Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συνελήφθη ο αεροπειρατής της Λάρνακας



Αίσιο τέλος είχε η πρωινή αεροπειρατεία αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, καθώς λίγα λεπτά πριν από τις 15:00 ο δράστης παραδόθηκε στις αρχές και συνελήφθη από τους αστυνομικούς. 

Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

NikosChristodoulides ‎@Christodulides
The hijacker has just been arrested.
Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και δυο Έλληνες. 

Αραβόφωνα ΜΜΕ αναφέραν αρχικά ότι ο αεροπειρατής ήταν ο ο 59χρονος Αιγύπτιος Ιμπραήμ Σαμάχα, αλλά αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ανέφερε ότι πρόκειται για τον Σέιφ Ελντίν Μουστάφα. 

Το ιστορικό 

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι αρχές ενημερώθηκαν στις 8:30 το πρωί και το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 8:50 το πρωί.

Το Airbus εκτελούσε την εσωτερική πτήση MS-181 μεταξύ Αλεξάνδρειας και Καΐρου και σύμφωνα με το κυπριακό κρατικό ραδιόφωνο μετέφερε 55 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα.

Αμέσως συστάθηκε ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που ξεκίνησαν την επικοινωνία με τον αεροπειρατή. 

Λίγη ώρα αφότου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο αεροπειρατής επέτρεψε σε γυναίκες και παιδιά να βγουν από το αεροσκάφος. Σταδιακά απελευθερώθηκαν και οι υπόλοιποι επιβάτες, εκτός από τέσσερις ξένους υπήκοους και το πλήρωμα. 

Το Reuters μεταδίδει οτι ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους της Egypt Air ήταν 8 Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών της Κύπρου. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου.

Αυτή την ώρα, το αεροπλάνο παραμένει στον ειδικό χώρο ασφάλειας στο παλιό αεροδρόμιο κοντά στο υπόστεγο των Κυπριακών Αερογραμμών δίπλα στους κλιβάνους (περιοχή Ακτής Μακένζυ).
Υπουργική επιτροπή χειρίζεται το θέμα της αεροπειρατείας 

Ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών για την πτήση MSR 181 της EgyptAir, στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να αλλάξει πορεία και να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρει ότι «οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος».

Όπως σημειώνεται, υπουργική επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των αιγυπτιακών Αρχών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SigmaLive, philenews
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου