Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη την Τουρκία


turkey-taxim290x170

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των Τουρκικών αρχών, στις 90 διαδηλώσεις που έγιναν σε 48 πόλεις της Τουρκίας, η Αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 79 άνθρωποι. Η Διεθνής Αμνηστία ωστόσο ισχυρίζεται, ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον 1.000 τραυματίες, είδηση που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Στόχος των διαδηλωτών το βράδυ του Σαββάτου σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα έγιναν τα γραφεία στις δύο πόλεις του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του και ζητώντας την παραίτησή του. Στην Άγκυρα η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, ενώ αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του Πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η Αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα, γιορτάζοντας την αποχώρηση της Αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο, πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους, που οδηγούν στην πλατεία. 

ALPHATV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου