Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

10 συμβουλές ενάντια στο κρύο του χειμώνα



Το ότι έξω επικρατεί κρύο, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα κουκουλωμένοι στον καναπέ μας. 

Έχουμε συγκεντρώσει λοιπόν τις 10 καλύτερες συμβουλές ενάντια στο κρύο του χειμώνα .

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το κρύο του χειμώνα είναι να φοράτε τα σωστά ρούχα:

  • Το «πρώτο στρώμα» θα πρέπει να είναι ένα μπλουζάκι, ιδανικά είναι τα  αθλητικά μπλουζάκια που απορροφούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα. 
  • Το "δεύτερο στρώμα" θα πρέπει να είναι κάποιο μάλλινο ή βαμβακερό ρούχο, ώστε να απορροφά την υγρασία. Τέλος, φορέστε ένα αντιανεμικό μπουφάν, που κλείνει έτσι ώστε να καλύπτει όλο το σώμα σας και να διατηρεί την θερμότητά του. 
  • Φορέστε ζεστές ισοθερμικές κάλτσες και κατά προτίμηση δερμάτινα παπούτσια.

Επιλέξτε φυσικά υλικά

Όταν αγοράζετε χειμερινά ρούχα, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων, επειδή δεν είναι όλα εξίσου καλά. Συνιστάται ιδιαίτερα φυσικά υλικά όπως το βαμβάκι ή το δέρμα προβάτου. Eίναι ιδανικά και μας προστατεύουν από τις κρύες θερμοκρασίες το χειμώνα.

Χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό

Ένα μπουκάλι με ζεστό νερό μπορεί να σας βοηθήσει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Προσέξτε όμως μην βάλετε στη φιάλη καυτό νερό διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ως εναλλακτική λύση μπορείτε επίσης να θερμάνετε ένα μαξιλάρι η να χρησιμοποιήσετε μια θερμόφορα. Αν κρύωνετε το βράδυ, μπορείτε επίσης να πάρετε μαζί σας το μπουκάλι με το ζεστό νερό στο κρεβάτι. Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε το μπουκάλι στα πόδια σας, επειδή οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ,ότι τα κρύα πόδια εμποδίζουν τον ύπνο.

Το μασάζ προωθεί την κυκλοφορία του αίματος

Άν κρύωνετε πολύ τον χειμώνα, τότε το μασάζ με θερμαντικά έλαια είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Το έλαιο δεντρολίβανου, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς προάγει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι σας προσφέρει ζεστασιά. Εκτός από το έλαιο δεντρολίβανου, το τζίντζερ είναι εξίσου πολύ καλό.

Για καθημερινή χρήση συνιστάται μασάζ με σφουγγάρι ή βούρτσα. Προωθεί επίσης την κυκλοφορία του αίματος και έτσι βοηθάει και  κατά του κρυολογήματος.

Ζεστό μπάνιο

Τα παγωμένα πόδια, είναι αρκετά συχνό πρόβλημα, που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε κρύο ακόμα και σε ήπιες καιρικές συνθήκες. Ένα ζεστό μπάνιο για τα πόδια συνιστάται το χειμώνα, ειδικά για τα κρύα πόδια.

Το τζίντζερ

Εάν κρύωνετε εύκολα το χειμώνα, τα  μπαχαρικά μπορούν να σας βοηθήσουν. Το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα κατάλληλο. Πάρτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ρίξτε μέσα μια κουταλιά τζίντζερ. Τα αιθέρια έλαια και οι πικάντικες ουσίες που περιέχονται στο τζίντζερ εξασφαλίζουν στο να πάραμείνετε ζεστή. Εκτός από το τζίντζερ, χρησιμοποιούμε και μπαχαρικά όπως το τσίλι, το πιπέρι το καγιέν και την κανέλα . 

Χαλαρώνοντας στη μπανιέρα

Ένα ζεστό μπάνιο, όχι μόνο βοηθά τον χειμώνα από το κρύο, αλλά προσφέρει και αρκετή χαλάρωση. Τα αιθέρια έλαια, όπως το τριαντάφυλλο ή η λεβάντα μπορούν να βοηθήσουν στην χαλάρωση του οργανισμού. Βεβαιωθείτε όμως ότι το νερό του μπάνιου δεν είναι πολύ καυτό. Μην λούζεστε πάρα πολύ, διαφορετικά ο κύκλος μπορεί να επιβαρυνθεί υπερβολικά. 

Φορέστε ένα σκουφάκι

Αν κρύωνετε θα πρέπει να προσέχετε  να έχετε πάντα μαζί σας  ένα σκουφάκι. Ένα ζεστό σκουφακι είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα ένα κασκόλ και ζεστά γάντια. Για εκείνους που συχνά έχουν κρύα δάχτυλα, τα γάντια είναι κατάλληλα.

Αποφύγετε τα δροσερά τρόφιμα

Το χειμώνα, θα πρέπει να προτιμάτε τα τρόφιμα που ζεσταίνονται όπως οι σούπες , το κόκκινο κρέας ή τα λαχανικά όπως το πράσο και η κολοκύθα . Αποφύγετε τα  εσπεριδοειδή, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ,το τυρί cottage και τα μαρούλια.

Συνηθίστε το κρύο

H καλύτερη άμυνα στα κρυολογήματα είναι η εξοικείωση με το κρύο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία είναι από 18 έως 20 βαθμούς Kελσίου. 

Mε άλλα λόγια, θα πρέπει να «εκπαιδεύσουμε» σταδιακά τον οργανισμό μας να προσαρμόζεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να ζούμε σε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε ψύξεις και κρυολογήματα όταν εκτίθεται απότομα στο κρύο. 

H συστηματική άθληση, επίσης, βοηθάει στην εξοικείωση με το κρύο, γιατί σκληραγωγεί τον οργανισμό.

TZAKOΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου