Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Νέα τροπή στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Σε δίκη πρώην υπουργός – Ποιους "καίει" το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών


Λίγο καιρό μετά τη συμπλήρωση τους ενός χρόνο από το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η υπόθεση του 20χρονου φοιτητή που φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή του μην αντέχοντας το bullying από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων παίρνει νέα τροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους της Κυριακής, πριν λίγες μέρες εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ιωαννίων, με βάση το οποίο παραπέμπονται σε δίκη πλημμεληματικές κατηγορίες παράβασης καθήκοντος παραπέμπονται ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, της Εστίας, αλλά και ο πρώην βουλευτής Χανίων και υπουργός επί Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Φέρονται να "έριξαν στα μαλακά", όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έναν από τους φοιτητές που είχαν προκαλέσει φθορές στη σχολή. Σύμφωνα με το βούλευμα είχε προηγηθεί τηλεφώνημα – παρέμβαση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο πρώην υπουργός αντιμετωπίζεται σαν ηθικός αυτουργός της συγκεκριμένης παράβασης καθήκοντος, αλλά και μιας ακόμη. Αναφέρεται ότι παρέμβασή του, δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν άλλοι δύο σπουδαστές, πέραν του φοιτητή για τον οποίο έκανε το τηλεφώνημα, για δύο σχολικές χρονιές δωρεάν στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής ως οικότροφοι, αν και δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα.

Το βούλευμα καταλήγει πως «οι παραβάσεις καθήκοντος της παραμονής χωρίς δικαίωμα στην εστία και της ελαφρύτερης πειθαρχικής ποινής έγιναν με προτροπές, πειθώ και φορτικότητα του πρώην βουλευτή που επηρέασε κι έπεισε τα αρμόδια όργανα να ανεχθούν τη μη αποβολή τους από την εστία»
 
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις του Χρήστου Μαρκογιαννάκη δεν σχετίζονται με τα βασανιστήρια και τα "καψώνια" σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ούτε προκύπτει ότι μεσολάβησε σε αυτό το σκέλος της υπόθεσης. Όμως στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης Γιακουμάκη, προκύπτει μέσα από μαρτυρικές καταθέσεις, ότι οι τρεις συγκεκριμένοι φοιτητές ήταν ανάμεσα στην παρέα των Κρητικών που έκαναν καψόνια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον 20χρονο, αλλά όχι σαν "πρωτοπαλίκαρα".

Ο πρώην υπουργός έχει παραδεχτεί ότι έκανε τηλεφώνημα στον τότε διευθυντή της σχολής, τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν από την εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το είχε χαρακτηρίσει μια ανθρώπινη ενέργεια, η οποία δεν είχε καμία σχέση με το bullying και τους βασανισμούς που είχε υποστεί ο 20χρονος από το Ρέθυμνο και είχε αποδώσει την παρέμβασή του σε μια απλή προσπάθεια να μην αποβληθεί ένα παιδί χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων.

Όμως, το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων παραπέμπει τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη σε δίκη θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό για την παραμονή των τριών σπουδαστών στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, ενώ έπρεπε να είχαν αποβληθεί από το ξεκίνημα της φοίτησής τους, δεδομένου ότι δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις να μένουν εκεί.

Στο βούλευμα που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, αναφέρεται ότι ο πρώην βουλευτής, θέλοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στους τρεις φοιτητές που κατάγονταν από την Κρήτη, όπου ο ίδιος εκλεγόταν βουλευτής από το 1989, εξασφάλισε την παραμονή τους στην εστία, ενώ δεν δικαιούνταν να είναι οικότροφοι, με ζημιά του Δημοσίου, αφού επιβαρύνθηκε με τη στέγαση, διατροφή και εκπαίδευσή τους.

Το άλλο κομμάτι της ηθικής αυτουργίας του Χρήστου Μαρκογιαννάκη αφορά την παραπομπή των τριών φοιτητών στο Πειθαρχικό τον Μάιο του 2014 για φθορές που προκάλεσαν σε κοινόχρηστους χώρους της σχολής, χαράσσοντας τα ονόματα των χωριών τους στους τοίχους της εστίας. Μέσα από το δικόγραφο-φωτιά, προκύπτουν οι παρεμβάσεις του πρώην βουλευτή τις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού, τον Ιούνιο του 2014.

Οι τρεις φοιτητές που αναφέρονται και στη δικογραφία για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη ως μέλη του "πυρήνα" που συμμετείχαν στο bullying, θα είχαν αποβληθεί από την Εστία, όπως είχε γίνει και με άλλους, οι οποίοι είχαν προκαλέσει μικρότερες φθορές, αν δεν είχε προηγηθεί το τηλεφώνημα Μαρκογιαννάκη.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι υπήρξε τηλεφωνική σύνδεση )από γραμματέα της Βουλής) του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στον διευθυντή της Σχολής, στο οποίο ζήτησε επιείκεια για τον πρωταγωνιστή φοιτητή ώστε να μην αποβληθεί. Είχε υποστηρίξει ότι παρακλήθηκε γι’ αυτό από τους γονείς του.

Στη συνέχεια, ο διευθυντής ενημέρωσε για το τηλεφώνημα τα υπόλοιπα μέλη του Πειθαρχικού κι ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά την αποβολή των τριών φοιτητών, έβαλαν ελαφρύτερη ποινή: 3μερή αποβολή από τα μαθήματα και αποκατάσταση των ζημιών.

Ο διευθυντής της σχολής και η υπεύθυνη της Εστίας είπαν ότι δεν επηρεάστηκαν από το βουλευτικό τηλεφώνημα και ότι η χαμηλότερη ποινή μπήκε γιατί ο ένας ήταν ανήλικος και αν αποβαλλόταν από την εστία δεν είχε που να μείνει, αφού η οικογένειά του ήταν στην Κρήτη.

Όμως το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα, γιατί το Πειθαρχικό μπορούσε να βάλει χαμηλότερη ποινή μόνο στον ανήλικο ή να ειδοποιήσει τους γονείς του. Επίσης, προσθέτει ότι 2 από τους 3 φοιτητές είχαν στο παρελθόν παραβατική συμπεριφορά στη σχολή και ότι σε άλλους είχαν επιβληθεί αποβολές από την Εστία και για μικρότερα παραπτώματα.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου