Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Αν είσαι έξυπνος, έχεις κάποια προβλήματα υγείας...


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΞΥΠΝΟς

Υπάρχουν πλεονεκτήματα, όταν είσαι έξυπνος. Οι άνθρωποι που εργάζονται καλά σε τυποποιημένες δοκιμές ευφυΐας - δοκιμές IQ - τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι στην τάξη και στο χώρο εργασίας. 

Παρόλο που οι λόγοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί, τείνουν επίσης να ζουν περισσότερο, πιο υγιείς και είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν αρνητικά γεγονότα όπως η πτώχευση.

Ωστόσο, υπάρχουν και κακές ειδήσεις για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της καμπύλης του IQ. Σε μια μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Intelligence, η ερευνητής του Pitzer College Ruth Karpinski και οι συνεργάτες της έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια έρευνα με ερωτήσεις σχετικά με τις ψυχολογικές και φυσιολογικές διαταραχές στα μέλη της Mensa. Μια "υψηλή κοινωνία IQ", η Mensa απαιτεί τα μέλη της να έχουν ένα IQ στο top 2%. Για τα περισσότερα τεστ νοημοσύνης, αυτό αντιστοιχεί σε ένα IQ περίπου 132 ή υψηλότερο. (Ο μέσος δείκτης IQ του γενικού πληθυσμού είναι 100.) Η έρευνα των εξαιρετικά ευφυών μελών της Mensa διαπίστωσε ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μια σειρά σοβαρών διαταραχών.

Η έρευνα κάλυψε διαταραχές της διάθεσης (κατάθλιψη, δυσθυμία και διπολική διαταραχή), διαταραχές άγχους (γενικευμένη, κοινωνική και ιδεοψυχαναγκαστική), διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής και αυτισμός. Καλύπτει επίσης περιβαλλοντικές αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσες διαταραχές. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αναφέρουν εάν είχαν ποτέ διαγνωσθεί επισήμως με κάθε διαταραχή ή υποψιάστηκαν ότι υπέφεραν από αυτό. Με ποσοστό επιστροφής σχεδόν 75%, ο Karpinski και συνεργάτες του συνέκριναν το ποσοστό των 3.715 ερωτηθέντων που ανέφεραν κάθε διαταραχή σε εθνικό επίπεδο.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της ομάδας Mensa και του γενικού πληθυσμού παρατηρήθηκαν στις διαταραχές διάθεσης και διαταραχές άγχους. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26,7%) του δείγματος ανέφερε ότι είχαν διαγνωστεί επισήμως με διαταραχή διάθεσης, ενώ το 20% ανέφερε μια διαταραχή άγχους - πολύ υψηλότερη από τους εθνικούς μέσους όρους της τάξης του 10% για καθένα. Οι διαφορές ήταν μικρότερες, αλλά ακόμα στατιστικά σημαντικές και πρακτικά σημαντικές, για τις περισσότερες από τις άλλες διαταραχές. Η επέλαση των περιβαλλοντικών αλλεργιών ήταν τριπλάσια του εθνικού μέσου όρου (33% έναντι 11%).

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου