Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Η Κομισιόν ενεργοποίησε το άρθρο 7 κατά της Πολωνίας


Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 σε βάρος της Πολωνίας αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι η πρώτη φορά που θα ενεργοποιηθεί η σχετική απόφαση σε βάρος κράτους-μέλους της ΕΕ.

Αν τελικά “περάσει” η πρόταση της Κομισιόν, η Πολωνία δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στα Συμβούλια της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον Πολωνό Πρωθυπουργό, καλώντας τον σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 9 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει η απόφαση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για σχεδόν δύο χρόνια να ξεκινήσει εποικοδομητικός διάλογος με την πολωνική κυβέρνηση, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Προτείνει λοιπόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκδώσει την σχετική απόφαση βάσει του άρθρου 7 (παράγραφος 1) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάταξη προβλέπει μέχρι και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας για όποιο κράτος - μέλος της Ε.Ε. διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα δικαίου.

Πολλές φορές, η Πολωνία έχει επικριθεί από την Κομισιόν για απόκλιση όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει ψηφίσει νομοθεσία η οποία θέτει την παύση και τη συνταξιοδότηση δικαστών και ανώτατων δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Στις 26 Ιουνίου, η Επιτροπή είχε στείλει συστάσεις προς την πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την σχεδιαζόμενη τότε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η Πολωνία επέκρινε την κίνηση των Βρυξελλών ως έχουσα «πολιτικά κίνητρα».

Πάντως, η Κομισιόν επιθυμεί να συνεχίσει την προσφορά της στον εποικοδομητικό διάλογο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή Γιούνκερ στον Πολωνό Πρωθυπουργό. 

(Φωτογραφία: O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, AP Photo/Virginia Mayo)
news247.gr  Μαρία Ψαρά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου