Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Δωρεά αξίας ενός δισ. δολαρίων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης



Ο  δισεκατομμυριούχος  αμερικανός κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών Estee Lauder,  Λίοναρντ Α. Λόντερ,  αποφάσισε να δωρίσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης  (Μετ)  μια εξαιρετική συλλογή 78 κυβιστικών έργων, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. 

O 80χρονος Λόντερ είναι διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και η συλλογή του αυτή, δημιουργήθηκε μέσα σε διάστημα 37 ετών.

«Η συλλογή είναι μία από τις σημαντικότερες  στον κόσμο. Μία εξαιρετική  δωρεά η οποία θα μεταμορφώσει το Μουσείο», ανακοίνωσε την  Τρίτη  το βράδυ  ο διευθυντής  και  πρόεδρος  του Μετ,  Τόμας Κάμπελ. Περιλαμβάνει  33 έργα του Πάμπλο Πικάσο,  17 του Ζορζ Μπρακ,  14 του Χουάν Γκρις  και  14 του Φερνάν Λεζέ, όπως επίσης και μεγάλο αριθμό αριστουργημάτων και εμβληματικών έργων του κυβισμού, διευκρίνισε το Μουσείο.

Μεταξύ  των  έργων  του  Πικάσο, περιλαμβάνονται:  «Το  μέλλον  μας  είναι   στον  αέρα» (1912),  Εύα  (1913)  και  «Ζήτω  η  Γαλλία» (1914-1915), ενώ ανάμεσα στα έργα του Μπρακ, τα «Δένδρα στο Λ' Εστάκ» (1908) και «Το βιολί» (Mozart/Kubelick) (1912).

Η  πρώτη  έκθεση  της  συλλογής, θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2014. Η συλλογή αυτή συγκεντρώθηκε  από το  1976  έως  το 2013  και  αποτελείται σε μεγάλο μέρος  από  έργα που έγιναν από το  1909 έως το 1914, στη διάρκεια της  πιο νεωτεριστικής περιόδου του κυβισμού. 

Παράλληλα με τη δωρεά αυτή, όπως διευκρίνισε ο Κάμπελ, χάρη σε μια δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον 80χρονο δισεκατομμυριούχο κληρονόμο, το Μετ θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας αφιερωμένο στη μοντέρνα τέχνη.

Ο Λίοναρντ Λόντερ είναι  γιος του Τζόζεφ  και  της Εστέ Λόντερ,  συνιδρυτών της πολυεθνικής Estee Lauder Inc, που ειδικεύεται στα προϊόντα ομορφιάς και της οποίας είναι επίτιμος πρόεδρος.   Μαζί με τον αδελφό του, Ρόναλντ, είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες έργων τέχνης στη Νέα Υόρκη. Έχει δωρίσει εκατοντάδες έργα τέχνης και στο Μουσείο Ουίτνεϊ Αμερικανικής Τέχνης.

Ο Λόντερ δήλωσε πως θέλησε να κάνει «ένα δώρο στους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη και σ΄αυτούς που έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο για να επισκεφθούν τους μεγάλους καλλιτεχνικούς θεσμούς μας». 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου