Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Επιβάτες Νorman Αtlantic: Κρυώνουμε και πνιγόμαστε από την κάπνα - 170 οι διασωθέντες


Τις δραματικές ώρες τις οποίες βιώνουν οι επιβάτες του Νorman Atlantic στο κατάστρωμα του πλοίου όπου έχουν καταφύγει από τα ξημερώματα οπότε εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο γκαράζ περιέγραψαν μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» 

Ένας εξ αυτών, ο κ. Γιώργος Στυλιαράς, ανέφερε: «Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν... Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό».

Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Ο επιβάτης είπε ακόμη ότι η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη, ότι στο πλοίο επιβαίνουν και μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ ανέφερε ότι το πλοίο έχει λάβει κάποια μικρή κλίση, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό οφείλεται στον καιρό «που μας χτυπάει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Δεν μπορούν να μας πάρουν γιατί έχει καιρό. Από μακριά φαίνεται κάτι σαν κοντέινερ και κάτι φώτα πιο μακριά... Μέχρι στιγμής ελικόπτερο δεν φάνηκε, μόνο ένα C130 έκανε κάποιες βόλτες από πάνω μας και έφυγε. Ορατότητα λόγω καιρού δεν έχουμε, δεν μπορούμε να δούμε πάνω από ένα μίλι», σημείωσε.

Στο MEGA μίλησε και ο κ. Γιώργος Σαράντης, ο οποίος επίσης επιβαίνει στο πλοίο. «Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό» είπε ο κ. Σαράντης.

Με τη φράση «αέρας, κύμα, βροχή, ανελέητα...», περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στο κατάστρωμα όπου βρίσκονται οι επιβάτες, ο κ. Σαράντης είπε ότι ο κόσμος είναι ήσυχος και περιμένει. Δεν υπάρχει πανικός, δεν υπάρχουν φωνές, ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το πλοίο αρχικά καιγόταν μόνο από τη δεξιά πλευρά, αλλά τώρα η φωτιά έχει επεκταθεί και στην πρύμνη. Δήλωσε επίσης ότι οι περισσότεροι επιβάτες είναι οδηγοί, ωστόσο υπάρχουν και οικογένειες. «Έχουμε βάλει όλοι τα σωσίβια και περιμένουμε» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση του συμβάντος, είπε πως δεν υπήρχε επαρκής ειοδοποίηση και πως οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν εκείνη την ώρα και ξύπνησαν από τη μυρωδιά. «Ήταν η μυρωδιά του καμένου πλαστικού που μας πέταξε όλους!» τόνισε.

Ιταλικά ΜΜΕ: Υπό έλεγχο η φωτιά - 170 οι διασωθέντες 

 

Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγη ώρα η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Περίπου 170 άνθρωποι έχουν ήδη διασωθεί από τις σωσίβιες λέμβους ενώ ένα άτομο έχει μεταφερθεί με ήπια υποθερμία στην Απουλία, μεταδίδει η La Repubblica ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Αρχικά, γράφει εφημερίδα, οι πληροφορίες πουέφταναν σχετικά με το πλοίο ήταν αντιφατικές και ελλιπείς.

Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν βρει καταφύγιο στους επάνω ορόφους καθώς μια δικαοπή ρεύματος έχει εμποδίσει την δυνατότητα διαφυγής στις υπόλοιπες σωσίβιες λέμβους. Άλλοι μιλούν ακόμη και για φλόγες στις βάρκες.

Ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε πως δεν υπάρχουν θύματα και πως παραμένει ακυβέρνητο ενώ παρασύρεται προς τα αλβανικά ύδατα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, επίσης, μετέδωσε ότι το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.

«Eίμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Σήμερα το πρωί, στα ανοικτά της πόλης Ραβέννα, κοντά στην Μπολόνια, ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο και ένα με σημαία Μπελίζ, συγκρούσθηκαν, με αποτέλεσμα να αγνοούνται τρία μέλη του πληρώματος.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου