Σάββατο 20 Απριλίου 2013

«Αποκλείεται τέτοιο πράμα τα παιδιά μου»

Σε απόλυτη άρνηση να πιστέψουν ότι τα δύο τους παιδιά θεωρούνται οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη βρίσκονται οι γονείς τους.


Η οικογένεια Τσαρνάεφ βρέθηκε από το Νταγκεστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001 και επέλεξε να ζήσει στο Κέϊμπριτζ της Μασαχουσέτης, την πόλη όπου έχει την έδρα του το διάσημο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
 
Ο 19χρονος Τζοχάρ, κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του, δήλωνε δε ότι ήθελε να γίνει χειρουργός με ειδίκευση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σύμφωνα με όσα δηλώνει σήμερα ο πατέρας του, Αντζόρ.

Ο μεγαλύτερος γιος του, ο 26χρονος Τάμερλαν, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια της συμπλοκής όπου τραυματίστηκε και ο συλληφθείς Τζοχάρ, ήταν ερασιτέχνης μποξέρ (δείτε εδώ σχετικές φωτογραφίες).

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφε τον εαυτό του ως «πολύ πιστό και θρήσκο άτομο» που «δεν πίνει» και «δεν καπνίζει».

«Δεν είναι δυνατόν να έχουν κάνει τέτοιο πράγμα. Σας λέω ειλικρινά ότι είναι στημένο», δηλώνει η μητέρα του, Ζουμπεϊντάντ Τσαρνάεβα στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ευρισκόμενη η ίδια στο Νταγκεστάν.

«Ο γιος μου δεν θα κρατούσε ποτέ κρυφό κάτι τέοιο. Εάν υπήρχε κάποιος στον κόσμο που θα το ήξερε αυτή θα ήμουν εγώ. Δεν θα το έκρυβε. Αλλα δεν μου είπε ποτέ ούτε λέξη». «Ο μικρός μου ο γιος μεγάλωσε από τα οκτώ του στην Αμερική. Ο μεγαλύτερος μεγάλωσε στο σπίτι μας με μεγάλη φροντίδα», είπε ακόμη η μητέρα τους.

Ο πατέρας των δύο παιδιών επέστρεψε πρόσφατα στο Νταγκεστάν ύστερα από 10 χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ, «από νοσταλγία για την πατρίδα», όπως ο ίδιος δήλωσε στην ρωσική τηλεόραση. «Κάποιος τα έχει φορτώσει όλα αυτά στα παιδιά μου. Δεν ξέρω ποιός ακριβώς, αλλά κάποιος το έκανε», επιμένει. 

Κρατικός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ έφθασε στις ΗΠΑ αρχικά ως τουρίστας μαζί με την οικογένειά του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και ότι ζήτησε άσυλο λίγο αργότερα.

Ο Τζοχάρ, πολιτογραφήθηκε αμερικανός πολίτης το 2012. Οχι και ο Τάμερλαν. Εκείνος κατέφθασε στις ΗΠΑ λίγα χρόνια αργότερα αλλά διέμενε και αυτός νόμιμα ως κάτοχος πράσινης κάρτας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνώριζαν, ο Τάμερλαν Τσαρνάεφ, που σπούδαζε σε κολλέγιο (Bunker Hill) ήθελε να γίνει μηχανικός. Αργότερα ζήτησε και πήρε ένα χρόνο off από το κολλέγιο προκειμένου να εκπαιδευθεί ως μποξέρ.

Eίχε κερδίσει δυο τίτλους στους αγώνες Γκόλντεν Γκλοβ και λέγεται ότι φιλοδοξούσε να γινει μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας των ΗΠΑ. Είχε απασχολήσει την αστυνομία πριν από 4 χρόνια, όταν επιτεθηκε σε μια φίλη του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από ένα χρόνο είχε ταξιδέψει στη Ρωσία, όπου παρέμεινε 6 μήνες.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές σε ένα δημόσιο σχολείο στο Κέϊμπριτζ της Μασαχουσέτης ενώ για κάποιο διάστημα είχε εργαστεί στο Χάρβαρντ ως διασώστης.
«Είμασταν καλοί φίλοι στο σχολείο. Μετά χωρίσαμε», ανέφερε ο Ερικ Μερκάδο στο CNN: «Πάθαμε όλοι πραγματικό σοκ. Πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη προβληματικής συμπεριφοράς στον Τζοχάρ».

Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε ότι έμενε σε απόσταση μόλις ενός οικοδομικού τετραγώνου από τον Τζοχάρ και ότι δεν γνώριζε τον μεγαλύτερο αδελφό του.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου