Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Μούδιασμα - Τι να κάνετε;


Πίσω από ένα μούδιασμα στα χέρια, στους μηρούς, στα πόδια ή στο πρόσωπο μπορεί να κρύβονται διάφορες ασθένειες. 

Συχνά, η έλλειψη κυκλοφορίας του αίματος ή ένα παγιδευμένο νεύρο είναι υπεύθυνο για την ταλαιπωρία. Αλλά και σοβαρές ασθένειες, όπως μια  κήλη ή ενα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να συσχετιστούν με το  μούδιασμα.

Ένα μούδιασμα θεωρείται γενικά επικίνδυνο (και χρειάζεται άμεση ιατρική εξέταση), όταν ξεκινάει απότομα μετά από μια κάκωση στο κεφάλι ή την σπονδυλική στήλη, όταν έχει κατανομή σε όλο το χέρι ή το πόδι (ή χέρι - πρόσωπο), όταν συνοδεύεται από πονοκέφαλο, παράλυση χεριού ή ποδιού, ζάλη ή εμετό.

Σε κάθε περίπτωση ένας ασθενής με μούδιασμα πρέπει να εξετάζεται από ένα Νευρολόγο.

Μούδιασμα (υπαισθησία)


Μια αίσθηση κωφών - ιατρικά αναφερόμενη ως υποαισθησία - οφείλεται σε μειωμένη ευαισθησία του δέρματος. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο αίσθημα - μούδιασμα, η αίσθηση του συναισθήματος διαταράσσεται και με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να μεταφερθούν στον εγκέφαλο καθόλου ή μόνο περιορισμένες πληροφορίες για εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον θυμό και το κρύο, την αφή και την πίεση, τον πόνο καθώς και τους κραδασμούς. Μια πλήρης αποτυχία του αισθήματος ονομάζεται αναισθησία.

Η απώλεια της αίσθησης συναντάται κυρίως στα άκρα, είναι ιδιαίτερα συχνή η αίσθηση του μούδιασματος στα δάχτυλα, τα δάχτυλα των ποδιών, τα χέρια και τα πόδια. Στο πρόσωπο ή στον κορμό, ωστόσο, είναι μάλλον σπάνιο. Το μούδιασμα μπορεί να συμβεί τόσο στη μία πλευρά όσο και στις δύο πλευρές. Συχνά το μούδιασμα συνοδεύεται από μια δυσάρεστη αίσθηση, τσούξιμο.

Μούδιασμα: αιτίες και διάγνωση


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία είναι αβλαβής, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο μούδιασμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει σοβαρή ασθένεια. Εάν  το μούδιασμα είναι πιο συχνό πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. 

Πιθανές αιτίες είναι οι εξης:
  • κυκλοφορικές διαταραχές
  • Αποσυνδεδεμένα νεύρα
  • σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
  • πολυνευροπάθεια
  • κήλη 
  • κτύπημα
  • λοιμώξεις
  • ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
  • όγκοι

Ανάλογα με την αιτία μπορεί επίσης να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος ή η κινητική δυσλειτουργία.
Στη διάγνωση, ο θεράπων ιατρός καθορίζει πρώτα πού, από πότε και σε ποιες καταστάσεις παρουσιάζεται το  αίσθημα του μούδιασματος, αν συμβαίνει στη μία ή και στις δύο πλευρές και αν έχει σταματήσει από την πρώτη εμφάνιση ή έχει εξαφανιστεί από μόνο του. Προκειμένου να προσδιοριστεί πιθανή βλάβη στα νεύρα, ο γιατρός εξετάζει τα αντανακλαστικά του ασθενή καθώς και την ακοή και την όραση. Εάν υπάρχει μια πρώτη υποψία, ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.

Ποιές παθήσεις των περιφερικών νεύρων προκαλούν μουδιάσματα ;


• η πίεση ενός νεύρου, όπως στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στη συμπίεση ωλενίου νεύρου

• ο σακχαρώδης διαβήτης

• ορισμένα φάρμακα

• ή έλλειψη βιταμινών, ιδίως του συμπλέγματος Β

• άλλα αίτια περιφερικής νευροπάθειας


Ποιές παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού προκαλούν μουδιάσματα ;

Τέτοια αίτια αποτελούν :


• η πίεση ενός νεύρου σε επίπεδο σπονδυλικής στήλης, όπως στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, στη μέση ή τον αυχένα

• η προσβολή του νωτιαίου μυελού στην πολλαπλή σκλήρυνση

• ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

• ένας όγκος εγκεφάλου

• μία κάκωση κεφαλής ή σπονδυλικής στήλης


Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος ως αιτία
Σε χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα μπορεί να συμβούν τα χέρια και τα πόδια μας να γίνουν πολύ κρύα και δεν έχουμε άλλο αίσθημα σε αυτά. Μέσα από το κρύο, τα δοχεία και τα άκρα γίνονται φτωχότερα. Μόνο σε θερμότερες θερμοκρασίες η αίσθηση του μούδιασματος εξαφανίζεται και η αίσθηση επιστρέφει - αυτή η διαδικασία συνοδεύεται συχνά από μια δυσάρεστη αίσθηση μυρμηγκιών στα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών.

Ενώ είναι κρύο, οι βραχυπρόθεσμες διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος είναι συνήθως αβλαβείς, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε μια αιμορραγική διαταραχή χωρίς προφανή αιτία. Σοβαρές ασθένειες όπως η αρτηριοσκλήρωση ή η νόσος του Raynaud, η οποία επηρεάζει κυρίως τις αρτηρίες στα δάκτυλα και τα δάκτυλα των ποδιών, μπορεί να κρύβονται πίσω από το μούδιασμα.Συγκεκριμένα, διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος στον εγκέφαλο καθώς και στα πόδια μπορούν να προκαλέσουν μούδιασμα.

Νευρώματα με αιχμή ως αιτία

Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια προκαλείται από ενα  πειραγμενο νεύρο. Μια λανθασμένη στάση του σώματος - για παράδειγμα, καθιστή ή ξαπλωμένη - μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα και πόνο στα άνω και κάτω άκρα του σώματος μας.

Ως αποτέλεσμα, το χέρι σας να αισθάνεται το  μούδιασμα και δεν μπορεί πλέον να κινηθεί. Συχνά, ένας βραχίονας ή ένα αδρανές πόδι συνδέεται με μια δυσάρεστη αίσθηση, μυρμήγκιασμα στο δέρμα. Μόλις μεταφέρουμε λίγο το κοιμισμένο μέρος του σώματος, το μούδιασμα εξαφανίζεται από μόνο του. Αν αυτό δεν συμβαίνει ή το μούδιασμα εμφανίζεται συχνότερα, υπάρχει πιθανώς μια άλλη αιτία  που πρέπει να διευκρινισθεί από έναν γιατρό.


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα επίσης, προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον καρπό και μπορεί να οδηγήσει σε “καρφίτσες”, μούδιασμα και πόνο στο χέρι και απώλεια της δυνατότητας ισχυρής λαβής.

Συμπτώματα:

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνουν:

-Μούδιασμα, μηρμύγκιασμα και πόνο στο χέρι.

-Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στον αντίχειρα, δείκτη καί μέσο δάκτυλο.

-Παράξενες αισθήσεις και πόνο από το βραχίονα μέχρι τον ώμο.

-Πέφτουν αντικείμενα που κρατάτε στο χέρι.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό. Στους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από την πλευρά του αντίχειρα του χεριού.

TZAKOY EΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου