Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πανικός στη Μέση Ανατολή. Διάγγελμα Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ


Σε εξέλιξη βρίσκεται το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου στο οποίο ανακοινώνει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Τόνισε ότι η απόφαση για την Ιερουσαλήμ έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει ληφθεί «εδώ και καιρό παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. «υτό είναι το σωστό, είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει». Μεταξύ άλλων, ο Αμερικάνος Πρόεδρος είπε ότι αυτή του η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στη διμάχη μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης.

 
«Θα κάνω τα πάντα για ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η Ιερουσαλήμ «πρέπει να παραμείνει ιερή πόλη και για τις τρεις βασικές θρησκείες».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι και επισήμως θα δώσει διαταγή στο Στέιτντιπάρτμεντ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος», ανέφερε επίσης και πρόσθεσε:  «Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε.

Επίσης είπε ότι σκοπεύει «να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας». Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

Μία ώρα πριν από το διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την επιλογή του δηλώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν αργήσει να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη απόφαση.
«Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (…) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. 

Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν», δήλωσε ο Τραμπ σε συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

 

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», συνέχισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Για να υποστηρίξει το σκεπτικό του Τραμπ, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

Μολονότι ο εβδομηντάρης ρεπουμπλικάνος, που επαίρεται συχνά για το ταλέντο του ως «διαπραγματευτής», παραμένει «αποφασισμένος» να συνεχίσει τις προσπάθειες για να «υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, που θα είναι «διαρκής», η εξίσωση μοιάζει πλέον επίφοβα περίπλοκη.


Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αλλαγή πλεύσης της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για … Συνεχίστε να διαβάζετε το «Άνοιξε τις πύλες της κολάσεως»: Έντονες αντιδράσεις για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον Τραμπ.


eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου