Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παγκόσμιες αγορές το 2018 Αυτές είναι οι οικονομικές προκλήσεις που θα καθορίσουν την εξέλιξη των επενδύσεων και την πορεία των χρηματιστηρίων το επόμενο έτος.

Καθώς μπαίνουμε στο 2018, τα σταθερά αυξανόμενα επενδυτικά στοιχεία και η ελάττωση της αστάθειας έχουν γίνει ο κανόνας, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, και η αισιοδοξία κυριαρχεί ως προς μια σειρά επενδυτικών στοιχείων. Ωστόσο, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν άπειρα ρίσκα για να σας κρατήσουν σε αγωνία τους επόμενους 12 μήνες. Ιδού μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της αγοράς – τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού:



ΤΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΡΑΛΙ ΠΑΓΩΝΕΙ

Σίγουρα, οι κραυγές περί ενός επερχόμενου «Αρμαγεδώνα» junk ομολόγων αποδείχθηκαν πρόωρες, με τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων να επιστρέφουν στους επενδυτές σημαντικά κέρδη φέτος. Όμως, πολλοί κίνδυνοι απειλούν την ανοδική πορεία το 2018. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χαλαρώνει τον ισολογισμό της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβραδύνει τις αγορές, και οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί τελικά να αυξηθεί.

Οι πιστωτικοί επενδυτές που ερωτήθηκαν από την Bank of America Merrill Lynch στα πλαίσια έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο επέλεξαν το ενδεχόμενο μιας φούσκας ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την κατηγορία επενδυτικών στοιχείων, ακολουθούμενο από τον υψηλότερο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες αποδόσεις. Οι ροές αντικατοπτρίζουν ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν την εταιρική πίστη για πρώτη φορά σε 14 μήνες, τον Δεκέμβριο, βάσει στοιχείων που συνέλεξε το Bloomberg.


Η ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ «ΚΡΥΠΤΟ»

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η παραβολική αύξηση του bitcoin; Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Ο Michael Novogratz, μάνατζερ hedge fund, πιστεύει ότι θα φτάσει μέχρι τα 40,000 δολάρια μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Οι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι η πρόσφατη δημιουργία συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης θα διευρύνει την ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων, διότι τα παράγωγα είναι το πρώτο βήμα προς τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και άλλα πιο ρευστά εργαλεία. 

Οι σκεπτικιστές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να εμπλακούν. Τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν αν οι αρχές άρχιζαν να εφαρμόζουν νόμους κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δήλωσε ο Marc Ostwald, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της ADM Investor Services International στο Λονδίνο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ


Αν η αμερικανική οικονομία μπορέσει να συνεχίσει να ανεβαίνει το πρώτο τρίμηνο του 2018, θα φτάσει τη δεύτερη μακρύτερη περίοδο επέκτασης στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (National Bureau of Economic Research) και το Bloomberg Intelligence. Αυτό βοηθά στην άνοδο των παγκόσμιων οικονομιών, σπέρνοντας αισιοδοξία στις αγορές.

Ο δείκτης οικονομικής έκπληξης της Citigroup για τις βασικές οικονομίες κυμαίνεται ελάχιστα κάτω από το ιστορικό υψηλό του από το 2010 μέχρι σήμερα, αφότου μια σειρά δεδομένων ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Κατά το επόμενο έτος, οι επενδυτές θα πρέπει να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του κύκλου εν μέσω κινδύνων οικονομικής υπερθέρμανσης.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η εντεινόμενη παγκόσμια ανάπτυξη, η επιφυλακτική προσέγγιση της Fed όσον αφορά τη νομισματική σύσφιξη, και ένα ασθενέστερο δολάριο βοήθησαν τα νομίσματα και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να καταγράψουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις τους των τελευταίων οχτώ ετών το 2017. Αλλά ίσως να μην χρειαστούν πολλά για να χαλάσει αυτή η ισορροπία, ιδιαίτερα με τη Γουόλ Στριτ να προβλέπει τη μεγαλύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής εδώ και μια δεκαετία.

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες που αποτελούν πάνω από το 50% του δείκτη τοπικών ομολόγων αναπτυσσόμενων χωρών της Bloomberg Barclays. Αν και οι ψηφοφορίες σε χώρες όπως η Ρωσία είναι προβλέψιμες, πρόκειται να δούμε «σφιχτές» αναμετρήσεις για αντίστοιχες αγορές όπως εκείνες της Βραζιλίας και του Μεξικό.


ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Καθώς το ευρώ κινείται προς την καλύτερη ετήσια πορεία του έναντι του δολαρίου εδώ και 14 χρόνια, όλα δείχνουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί το 2018. Υπάρχει μια πιθανότητα (δύο στις τρεις) το ευρώ να φτάσει ακόμα και τα 1,229 δολάρια στο τέλος του έτους, ενώ το να ανέλθει στα 1,256 δολάρια είναι πενήντα-πενήντα.


«ΚΑΝΟΝΙΚΑ» SWAPS

Μια από τις πιο περίεργες στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τη ρύθμιση μετά την κρίση ίσως πρόκειται να τελειώσει. Τα επιτόκια swap, τα οποία οι εταιρείες πληρώνουν για την ανταλλαγή των πληρωμών σταθερού επιτοκίου τους με κυμαινόμενο, προβλέπεται να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων για όλες τις διάρκειες για πρώτη φορά από το 2014.

Οι παρατηρητές προβλέπουν ότι τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ για αναδίπλωση των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων μετά την κρίση θα καταστήσουν πιο ελκυστικά τα κρατικά ομόλογα, ωθώντας έτσι πάλι τις αποδόσεις κάτω από τα επιτόκια swap. Η μετατόπιση είναι σημαντική, διότι τα επιτόκια των swap χρησιμεύουν ως σημείο αναφοράς για μια ποικιλία εργαλείων χρέους που αγοράζονται με δανειακά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των χρεογράφων που εξασφαλίζονται με υποθήκες και δάνεια αυτοκινήτων.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν άπειρα ρίσκα για να σας κρατήσουν σε αγωνία τους επόμενους 12 μήνες. Ιδού μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της αγοράς – τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού:


Η ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ


Το 2017, οι επενδυτές πιάστηκαν απροετοίμαστοι λόγω της σχεδόν πλήρους απουσίας μεταβλητότητας. Το 2018, ίσως λάβουν μια κλήση αφύπνισης από τις διακυμάνσεις των τιμών που επιστρέφουν. Πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια εξαρτώνται ουσιαστικά από τη σταθερότητα της αγοράς ως προς τη δημιουργία αποδόσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Christopher Cole της Artemis Capital τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικών ζημιών στις αγορές μετοχών και ομολόγων ανά τον κόσμο, αν τελικά επιστρέψει η αστάθεια.


ΦΡΕΣΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗ FED

Ο Jerome Powell δεν θα είναι το μόνο …νέο παιδί στην τάξη στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το επόμενο έτος. Οι «Τρεις Μεγάλοι» (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης) θα είναι εντελώς διαφορετικοί μετά τη λήξη της θητείας της Janet Yellen τον Φεβρουάριο και αφότου ο επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης αποσυρθεί στα μέσα του έτους. Πώς θα αντιδράσουν αν ο πληθωρισμός επιστρέψει στις ΗΠΑ; Και τι θα γίνει αν παραμείνει πεισματικά αδύναμος;


ΚΑΜΠΥΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Το μειούμενο spread μεταξύ των κρατικών ομολόγων μικρής και μεγάλης διάρκειας συνεχίζει να προσελκύει την προσοχή της Γουόλ Στριτ. Μια εντελώς επίπεδη ή ανεστραμμένη καμπύλη έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την τωρινή περιοριστική πολιτική της Fed ενώ αυξάνει τον κίνδυνο απότομης πτώσης στον επιχειρηματικό κύκλο. Έξι από τους 11 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg στις αρχές Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα αντιστραφεί τουλάχιστον προσωρινά μέσα στους επόμενους 24 μήνες, ενώ οι τέσσερις το προβλέπουν το 2018.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Δύο από τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις του 2017 ήταν η άνοδος των μετοχών των ΗΠΑ και η υποχώρηση των κινεζικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με μια παγκόσμια ανάλυση των ιστορικών προτύπων τιμών που παρεκκλίνουν από τον κανόνα, γνωστών ως τυπικών αποκλίσεων. Ενώ η αποτίμηση του S&P 500 αναλύεται αδιάλειπτα, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά χρέους στον κόσμο είναι πολύ λιγότερο κατανοητές.

Fortune greece.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου