Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

«Κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ


"Κούρεμα» στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ συζητούν οι Ευρωπαίοι, παρά τις μέχρι πρότινος αντίθετες διαβεβαιώσεις, με στόχο να κατοχυρωθούν οι «εκ των έσω» διασώσεις τραπεζών που καταρρέουν. 

Σύμφωνα με προσχέδιο οδηγίας της ΕΕ, που αποκάλυψε η «Wall Street Journal», πρώτα θα «κουρεύονται» μεγάλες επιχειρήσεις και ομολογιούχοι και μετά μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ερκι Λίκανεν δήλωσε ότι το bail-in αποτελεί τον κανόνα και το bail-out την εξαίρεση, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν στο μέλλον για τη διάσωσή τους και όχι οι φορολογούμενοι.

Πιο αναλυτικά, η οικονομική συντάκτρια της «Wall Street Journal» Γκαμπριέλ Στάινχαουζερ αναφέρεται σε άρθρο της στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κινηθεί προς τη θεσμοθέτηση νέων κανόνων για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μιας τράπεζας.

Οπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης σχετικά με τους νέους κανόνες για την κατανομή των ζημιών κατά τη διάρκεια οικονομικών προβλημάτων μιας τράπεζας, που θα στοχεύει επιπλέον την προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.

Στόχος των νέων κανόνων είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προστασία των καταθέσεων που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων και των ανώτερων ομολογιούχων.

«Οι νέοι κανόνες είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να δώσει τέλος στις τραπεζικές κρίσεις σε χώρες που απειλούνται με πτώχευση, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Κύπρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη WSJ, το μέλλον ειδικά των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των συζητήσεων. «Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμα να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές, ωστόσο πολλά ανησυχούν ότι η επιβολή ζημιών στους τραπεζικούς καταθέτες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Κύπρο, μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και να αποσταθεροποιήσει την οικονομία».

Τα νέα μέτρα κινούνται προς την κατεύθυνση μιας συμβιβαστικής λύσης, αναφέρεται.

Επιχειρήσεις
Στην πρώτη θέση των πηγών από τις οποίες θα προέρχονται τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας, παραμένουν καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ.
Ανοιχτό ωστόσο αφήνεται το ενδεχόμενο υποτίμησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, καθώς για εκείνες προβλέπεται ότι «θα βρίσκονται στο τέλος της συγκεκριμένης λίστας», χωρίς επομένως να αποκλείεται το «κούρεμά» τους.
Τέλος, αναφέρεται ότι υπάρχει μια «διαφωνία» σχετικά με τον χρόνο που θα ξεκινήσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες. Η Γερμανία και κάποιες πλούσιες χώρες θέλουν η εφαρμογή τους να αρχίσει το 2015, ωστόσο άλλες χώρες προτιμούν αυτό να μη γίνει πριν από το 2018.
Ντάισελμπλουμ

«Να συμβάλουν οι καταθέτες»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει: «Δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν». Ο υπαινιγμός του για επέκταση του κουρέματος και για τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις εντός της ΕΕ, με τους επικεφαλής της Κομισιόν να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να πειραχθούν αυτοί οι καταθέτες...

ethnos.gr     Κατερίνα Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου