Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ο αθλητισμός βοηθάει στην κατάθλιψη


Σχεδόν όλοι  νιώθουμε... μετά από ένα τρέξιμο, μετά από λίγο κολύμπι, μετά από μια βόλτα με το ποδήλατο χαλαροί, ανακουφισμένοι και ευτυχισμένοι. 

Το καλό συναίσθημα που  μεταφέρεται στο σώμα μας μέσω της άσκησης ,το καθιστά γρήγορα  άγχολυτικό, χαλαρωτικό, και θεραπευτικό για την υγεία μας. Η καλή άσκηση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ευφορία, να σας δώσει μια θετική εικόνα της ζωής. Και αυτό γίνεται κυρίως λόγω της απελευθέρωσης της ενδορφίνης.Οι ενδορφινές θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο - εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και δρουν αποτελεσματικά και κατα της κατάθλιψής.


Ευτυχία μέσα από τον αθλητισμό

Όχι μόνο μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι αθλητές συχνά αισθάνονται την αίσθηση της ευτυχίας. Σε πολλές κλινικές, ο αθλητισμός και η άσκηση χρήσιμοποιείτε ως μέτρο για την αντιμετώπιση και θεραπεία της κατάθλιψης. Ιδιαίτερα το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία μπορούν συχνά να βοηθήσουν  τον ασθενή. Τα ομαδικά αθλήματα ενισχύονται επίσης από την αίσθηση της κοινότητας και την επιτυχία.  Ωστόσο, τα αθλήματα προσανατολισμένα στον ανταγωνισμό είναι λιγότερο πιθανό να αποθαρρύνονται επειδή μεταδίδουν γρήγορα ένα αίσθημα αποτυχίας, το οποίο είναι ακόμη χειρότερο για τους καταθλιπτικούς ανθρώπους απ 'ό, τι για τους υγιείς.

Θετικές επιπτώσεις του αθλητισμού

Όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους, ο αθλητισμός προάγει επίσης την αντοχή, την κινητικότητα, τον συντονισμό, τη συγκέντρωση, τη σωματική συνειδητοποίηση και, ειδικότερα,  την ομαδικότητα,την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, η άθληση μειώνει το θυμό και την επιθετικότητα, αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές αντιλήψεις και τα συναισθήματα και αποκαλύπτει στον ασθενή, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις της ζωής  πιο εύκολα. 

Ευρήματα μελετών δείχνουν ακόμα, ότι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση, ως μέσο θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι μειώνει τα συμπτώματά σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και σε ανθρώπους που έχουν επιπρόσθετα και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, και οστεοπόρωση.

Βοήθεια για ήπια κατάθλιψη

Τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης μπορούν μόλις και μετά βίας να σηκωθούν από το κρεβάτι και να βουρτσίσουν τα δόντια τους. Για να σηκωθούν και να φορέσουν τα αθλητικά παπούτσια τους και να βγουν έξω, για να βρεθούν ανάμεσα στους ανθρώπους, απαιτεί περισσότερο θάρρος. Ο αθλητισμός γενικά και τα σπορ στα παιδιά συμβάλλουν στο να έχουν υγιή οστά, αποτελεσματική λειτουργία της καρδίας και των πνευμόνων, καλύτερες κινητικές ικανότητες, υψηλότερου επιπέδου γνωσιακές ή άλλες πνευματικές λειτουργίες και να μην είναι επιρρεπείς σε ψυχικα νοσήματα. 

Για τους ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη ή αυτούς που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, η θεραπεία κίνησης συνιστάται λιγότερο. Για άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, το κανονικό άθλημα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει στο να πάθει κάνεις ξανά μια σοβαρή κατάθλιψη. Το αίσθημα της ενεργητικότητας ενάντια στην ασθένεια είναι σίγουρα πολύ πιο σημαντικό από τη λήψη φαρμάκων ή μακρών συνεδριών με τον ψυχοθεραπευτή. Επίσης, η θετική ανατροφοδότηση, τόσο από το ίδιο το σώμα όσο και από το περιβάλλον, η οποία προσαρμόζεται με την τακτική άθληση ,βοηθά στο να μην πάθετε κατάθλιψη.

Πώς όμως η εξάσκηση του σώματος επιδρά στον εγκέφαλο για να έχει τα πολύ θετικά αυτά αποτελέσματα στην ψυχική διάθεση; Δεν είναι ακόμη  γνωστοί οι μηχανισμοί των ευεργετικών επιδράσεων της άσκησης στην ψυχολογία. 

Υπάρχουν όμως ήδη μερικές ενδείξεις για το πως επιτυγχάνεται αυτό:

Η συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο αυξάνεται λόγω σωματικής άσκησης. Η σεροτονίνη επιδρά στην ψυχική διάθεση, συμμετέχει στη μετάδοση των νευρικών ώσεων και μπορεί να έχει μια λειτουργία στον έλεγχο της διάθεσης και στην κατάσταση της συνείδησης

Η παραγωγή ενδορφινών αυξάνεται μετά από έντονη άσκηση. Οι ενδορφίνες είναι πεπτίδια που παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν μια παυσίπονη δράση. Δρουν στον ψυχισμό και μπορούν να προκαλέσουν ευφορία.

Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο τους, έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με όσους έχουν τέτοιες φυσικές δραστηριότητες. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου