Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ημικρανία με αύρα

 Δεν έχετε νιώσει  στιγμές που το κεφάλι σας πάει να σπάσει και νιώθετε ξαφνικά έναν έντονο πόνο από τη μια πλευρά του κεφαλιού. Oι ημικρανίες δεν είναι απλώς ένας πονοκέφαλος  που μπορεί να περάσει βγαίνοντας στον καθαρό αέρα, ίσως παίρνοντας και ένα ήπιο παυσίπονο. O πόνος της ημικρανίας είναι αφόρητος και αναστατώνει όλο τον οργανισμό. Εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού -εξού και ο όρος «ημικρανία».


Μια επίθεση ημικρανίας μπορεί να συμβεί με ή χωρίς αύρα. Η αύρα συνήθως εκδηλώνεται πριν από την εμφάνιση του πονοκεφάλου. Εμφανίζονται συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας νευρολογικής διαταραχής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία ενάντια στην ημικρανία με αύρα. Ωστόσο, η πραγματική επίθεση ημικρανίας μπορεί συχνά να μετριαστεί με την ταχεία παρέμβαση.


Αύρα", στην ημικρανία, είναι κάποια συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα (από την όραση, την αισθητικότητα, την κίνηση ή την ομιλία), που συνήθως προηγούνται του πόνου, τα βασικότερα από τα οποία θα αναφερθούν ακολούθως.

Η πιο κοινή αύρα αποτελείται από οπτικά συμπτώματα (οπτική αύρα). Συχνά, ο άνθρωπός που έχει οπτική αύρα μπορεί να βλέπει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο (τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι οπτικής αύρας).


Η αιτία είναι ακόμα ανεξήγητη.


Περίπου 15 έως 30% όλων των πασχόντων από ημικρανία πάσχουν συνήθως από ημικρανία με αύρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι πονοκεφάλοι , αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν συμπτώματα όπως οπτικές διαταραχές και δυσκολία στην  ομιλία.

Οι ακριβείς αιτίες μιας ημικρανίας δεν μπορούν ακόμη να διευκρινιστούν. Δεδομένου ότι πολλά μέλη της οικογένειας επηρεάζονται συχνά, υποτίθεται ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμη και στην ημικρανία με αύρα, η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή .Είναι σαφές ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι φτωχότερες στην κυκλοφορία του αίματος. Εντούτοις, είναι επίσης πιθανό να οφείλονται και σε άλλες αιτίες.

Συμπτώματα μιας ημικρανίας με αύρα

Τα συμπτώματα είναι λιγότερο αισθητά μαζί με τους πονοκεφάλους. Τυπικά, τα συμπτώματα αναπτύσσονται μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά και στη συνέχεια εξαφανίζονται μετά από περίπου μία ώρα.

Οι ασθενείς υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές όπως:

  • θολή όραση
  • διαταραχή του συστήματος αισθητήρων (συναισθήματα, παράλυση)
  • διαταραχή της ισορροπίας (διαταραχές ισορροπίας)
  • διαταραχή της ομιλίας
Δεδομένου ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, θα πρέπει να διευκρινιστούν  ιδιαίτερα κατά την πρώτη εμφάνιση απολύτως από τον γιατρό.

Οπτικές διαταραχές ως τυπικό σύμπτωμα


Η πιο κοινή αιτία της ημικρανίας με αύρα παρουσιάζει άλλοτε περισσότερο ή άλλοτε  λιγότερο σοβαρά προβλήματα όρασης: Ορισμένοι παραπονιούνται για λάμψεις φωτός ή ιριδίζοντα χρώματα . Μερικοί ασθενείς διαμαρτύρονται επίσης για την εμφάνιση διπλών εικόνων. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ένα μάτι μπορεί προσωρινά να είναι τυφλό.

Μια συνηθισμένη μορφή ημικρανίας, ημικρανία με αύρα, μπορεί να αποτελεί και σήμα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε άντρες και γυναίκες. Αυτό βρέθηκε σε έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Όσλο με επικεφαλής τον ερευνητή και γιατρό Bendik Winsvold.

Επίσης μια άλλη έρευνα έδειξε, ότι ο κίνδυνος μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν αυξημένος κατά 44% στους πάσχοντες από ημικρανία με αύρα, η οποία βρέθηκε επίσης ότι αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνο βλαβών στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Η ημικρανία που συνοδεύεται από αύρα προκαλεί διαταραχές στην όραση (φωτεινά ή μαύρα στίγματα, σπινθηρισμοί, βαθμιαία απώλεια του μισού οπτικού πεδίου σαν να το καλύπτει μια κουρτίνα, «ράγισμα» στην εικόνα που βλέπουμε, «τυφλά» σημεία κ.ά.) μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια ή και προβλήματα στην ομιλία λίγο πριν από την έναρξη του πονοκέφαλου. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν από 15 λεπτά έως όση ώρα διαρκεί η ημικρανική κρίση.


Όσον αφορά την ημικρανία δίχως αύρα, βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο βλαβών στη λευκή ουσία κατά 34%. Οι βλάβες αυτές εντοπίζονται κυρίως στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.

Γι αυτό όταν υποφέρετε  απο ημικρανίες  είναι καλό να επισκεφθείτε το γιατρό σας .

TZAKOY EΛΕΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου