Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ασφαλείς οι καταθέτες, αγωνία από τους μετόχους


Νέα σελίδα ανοίγει για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά το ναυάγιο της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα καλύψουν το 10% των συνολικών τους κεφαλαιακών αναγκών, προκειμένου να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους management.

Ανεξάρτητα από το αν εξευρεθούν ή όχι τα ιδιωτικά κεφάλαια, οι καταθέτες των δύο τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένοι.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους μετόχους, οι οποίοι θα υποστούν σημαντική απομείωση του χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό ισχύει για τους μετόχους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η απώλεια θα είναι μικρότερη αν οι τράπεζες αντλήσουν το απαραίτητο 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, και μεγαλύτερη αν ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το «σπάσιμο» του deal αργά το βράδυ της Κυριακής ήταν ένα ακόμα κομβικό σημείο που απέδειξε τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, οι Ελληνες τραπεζίτες, όσο και ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δήλωσαν πως «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».
 
«Κανένα πρόβλημα»

«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα».

Το ίδιο επανέλαβε και στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν το deal της Εθνικής με τη Eurobank έχει καταλήξει σε ναυάγιο, είπε: «Ας περιμένουμε λίγο, μην προτρέχουμε». Ακόμα υπογράμμισε ότι η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μέσω των συγχωνεύσεων και χαρακτήρισε υπερεπαρκή τα 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους» σε υποκαταστήματα των δύο τραπεζών, η κίνηση ήταν κανονική, με περιορισμένες αναλήψεις, ενώ οι καταθέτες -όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα σε όλες τις τράπεζες- ζητούσαν να βάλουν συνδικαιούχους σε λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ.
Σε αντίθεση τώρα με τους καταθέτες, οι μέτοχοι φαίνεται να χάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της επένδυσής τους.

Αν μία συστημική τράπεζα δεν καταφέρει να αντλήσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής από την αγορά, τότε θα ανακεφαλαιοποιηθεί στο 100% από το ΤΧΣ. Οι παλαιοί μέτοχοι, στην περίπτωση αυτή θα δουν το ποσοστό τους στην τράπεζα να ελαχιστοποιείται (dilution).

Η εξήγηση είναι προφανής, θα διατεθούν εκατομμύρια νέες μετοχές αποκλειστικά στο ΤΧΣ. Οπότε η τιμή ανά μετοχή θα καταβαραθρωθεί λόγω πληθώρας μετοχών. Ομως η μετοχή δεν ακυρώνεται. Θα υφίσταται ακόμα και με ελάχιστη αξία.

Καλύτερα είναι τα πράγματα αν η αύξηση του 10% από την αγορά είναι επιτυχής. Στην περίπτωση αυτή -ο μέτοχος που θα συμμετάσχει στην αύξηση- θα μπορεί να αποκτήσει τα warrants (δικαιώματα προτίμησης) με προνομιακούς όρους. Αυτά τα δικαιώματα (αναλογούν 9 ανά μετοχή) θα μπορέσει να τα ασκήσει όταν η τράπεζα της οποίας είναι μέτοχος θελήσει να επανακτήσει τον πλήρη έλεγχό της, αγοράζοντας δηλαδή τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

To Spiegel
Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής Eurobank γεννά υποψίες αν σε περίπτωση ανάγκης ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Και σημειώνει: σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα αν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στη διάσωση. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.


ΕΘΝΙΚΗ - EUROBANK
Ξεκινούν μπαράζ επαφών με διεθνείς επενδυτές

Επαφές με διεθνείς επενδυτές ξεκινούν από σήμερα οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank με στόχο να εξασφαλίσουν το απαραίτητο 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Το πρωί θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών, με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε άμεσα και πριν από το τέλος Απριλίου να πραγματοποιηθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων που θα εγκρίνουν τις αυξήσεις.

Μέχρι τις 15 Απριλίου οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αν θα καλύψουν και πώς το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που προγραμματίζουν.

Η Εθνική φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς έχει ήδη κάνει επαφές και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις προσπάθειες για την προσέλκυση επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Το 10% αντιστοιχεί σε ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ (ή 700 εκατ. ευρώ αν η τράπεζα προχωρήσει στην έκδοση CoCos ύψους 3 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της η Eurobank δηλώνει έτοιμη να ριχτεί στη «μάχη» για να βρει το 10% που θα της εξασφαλίσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της τράπεζας θα συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ με δύο μισθούς έκαστος, που αντιστοιχούν σε κεφάλαια περίπου 120 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα χρειάζεται συνολικά 5,8 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει στην έκδοση CoCos (ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές) έως 2 δισ. ευρώ. Οπότε η ΑΜΚ θα είναι 3,83 δισ. ευρώ και το 10% αυτής 383 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι η Εθνική, που κατέχει σήμερα το 84,3% της Eurobank, δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά της, οπότε το ποσοστό της θα συρρικνωθεί στο 5% περίπου.

ethnos.gr    Έφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου