Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Υψηλή πίεση αίματος (υπέρταση)


H υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα της λίστας των επικίνδυνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο.


H αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, επειδή συνήθως δεν προκαλεί προειδοποιητικά συμπτώματα, ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Τιμές υπέρτασης

Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ισχύουν επί του παρόντος οι τιμές 139/89 και άνω. Βέλτιστη τιμή είναι κάτω από 120/80 mmHg. Η μέση ημερήσια τιμή είναι το πολύ 135/85 mmHg, την 24-ωρη μέση μέγιστη τιμή είναι 130/80 mmHg. Η υψηλή αρτηριακή πίεση 140/90 mmH.

Τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος

Αρχικά, τα συμπτώματα εμφανίζονται πρώτα σαν ζάλη , πονοκεφάλοι, αίσθημα παλμών ,δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης και νευρικότητα .

Προσοχή: Ξαφνικά προβλήματα όρασης , όπως διπλωπία, καθώς και συμπτώματα όπως τσούξιμο, μούδιασμα ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος - το χέρι, το πόδι ή το πρόσωπο είναι ύποπτα ,όπως και η δυσκολία στην ομιλία, ξαφνική σοβαρή κεφαλαλγία μπορεί επίσης να είναι προειδοποιητικά σημεία ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου: Σε τέτοιες περιπτώσεις καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο .

Υπέρταση: Διάγνωση

Επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της πίεσης και μακροχρόνια μέτρηση της πίεσης του αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Άν δεν είναι ήδη γνωστή η αιτία, ο γιατρός προσπαθεί να βρει αν άλλοι παράγοντες οφείλονται στην υπέρταση, όπως μια καρδιαγγειακη νόσο ή αν οφείλονται σε ιστορικό οικογενειακης κληρονομικοτητας.


Το σωματικό βάρος, η έλλειψη άσκησης, το στρες, η διατροφή (κατανάλωση αλατιού, η κατανάλωση αλκοόλ), το κάπνισμα ,όλα αυτά οδηγούν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Στις άλλες μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, διαταραχές των λιπιδίων με υπερβολική χοληστερόλη και αυξημένα επίπεδα του ουρικού οξέος / ουρική αρθρίτιδα αποτελούν αιτίες υπέρτασης. 

Ακόμη και αν ο γιατρός υποψιάζεται κάποιο πρόβλημα, λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος, θα προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης και μιας επίσκεψης σε οφθαλμίατρο.

Θεραπεύεται η υπέρταση;

Ουσιαστικά, η ίαση της υπέρτασης δεν είναι δυνατή. Με άλλα λόγια, ένας υπερτασικός δεν μπορεί "να γίνει καλά", όπως ένας άρρωστος με πνευμονία. Είναι, όμως, δυνατό η πίεση να ελαττωθεί στα φυσιολογικά επίπεδα, κυρίως με τακτική και συνεχή λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων.


Θεραπεία: Για την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης συνίσταται υγιεινή διατροφή.

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μια ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε αλάτι με λαχανικά και πολλά φρούτα μπορει να φανεί θαυματουργή.Επίσης και η κατάσταση του νου επηρεάζει την πίεση του αίματος. Λιγότερο άγχος και λιγότερη χρήση αλκοόλ και τσιγάρου μπορεί να μειώσει αισθητά την πίεση. Όλα αυτά βοηθούν να διατηρηθεί η πίεση του αίματος σε καλά επίπεδα.

Πείτε «ναι» στις μπανάνες και στα πορτοκάλια 

Ακόμη και αν αρχικά δυσκολεύεστε να μειώσετε το αλάτι, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο, δηλαδή μπανάνες, πορτοκάλια, πεπόνια, βερίκοκα, αχλάδια, ντομάτες, πατάτες, μπρόκολο, πιπεριά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει το υπερβάλλον νάτριο. Καθημερινά συνιστώνται 3,5-4,6 γρ. καλίου, που θα προσλάβετε καταναλώνοντας: 

• 4-5 μερίδες φρούτων: π.χ. 1 αχλάδι, 1 πορτοκάλι και 1 μπανάνα (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 μικρό φρούτο ή 1/2 φλιτζάνι χυμό). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, έχουν αντιυπερτασική δράση τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και άλλα φρούτα (ακτινίδια, φράουλες) και λαχανικά (πιπεριές) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. 

• 4-5 μερίδες λαχανικών: π.χ. 1 ντοματοσαλάτα και 1 σαλάτα μαρούλι ή λάχανο-καρότο (1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή σε 1/2 φλιτζάνι βρασμένα). 

Αν είστε υπέρβαροι, χάστε κιλά, ελαττώνοντας τα σακχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα , ενώ παράλληλα αυξήστε τις λαμβανόμενες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και πιτυρούχων δημητριακών (προτιμήστε ολικής άλεσης).

-Η γυμναστική ελαττώνει αποδεδειγμένα την πίεση, γι’αυτό προσπαθήστε να κάνετε κάποιου είδους σωματική άσκηση (ιδανικό θεωρείται το έντονο περπάτημα) για μισή ώρα κάθε μέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος και τη συχνότητα της άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε.


Ασβέστιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ελάττωση της πίεσης όσο και στην πρόληψη της υπέρτασης.

-Μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ελάττωση της πίεσης πιθανόν μέσω χάλασης των μυών που βρίσκονται στα τοιχώματα των κυριότερων αρτηριών του σώματος.


Τα βότανα που «ρίχνουν» την πίεση

  • Ιξός, 
  • Κράταιγος 
  • Βαλεριάνα 
  • Ταραξάκο (Ή πικραλίδα) 
  • Πασιφλόρα 
  • Τιλιο 
  • Φύλλα ελιάς 
  • Μελισσοχορτο 
  • Δεσποινοχορτο 
  • Σκόρδο 
  • Κρόκος 
  • Βισκό το λευκό 

Η βαλεριάνα ρυθμίζει την πίεση και ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος .

Αν όχι, εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή είναι και τα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Κυρίως όταν πρόκειται για μια μακροχρόνια θεραπεία. Ακολουθείστε λοιπον τον πιο ασφαλή δρόμο και συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου