Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία



Φόροι, ενοικία, άσυλο, σκάνδαλα (dieselgate). Τώρα θα ειπωθούν όλα... από όλα τα κόμματα. Σήμερα 61,5 εκατομμύρια Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να δώσουν την ψήφο τους για την νέα κυβέρνηση. Και τότε υπάρχει μόνο μία ερώτηση: Με ποιόν θα συνεργαστεί η Angela Merkel στην τέταρτη θητεία της;

Το SPD δεν κοιμάται. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι σύντροφοι στο Willy-Brandt-Haus στο Βερολίνο συνεχίζουν την εκστρατεία τους και απαντούν σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου. Το Σάββατο, ο υποψήφιος αρχηγός του κομματος της SPD,ο Μάρτιν Σουλτς συνεχίσε την εκστρατεία του για άλλη μια φορά σε μια μεγάλη έκθεση στο Άαχεν, κοντά στην πατρίδα του Βουρσελεν.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάστηκε το Σάββατο για την ομιλία της στην  εκλογική της περιφέρεια στο Mecklenburg-Vorpommern .Δεν επιθυμεί τον άμεσο υποψήφιο της AfD να πάρει πάρα πολλούς ψήφους.Όσον αφορά το Afd, τουλάχιστον ένα πράγμα είναι σαφές: δεν έχει σημασία πόσο ισχυρό είναι, κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με αυτό.

Υπάρχουν όμως και επιθυμίες, οι οποίες μπορούν να διατυπωθούν θετικά.


Εκστρατεία για την αγορά εργασίας

Η Ένωση θέλει να φθάσει στην πλήρη απασχόληση έως το έτος 2025, το SPD θέλει επίσης να το πράξει, αλλά δεν αναφέρει ένα χρόνο. Για την πλήρη απασχόληση, το ποσοστό ανεργίας θα πρέπει να μειωθεί από το σημερινό 5,7 σε λιγότερο από το 3%. Ενώ τα κόμματα CDU, CSU και FDP βασίζονται στην ευελιξία για τις εταιρείες και τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, η προσωρινή εργασία και οι μίνι θέσεις εργασίας είναι απαραίτητες, τα υπόλοιπα μέρη επιθυμούν βελτιώσεις για τους εργαζομένους. Για παράδειγμα, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν από τους προσωρινά εργαζόμενους να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς με τους υπαλλήλους της οικογένειας από την πρώτη μέρα. Το Αριστερό κόμμα ,οι Πράσινοι, η SPD και το AfD επιθυμούν επίσης να είναι πιο γενναιόδωροι στην περίπτωση του επιδόματος ανεργίας 1 (ασφαλιστική παροχή μετά από την απώλεια θέσεων εργασίας) και είτε να εισαγάγουν χαμηλότερα εμπόδια για την αναφορά είτε να παρατείνουν την περίοδο κάλυψης.

Ο Martin Schulz είναι πολύ καλός σε αυτό. "Θέλω να γίνω ομοσπονδιακός καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας", λέει παρά όλες τις κακές δημοσκοπήσεις. 


Ο Martin Schulz την Παρασκευή στο Βερολίνο

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα συμβεί τίποτα, το SPD είναι πολύ πιο πίσω από την Ένωση. Θα εξακολουθεί να υπάρχει μια επιλογή για τον Schulz, μια κόκκινη-πράσινη-πράσινη συμμαχία με τους Πράσινους και την Αριστερά. Αλλά γι 'αυτό τα ινστιτούτα έρευνας δεν βλέπουν πλειοψηφία. Παράδοξο: Τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα υπήρχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία για αυτή τη συμμαχία, αλλά  τους έλειπε το θάρρος για την εφαρμογή της.


Το AfD είναι πριν από την είσοδο του στο Γερμανικό Kοινοβούλιο. Οι κορυφαίοι υποψήφιοι: η Alice Weidel και ο Alexander Gauland.

Επομένως, μπορεί κανείς να υποθέσει ,ότι η Angela Merkel παραμένει ομοσπονδιακός καγκελάριος. Το μόνο ερώτημα είναι: με ποιον θα κυριαρχησεί; Η ίδια η Μέρκελ δεν το σχολιάζει. Κάποτε κάλεσε το FDP τον «φυσικό εταίρο του συνασπισμού» της Ένωσης. Αλλά πίσω από όλα αυτά λέγεται στο Βερολίνο, ότι η Μέρκελ δεν είχε τίποτα ενάντια στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού στην τέταρτη θητεία της.

Θα ήταν τότε η τρίτη συνεργασία με το SPD. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από το 2005 έως το 2009, έπειτα τα μαύρα και κίτρινα χρόνια με την FDP, από το 2013 διαμορφώθηκε η Μέρκελ η σημερινή "GroKo". Σε κάθε περίπτωση, η Μέρκελ ονομάζεται ο καλύτερος σοσιαλδημοκρατικός καγκελάριος που είχε ποτέ η Γερμανία.

H βαση του SPD επαναστατεί

Τέλος, με την πάροδο των ετών, η Μέρκελ έχει αγκαλιάσει πολλές θέσεις του SPD: αναστολή της στρατιωτικής θητείας, εισαγωγή του κατώτατου μισθού, επέκταση των νηπιαγωγείων. Στο τέλος, παραιτήθηκε ακόμη και από την αντίθεσή της στον γάμο με όλους, υπό την πίεση του SPD.

Εκλογικό σύστημα εκστρατείας 

Η Ένωση ανέβαλε το ζήτημα της σύνταξης και πρότεινε στο εκλογικό της πρόγραμμα μια διακοινοβουλευτική επιτροπή να προετοιμάσει προτάσεις μέχρι το 2019. Δεν είναι διαφορετικό από το AfD. Παραδέχεται ότι δεν έχει καμία ιδέα να προστατεύσει τις συντάξεις. Το SPD επιθυμεί να εγγυηθεί το επίπεδο της σύνταξης (αναλογία συνταξιοδότησης και ενεργού μισθού), το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 48%, τουλάχιστον κατά το 2030. Το ποσοστό συνεισφοράς 18,7% δεν αναμένεται επί του παρόντος να αυξηθεί περισσότερο από 22%. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φορολογικά ταμεία και να τους ζητηθεί να πληρώσουν και αυτοαπασχολούμενοι.  Οι Πράσινοι δεν θέλουν να μειωθεί το επίπεδο των συντάξεων, η Αριστερά θέλει να την αυξήσει στο 53%. Από τη σκοπιά της FDP, οι Γερμανοί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ήδη από τα  60 τους χρόνια (αντί για 65), αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα αποκτήσουν επαρκή σύνταξη ώστε να μην πρέπει να γίνουν γραφείο κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι όμως αμφίβολο αν οι Σοσιαλδημοκράτες εισέρχονται σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό. Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης στο θέμα αυτό. Κάποιοι λένε: Ακόμη και αν δεν θέσουμε τον καγκελάριο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεργαστούμε για να πάρουμε τουλάχιστον μερικές κόκκινες θέσεις. Οι άλλοι λένε ότι πρέπει να μαζέψουμε και να αναγεννηθούμε στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια, το 2021, να δημιουργήσουμε το turn-around με το κόκκινο-κόκκινο-πράσινο.


Πριν επιστρέψετε στη γερμανική βουλή: Christian Lindner και FDP.


Σε κάθε περίπτωση, η βάση θα είναι αποφασιστική, στην περίπτωση της υπόθεσης. Όπως και το 2013, πρόκειται να δώσει και πάλι τη συγκατάθεσή του στη συμφωνία συνασπισμού. «Πολλά από τα μέλη μας δεν θέλουν να είναι ο μικρός εταίρος στο πλαίσιο της Μέρκελ, φοβούνται ότι θα γίνει αυτό στις επόμενες εκλογές πίσω από το AFD», λέει κορυφαίο στέλεχος του SPD.

Είναι δυνατός ο εγκλωβισμός

Αλλά ίσως δεν χρειάζεται να έρθει στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, επειδή βρίσκεται μια άλλη συμμαχία. Υψηλή στην έρευνα είναι μια συμμαχία Τζαμάικα από την Ένωση, FDP και Πράσινοι. Ονομάστηκε Τζαμάικα από τα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικας (μαύρο, κίτρινο, πράσινο). Είναι μια υπολογιστική δυνατότητα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δίπλα στον μεγάλο συνασπισμό. Και θα ήταν μια καινοτομία στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.


Η Σάρα Βαγκενκνέχτ από την  αριστερά την Παρασκευή.


"Μπορώ να πω στο ομοσπονδιακό κόμμα μου ,ότι μια τέτοια συμμαχία λειτουργεί όταν οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο", λέει ο Daniel Günther. Ο άνθρωπος της  CDU είναι ο πρωθυπουργός του Schleswig-Holstein και ο πρώτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Γερμανίας, ο οποίος κυβερνά με ένα συνασπισμό Τζαμάικα (από το τέλος του Ιουνίου).

Αλλά μπορεί να υπάρξει πολύς δρόμος για να πάμε στο Βερολίνο.Υπάρχουν, φυσικά, θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των τριών μερών. Όλες είναι φιλοευρωπαϊκές. Το πυρηνικό ζήτημα, το οποίο εδώ και πολύ καιρό αποτελούσε εμπόδιο για μια μαύρη-πράσινη συνεργασία, δεν αποτελεί πλέον το μεγάλο ζήτημα.

Εκστρατείες εκλογών Φορολογία και κλίμα

Δεν είναι κάτι καινούργιο: Πριν από τις εκλογές, όλα τα κόμματα υπόσχονται ανακούφιση για μικρά και μεσαία εισοδήματα.Η  SPD, η Αριστερά και οι Πράσινοι θέλουν να αυξήσουν την κορυφή του φορολογικού συντελεστή για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης, αλλά και την εισαγωγή ενός φόρου ακίνητης περιουσίας, το CDU και το FDP είναι εναντίον της. Η AfD θέλει να καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς και να μειώσει τον ΦΠΑ από 19 σε 12 τοις εκατό. Ωστόσο, δεν υπάρχει έννοια της αντεκδίκησης.

Όλα τα μέρη, εκτός από την Αφρική, δεσμεύονται για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Το FDP στοχεύει στην επίτευξη παγκόσμιου εμπορίου εκπομπών, το SPD, το Πράσινο και η Αριστερά, θέλουν τη Γερμανία να μειώσει μαζικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες. Οι Πράσινοι θέλουν να απενεργοποιήσουν γρήγορα τους είκοσι πιο βρώμικους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία.

Αλλά λεπτομερώς είναι κυρίως μεταξύ του FDP και των Πρασίνων. Για παράδειγμα, οι Πράσινοι ζητούν αυστηρότερους κυβερνητικούς κανονισμούς για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και το FDP δεν θέλει να επιβάλει υπερβολική συγκράτηση στην οικονομία. "Εάν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή, τότε επιλέξτε το FDP", δηλώνει  η   υποψήφιος των πράσινων Katrin Göring-Eckardt. Από την άλλη πλευρά, το FDP απορρίπτει ένα φρενάρισμα ενοικίασης και τον περιορισμό της προσωρινής εργασίας.


Κάποιοι στο Μόναχο: η Angela Merkel και ο Horst Seehofer την Παρασκευή.

Ο Green Spitzenduo Cem Özdemir και η Katrin Göring-Eckardt.

Αντίθετα, λέει ο Γκέρινγκ-Eckardt συν-πρωτοπόρος Cem Özdemir, το Πράσινο Κόμμα δεν θα συμμετάσχει σε καμία συμμαχία «που αρχίζει το τέλος της εποχής του κινητήρα καύσης ορυκτών και παρέχει έναρξη της μεταφοράς μηδενικών εκπομπών».

Προσωπικές κρατήσεις

Υπάρχουν επίσης προσωπικές επιφυλάξεις. Ως επί το πλείστον, τα μέλη της CSU και της FDP βλέπουν πολλά πράσινα ακόμα ως "εκσπλαχνισμένα οικοσυστήματα". Και στα μάτια κάποιων πράσινων πολιτών οι πολιτικοί του CSU είναι πάνω απ 'όλα "μαύροι σερίφηδες" και οι άνθρωποι της FDP ψυχρότερες βιβλιοθήκες αγοράς.

Άσυλο, ασφάλεια και μετανάστευση

Ήταν το σπουδαίοτερο θέμα της λήξης της νομοθεσίας. Τα πιο έντονα σχέδια προέρχονται από την Αφρικανική Πολεμική Αεροπορία, θέλει να κλείσει τα σύνορα και επίσης να καταργήσει το ατομικό δικαίωμα ασύλου, δεν υπάρχει πλέον οικογενειακή επάρκεια. Η Αριστερά, οι Πράσινοι και το SPD μιλούν για αυτό, η Ένωση εξακολουθεί να σκέφτεται. Το CSU εξακολουθεί να απαιτεί ένα ανώτατο όριο 200.000 προσφύγων ετησίως. Η FDP θέλει ένα νόμο μετανάστευσης βασισμένο στο καναδικό μοντέλο. Μέσω ενός σημειακού συστήματος, πρέπει να μεταφερθεί στη Γερμανία κυρίως μετακινούμενοι μετανάστες.


Όλα τα κόμματα έχουν ανακαλύψει την αστυνομία σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία και θέλουν να την ενισχύσουν. Τα συγκεκριμένα στοιχεία καλούν την Ένωση και το SPD, τα οποία υπόσχονται 15.000 νέες θέσεις εργασίας. Η Ένωση θέλει επίσης  ο στρατός να στηρίξει την αστυνομία στο εσωτερικό της,αλλά το SPD, οι Πράσινοι και η  αριστερά το απορρίπτουν. Η SPD υποστηρίζει ένα ευρωπαϊκό αντιτρομοκρατικό κέντρο, το FDP επιθυμεί επίσης να συνεργαστεί στενότερα σε διεθνές επίπεδο.H αριστερά θέλει να σταματήσει πρώτα την απασχόληση των V-ανθρώπων και τελικά να καταργήσει και την προστασία του συντάγματος. Το σχέδιο AfD παρέχει ευκολότερη πρόσβαση στην άδεια οπλοφορίας.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ -derSTANDARD.at

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου