Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Συναγερμός στην Κύπρο λόγω αεροπειρατείας


Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air το οποίο προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Προσωπικά τα κίνητρα του δράστη. Ο αεροπειρατής ζητά να παραδοθεί επιστολή του σε γυναίκα που ζει στην ΚύπροAdtech Ad
Αεροσκάφος που έχουν καταλάβει αεροπειρατές ζήτησε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, νωρίς το πρωί.AdTech Ad

Το αεροσκάφος Α320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εκτελούσε εσωτερική πτήση, MS181, Αλεξάνδρεια-Κάιρο, προσγειώθηκε στις 8:46 στη Λάρνακα με 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

Όπως έγινε γνωστό, το αεροπλάνο αμέσως μετά την απογείωση του, στις 8 το πρωί, ο αεροπειρατής το έθεσε υπό τον έλεγχό του και ζήτησε από τον κυβερνήτη του να κατευθυνθεί προς την Κύπρο. Ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά.



Ο πιλότος Ομάρα αλ-Γκαμάλ πληροφόρησε τις αρχές ότι απειλήθηκε από επιβάτη που είχε ζώνη με εκρηκτικά και ο οποίος τον ανάγκασε να προσγειωθεί στην Λάρνακα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. 

Το αεροσκάφος μετά την προσγείωσή του οδηγήθηκε σε ένα ειδικό μέρος του αεροδρομίου.
Αμέσως στήθηκε ομάδα κρίσεως για αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις. Για έναν αεροπειρατή, αιγυπτιακής καταγωγής κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες, ο οποίος ζητά πολιτικό άσυλο και διερμηνέα. Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ήθελε να στείλει φάκελο με 4 σελίδες γραμμένες στα αραβικά στην πρώην γυναίκα του που βρίσκεται στην Κύπρο και με την οποία έχουν 4 παιδιά.

Η γυναίκα, ονόματι Μαρίνα Παράσχου, μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο για να συνομιλήσει με τον αεροπειρατή. Η γυναίκα προσπαθεί να τον πείσει να παραδοθεί, ενώ ζητά και απελευθέρωση κρατουμένων στην Αίγυπτο, κυρίως γυναικών.

Ο αεροπειρατής αρχικά ζήτησε να απομακρυνθούν τα οχήματα της ασφάλειας από τον αεροδιάδρομο και εν συνεχεία απελευθέρωσε τα γυναικόπαιδα αιγυπτιακής καταγωγής. Σύμφωνα με την Egyptair, ο αεροπειρατής κρατά ομήρους τα επτά μέλη του πληρώματος και τέσσερις επιβάτες, από ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι οι άλλοι επιβάτες απελευθερώθηκαν, ανάμεσά τους και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.


Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters,  είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ιμπραχίμ Σαμάχα και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας. Ο δρ. Ιμπραχίμ Σαμάχα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος της EgyptAir.

Το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου.

Σημειώνεται πως την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

 «Κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ερώτηση για τον λόγο της αεροπειρατείας είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου