Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκεφαλικό, αλλάξτε ζωή για να το αποφύγετε!



Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πια μόνο ασθένεια των μεγαλυτέρων αλλά τις τελευταίες δεκαετίες , δυστυχώς, παρατηρείται και στις νεότερες ηλικίες. Το άγχος , το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης είναι τα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής των περισσότερων ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία, οι οποίοι βιώνουν μια φρενήρη καθημερινότητα.

Οι γιατροί επισημαίνουν πάντως πως τον πιο μεγάλο κίνδυνο τον διατρέχουν όσοι έχουν ξεπεράσει τα 65 χρόνια ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού επεισοδίου διπλασιάζεται για κάθε δεκαετία μετά τα 55. Στην επικίνδυνη κατηγορία βρίσκονται φυσικά και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό , οι οποίοι πρέπει να εξετάζονται συχνά για προληπτικούς λόγους.


Οι πιο απλοί αλλά σημαντικοί τρόποι να αποφύγουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι εξής:


Λέμε όχι στο τσιγάρο ! Το τσιγάρο προκαλεί αθηροσκλήρωση κατά συνέπεια αυξάνει τις πιθανότητες για θρόμβωση στο αίμα. 



Αν έχουμε χοληστερίνη φροντίζουμε να την διατηρήσουμε στα κανονικά επίπεδα με αλλαγή στην διατροφή ή να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του γιατρού μας


Ρυθμίζουμε την καρδιακή αρρυθμία , αν πάσχουμε από καρδιοπάθεια


Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινότητας , όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό. Η γυμναστική, η ενασχόληση με κάποιο χόμπυ και οι κοινωνικές συναναστροφές μπορεί να σας βοηθήσουν σημαντικά.


Ελέγχουμε την πίεση του αίματος. Η υπέρταση είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αιμοφόρων αγγείων.


Χάνουμε το περιττό βάρος , αν υπάρχει. Να θυμάστε οι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν


Ασκηθείτε και αφήστε τον καναπέ σας για λίγο! Ειδικά η αερόβια άσκηση είναι από τις καλύτερες μεθόδους που μπορείτε να ακολουθήσετε αλλά να ψάχνετε κάτι πιο ήρεμο, μισή ώρα περπατήματος με σταθερό ρυθμό είναι η πιο ευεργετική συνήθεια μέσα στην ημέρα.


Ελέγξτε, όσο μπορείτε, τις ποσότητες αλατιού που καταναλώνετε γιατί , ως γνωστόν, το υπερβολικό αλάτι μπορεί να ανεβάζει την πίεση.


Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ


Αν πάσχετε από ημικρανίες συχνά και βιάζεστε να τους αποδώσετε στην ένταση της ημέρας, καλό θα ήταν να πάρετε πρώτα την γνώμη ενός ειδικού. Δεν σημαίνει πως ο πονοκέφαλος είναι σημάδι πως θα πάθετε εγκεφαλικό αλλά οι γιατροί επιμένουν πως θα πρέπει να τους ενημερώσετε, αν συμβαίνει με ανησυχητικούς ρυθμούς


Αλλάξτε την διατροφή σας και κάντε υγιεινές επιλογές : Aποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και την συχνή κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.


Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εγκεφάλου σας


Αρχίστε να καταναλώνετε ντομάτες και τροφές που περιέχουν λυκοπένιο! Έχει αποδειχτεί πως τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 12 χρόνια. Το λυκοπένιο είναι γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση (λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα το περιέχουν ε αφθονία).


Ψάρια με Ω3 λιπαρά οξέα Τα απαραίτητα αυτά οξέα είναι πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου . Γαύρος, σαρδέλα, αθερίνα, γόπα και κουτσομούρα θα πρέπει να μπαίνουν συχνά στο τραπέζι σας


Χρησιμοποιήστε παντού ελαιόλαδο . Θεωρείται από τα πιο ισχυρά όπλα ενάντια στο εγκεφαλικό και έχει αποδειχτεί πως όσοι καταναλώνουν εντατικά ελαιολάδο (μαγειρεμένο ή ωμό), έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου λάδι.


Διαλέξτε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο Φασόλια, ξηροί καρποί, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι καλές πηγές μαγνησίου, που μπορείτε να καταναλώνετε συχνά.


Δημητριακά - γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά είναι ωφέλιμα στην πρόληψη του εγκεφαλικού. Η βιταμίνη D, που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι γνωστό πως συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Kefalloniapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου