα εικόνας για Wall Street Journal: Την αποτυχημένη συνταγή Βαρουφάκη ακολουθεί η Βρετανία

Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται πως έχει δημιουργήσει την δική του σχολή διαπραγμάτευσης και όπως αναφέρει σε άρθρο της η  οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal  και πιο συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος Σάιμον Νίξον η τακτική του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ακολουθείται και από την Βρετανία. 

«Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ξεκινήσει με “θύελλα” μετά την καλοκαιρινή διακοπή, κατηγορήστε τον Γιάνη Βαρουφάκη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας, και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι για ορισμένους Βρετανούς υπουργούς, στην πρώτη θέση της λίστας με τα δημοφιλέστερα βιβλία για το καλοκαίρι ήταν το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών “Ενήλικοι στο δωμάτιο” -ο προσωπικός απολογισμός του της ελληνικής οικονομικής κρίσης, στην οποία “πρωταγωνίστησε” το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη είναι κάτι σαν ευαγγέλιο για τους Αγγλους και προσθέτει:  «Για πολλούς που είχαν άμεση ανάμειξη με την ελληνική οικονομική κρίση -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αυτή η λεοντοποίηση του κ. Βαρουφάκη είναι σουρεαλιστική. Βλέπουν την απεικόνιση της θαρραλέας Ελλάδας -που γονάτισε λόγω της άκαμπτης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών την ώρα που οι υποτιθέμενοι σύμμαχοί της στέκονταν στο περιθώριο, τρομοκρατημένοι ότι θα αποξενώσουν τους Γερμανούς “πληρωτές” τους- ως σοβαρά διεστραμμένη. Τι μπορούν να μάθουν οι διαπραγματεύσεις του Brexit από την Ελλάδα.

Στην ουσία αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι αυτό: μια λαϊκιστική κυβέρνηση που εκλέχθηκε με δεδομένο ότι μπορεί να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη να διαγράψει τα χρέη της, χωρίς δεσμεύσεις» εξηγεί το δημοσίευμα, τονίζοντας παράλληλα ότι όταν η Ευρωζώνη είπε όχι σε αυτή τη θέση ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ τελικά θα συνθηκολογήσει για να αποφύγει ευρύτερη ζημιά στη ζώνη του ευρώ. Τελικώς, όμως, η Ελλάδα ήταν αυτή που συνθηκολόγησε και υπέγραψε τη συμφωνία που ήταν στο «τραπέζι» από την πρώτη στιγμή. «Και το μόνο που κέρδισε ήταν να κάνει ζημιά στην δική της οικονομία».

wsj_3 Wall Street Journal: Την αποτυχημένη συνταγή Βαρουφάκη ακολουθεί η Βρετανία

«Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει το εγχειρίδιο Βαρουφάκη και με άλλους τρόπους. Ο κ. Βαρουφάκης και ο πρωθυπουργός του Αλέξης Τσίπρας σπατάλησαν έξι μήνες προσπαθώντας να παρακάμψουν τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν απευθείας με το Βερολίνο και το Παρίσι – κάτι το οποίο είναι ειρωνικό γιατί η μεγαλύτερη πίεση για συμφωνία ερχόταν από την ίδια την Κομισιόν» τονίζει επίσης το άρθρο, που παράλληλα εξηγεί ότι η κ. Μέι και ο υπουργός Ντέιβις φαίνεται ότι έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το «κλειδί» για το Brexit είναι πολιτικές συμφωνίες με τους ηγέτες των κρατών μελών.

«Το πραγματικό μάθημα που πρέπει να πάρει η Βρετανία από την ελληνική κρίση είναι πως πρέπει να κάνει μια νηφάλια αξιολόγηση του πού θα οδηγηθεί η διαπραγμάτευση και στη συνέχεια να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς και το κόστος» εξηγεί χαρακτηριστικά το άρθρο, και καταλήγει: «Η κυβέρνηση έχει ακόμη χρόνο να αποφύγει τα λάθη του κ. Βαρουφάκη – αλλά μάλλον δεν είναι αρκετός».

eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου