Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς θα απαλλαγειτε από την κακοσμία του στόματος;

Πώς προκαλείται η κακή αναπνοή και πώς θα απαλλαγείς από αυτήν!!! 


Η κακή αναπνοή είναι μάλλον μια δυσάρεστη κατάσταση, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους συνανθρώπους τους.Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσάρεστη αναπνοή (κακοσμία του στόματος) προέρχεται από τη συσσώρευση μικροβίων/βακτηρίων μέσα στο στόμα. Η δυσοσμία προκαλείται συνήθως από τα υπολείμματα τροφών, καθώς και από τη δημιουργία πλάκας και ουλίτιδας.





Οι άνθρωποι που πάσχουν από κακή αναπνοή

Απο την δυσοσμία του στόματος υποφέρει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού .

Στις περισσότερες περιπτώσεις (90 τοις εκατό) η δυσοσμία του στόματος προκαλείται από διαταραχές στο στόμα, τη μύτη και το λαιμό αλλά και από προβλήματα στο στομάχι.

Μόνο το 10 τοις εκατό των ασθενών που πάσχουν από κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα παρενέργειας ορισμένων φαρμάκων ή επειδή επηρεάζονται από παθήσεις του πεπτικού συστήματος ή άλλα προβλήματα υγείας.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν κακή αναπνοή και μπορεί ως εκ τούτου να μην κάνουν τίποτα γι 'αυτό. 

Πολλοί είναι οι πάσχοντες από την δυσοσμία του στόματος. Σε 80 έως 90 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων υπεύθυνα ειναι τα κακά βακτήρια που προκαλούνται στη στοματική κοιλότητα.


Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε εύκολα κάτι για τις άσχημες μυρωδιές.

Τι προκαλεί την κακή αναπνοή;


Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφών που καταναλώνετε. 

Καθώς αφομοιώνονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά μεταφέρονται στους πνεύμονές σας και ο αέρας που εκπνέετε βγαίνει πάλι από το στόμα σας.

Αν καταναλώνετε τροφές με ισχυρές οσμές (όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι), το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος -ακόμη και στοματικού διαλύματος- απλώς καλύπτει την οσμή προσωρινά. Η άσχημη μυρωδιά δεν θα απομακρυνθεί εντελώς μέχρι οι τροφές να διέλθουν εντελώς από το σώμα σας.

Οι θειώδες ενώσεις που παράγονται κυρίως στην διάσπαση των πρωτεϊνών. Ως εκ τούτου, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προάγουν την κακή αναπνοή.Η ξηρότητα του στόματος οφείλεται και στην κακή αναπνοή. Η μειωμένη παραγωγή σάλιου το βράδυ οδηγεί στη δυσάρεστη γεύση το πρωί. 

Τα αιτία της κακής αναπνοής

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε να πάτε στον οδοντίατρο. Να ελέγξετε τα δοντια και τα ούλα σας.

Δεύτερον να πάτε σε ωτορινολαρυγγολόγο,  μια εσωτερική εξέταση μπορεί να αποκλείσει γαστρεντερική νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη.

Η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική!


Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και πλάκας. Βουρτσίστε πάντα τα δόντια σας μετά το φαγητό. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη γλώσσα, όμως, το καθάρισμα ακόμα και στο πίσω μέρος της γλώσσας, (με την οδοντόβουρτσα ή χρησιμοποιώντας μια ειδική ξύστρα) είναι σημαντικό για να έχετε πάντα ευχάριστη αναπνοή. 


Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο


Αυτό θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ο οδοντίατρος θα κάνει επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει την περιοδοντική νόσο, την ξηροστομία, ή άλλα προβλήματα που μπορεί να έχετε και να είναι οι αιτίες κακοσμίας του στόματός σας.


Σταματήστε το κάπνισμα και το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό


Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για συμβουλές σχετικά με βοηθήματα για να κόψετε τη συνήθεια αυτή.


Τροφές


Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι οι μεγαλύτεροι "κίνδυνοι" για την αναπνοή σας. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή μετά από κατανάλωση τυριών ή και κόκκινου κρασιού. Το κόκκινο κρασί έχει την ιδιότητα να δημιουργεί μία επίστρωση στα δόντια και να δίνει έτσι την ευκαιρία στα βακτήρια να "αγκιστρωθούν" καλύτερα στο στόμα.


Πίνετε άφθονο νερό


Αυτό θα κρατήσει το στόμα σας υγρό. Οι τσίχλες (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) ή το πιπίλισμα μιας καραμέλας (επίσης χωρίς ζάχαρη) διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο απομακρύνει τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια. Τσίχλες και καραμέλες που περιέχουν ξυλιτόλη είναι οι καλύτερες γι' αυτόν το σκοπό.


Κρατήστε σημειώσεις των τροφών που καταναλώνετε

Αν νομίζετε ότι μπορεί κάποια τροφή να σας προκαλεί κακή αναπνοή, δείξτε τις σημειώσεις αυτές στον οδοντίατρό σας για να σας πει τη γνώμη του. Επίσης, κάντε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία άσχημων οσμών στο στόμα.

Σπιτικες συνταγές για την κακή αναπνοή


1.Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και φύλλα από φασκόμηλο, μέντα και μαϊντανό.
2.Πιείτε φυσικό χυμό λεμονιού.
3. Τα σπόρια καρδάμου δίνουν μια γλυκύτητα στην αναπνοή και χρησιμοποιούνται ευρέως για αρωματική αναπνοή.
4. Μασήστε μαϊντανό, γαρύφαλλο, μάραθο και γλυκάνισο. 
5.Φρέσκα βότανα όπως η πυραλίς, ο δυόσμος και η μέντα, έχουν απαλή και δροσερή γεύση και ταυτόχρονα είναι καταπραϋντικά για τον λαιμό.


Τσίχλες και παστίλιες με Peppermint καλύπτουν την κακή αναπνοή για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όμως δεν την καταπολεμούν.


Δείτε τρεις τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κακοσμίας.




1. Μήλα

Διεγείρουν την παραγωγή σιέλου στο στόμα. Το σάλιο είναι πλούσιο σε οξυγόνο, ένα φυσικό σύμμαχο στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Βοηθούν επίσης να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα μικροσωματίδια που συσσωρεύονται στα δόντια, που επίσης συντελούν στην κακοσμία του στόματος.

2. Γιαούρτι

Μειώνει το υδροθείο στο στόμα, υποπροϊόν των αναερόβιων βακτηρίων. Προτιμήστε ελληνικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά.

3. Κανέλλα

Η κανέλλα περιέχει ένα έλαιο που είναι σημαντικό στην εξόντωση των βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου